Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Banskobystrickí poslanci rozdelia viac než milión eur na cestovný ruch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Finančné prostriedky vyčlenené z rozpočtu BBSK predstavujú každoročne sumu spravidla 0,5 % výšky príjmov kraja z dane z príjmov FO a samosprávny kraj vďaka nim ročne podporí stovky akcií a projektov.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) – Každá právnická alebo fyzická osoba, nezisková organizácia, mesto či obec môže do konca novembra požiadať o nenávratnú dotáciu z rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na projekty určené na podporu všeobecne prospešných služieb, podnikania a zamestnanosti, rozvoj cestovného ruchu a regionálny rozvoj v kraji. TASR o tom informovala Marcela Glevická, vedúca oddelenia styku s verejnosťou Úradu BBSK.

"Finančné prostriedky vyčlenené z rozpočtu BBSK predstavujú každoročne sumu spravidla 0,5 % výšky príjmov kraja z dane z príjmov fyzických osôb a samosprávny kraj vďaka nim ročne podporí stovky akcií a projektov. V schválenom rozpočte na rok 2019 sú zahrnuté v rámci výdavkov v programe regionálny rozvoj a cestovný ruch dotácie v celkovej výške 1.180.000 eur na akcie vo verejnom záujme alebo v prospech rozvoja územia BBSK a na podporu všeobecne prospešných služieb, podnikania a zamestnanosti," vysvetlila Glevická.

Podľa nej zámerom je podpora projektov a podujatí, ktoré poskytujú sociálnu pomoc, zdravotnú a humanitárnu starostlivosť, tvorbu, rozvoj, ochranu a prezentáciu duchovných i kultúrnych hodnôt či vzdelávanie.

"Na rozvoj cestovného ruchu počítame s dotáciami v celkovej hodnote 130.000 eur a 50.000 eur je naplánovaných na rozvoj vidieka prostredníctvom partnerstiev," dodala Glevická.

Podmienkou na poskytnutie dotácie je sídlo alebo miesto výkonu v BBSK a spoluúčasť minimálne desať percent zo sumy rozpočtu, ktorú si projekt, podujatie vyžaduje. Dôležité je uviesť cieľ, dôvody realizácie a opis projektu. O pridelení dotácií rozhodnú krajskí poslanci najneskôr do 31. marca budúceho roka. Čerpať ich možno najneskôr do konca roka 2019. Záujemcovia sa dozvedia všetky dôležité informácie na webovej stránke BBSK.