Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici predstavia výstavu z tvorby A. Rusinkovičovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Rusinkovičová má za sebou bohatú vyše 20-ročnú výstavnú činnosť, svoju tvorbu na autorských či kolektívnych výstavách prezentovala aj v Maďarsku, Chorvátsku či Švajčiarsku.

Banská Bystrica 18. apríla (TASR) - Galéria v podkroví Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Banskej Bystrici vo štvrtok predstaví výstavu Anny Rusinkovičovej, ktorá sa zaoberá najmä keramickým dizajnom a olejomaľbou. Výstava s názvom Dimenzie bude pre návštevníkom prístupná do 23. mája. TASR o tom informovala PR manažérka ŠVK Soňa Šóky.

Anna Rusinkovičová absolvovala Strednú umelecko-priemyselnú školu v Kremnici, v súčasnosti žije a tvorí v Kováčovej neďaleko Banskej Bystrice. V umeleckej tvorbe sa venuje najmä keramike, kde sa inšpiruje ľudovými prvkami, zaoberá sa tiež experimentálnou tvorbou a olejomaľbou.

"Inšpiruje sa prírodou a jej premenami. Vnemy a pocity pretavuje do výtvarného sveta línií, farieb i hmoty. Základom maliarskeho prejavu autorky sa stala keramika, ktorej sa venuje viac ako tri desaťročia. Jej abstraktná maľba neudržateľná vo formáte, nepokojná, ostrá a farebná si prisvojuje moment náhody ako svoj modulačný prvok," uviedla kurátorka výstavy Marta Hučková Kocianová.

Rusinkovičová má za sebou bohatú vyše 20-ročnú výstavnú činnosť, svoju tvorbu na autorských či kolektívnych výstavách prezentovala aj v Maďarsku, Chorvátsku či Švajčiarsku. Výstava Dimenzie v ŠVK má návštevníkom ponúknuť pohľad na komparatívnosť autorkinej programovej koncepcie.

"Je dokumentom autorkiných individuálnych snáh o odovzdanie kvalitných výtvarných umeleckých hodnôt ponúknutých percipientom. V keramickom dizajne hodnotím jej prínos v snahe rozvíjať princípy slovenskej modernej keramickej tvorby," dodala kurátorka výstavy.