Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

ZIOLKOVSKÝ: Hanbím sa za kňazov, ktorí zneužívali maloletých

V relácii SVET Tu a teraz je výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský.

Bratislava 11. septembra (Tablet.TV) - Hoci v oficiálnom programe stretnutia predsedov biskupských konferencií krajín strednej a východnej Európy (6.-7. septembra v Bratislave) otázka zneužívania maloletých kňazmi nefigurovala, podľa Ziolkovského sa jej účastníci venovali v neformálnych rozhovoroch. "V strednej a východnej Európe chvalabohu nateraz nebadáme markantný vzostup týchto škandálov, ako napríklad v Írsku alebo Spojených štátoch," dodal Ziolkovský. On osobne sa za týchto kňazov hanbí, rovnako ako aj za biskupov, ktorí škandály kryli.

Podľa jeho názoru by ani zrušenie celibátu nepomohlo riešeniu problémov so zneužívaním detí, pretože štatisticky najviac zneužívaných je v rodinách. "V posledných rokoch sa spôsob skúmania uchádzačov o štúdium teológie sprísnil, absolvujú niekoľko psychotestov aj počas štúdia... Je obrovská snaha, aby sa ľudia s týmito predispozíciami do seminára ani nedostali," spresnil Ziolkovský.

Stretnutie predsedov biskupských konferencií krajín strednej a východnej Európy sa v Bratislave konalo po tretíkrát a zúčastnilo sa na ňom 11 zástupcov biskupských konferencií, z toho päť kardinálov, uviedol A. Ziolkovský.

"Témou stretnutia bola ´Pravda a kultúra života´, kde sme sa venovali teologickej téme pravdy," spresnil Ziolkovský a dodal, že téma kultúry a s ňou spojená otázka chápania ľudskej dôstojnosti je stále aktuálna. Ziolkovský je optimistom ohľadom otázky, či stredná a východná Európa môže slúžiť ako inšpirácia pre západné krajiny. Jeho optimizmus vyplýva "z našej mentality a z poznania celkovej kultúrnej situácie, ktorá v Európe existuje." Podľa Ziolkovského "západná Európa postupne vyčerpáva svoje vnútorné zdroje, ktoré by naďalej mohli byť zdrojom jej blahobytu... Demokracia žije z hodnôt, ktoré sama nevie vyprodukovať. Z hodnôt, ktoré sú vytvárané na komunitnej úrovni základných sociálnych jednotiek, ako je napríklad rodina. Vývoj v západnej časti kontinentu naznačuje, že tento rozmer tam prestáva fungovať," myslí si Ziolkovský a dodáva, že cirkvi strednej a východnej Európy majú možnosť inšpirovať západ.

Pozrite si celú diskusiu Pavla Demeša s Antonom Ziolkovským, v rámci ktorej odpovedá aj na divácke otázky.