Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Radoslav HECL: Tatar s Pánikom sa doteraz hľadali, ale už musia zabrať

Bývalý hokejový reprezentant SR Radoslav Hecl v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Tri doterajšie súboje hokejistov SR na domácom šampionáte veľmi pozorne sledoval aj legendárny obranca Radoslav Hecl. Čo na ne hovorí a aký ďalší scenár očakáva, prezradil v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 15. mája (Teraz.sk) – Slovenskí hokejisti majú na domácich MS za sebou tri náročné zápasy (s USA, Fínskom a Kanadou), z ktorých vydolovali tri body. Ak chcú reálne pomýšľať na postup do štvrťfinále, mali by v dnešnom večernom zápase s Nemeckom (20.15 h) bodovať naplno. V televíznom štúdiu TABLET.TV zhodnotil ich šance pred stredajším súbojom majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl, s ktorým sme si zaspomínali i na hokejové detstvo v Topoľčanoch so súčasným generálnym manažérom reprezentácie SR Miroslavom Šatanom, no prebrali sme aj aktuálnu situáciu v Slovane Bratislava, v ktorom strávil najlepšie roky svojej bohatej hráčskej kariéry.

Po víťazstve nad USA (4:1) a prehrách s Fínskom (2:4) i Kanadou (5:6) sa v mimoriadnom dôležitom stretnutí postavia zoči-voči zverencom trénera Craiga Ramsayho hokejisti Nemecka. „Ako sa hovorí, bude to zrejme zápas o všetko. Predpokladám, že to, čo sme videli zo strany našich chlapcov v doterajšom priebehu turnaja, sa diametrálne zmení. Doteraz sme totiž hrali proti favoritom, ktorí útočili v štyroch a nám sa darilo veľmi umne využívať taktiku rýchlych protiútokov, z ktorých sme dokázali strieľať góly. Dnes však už budeme musieť útočiť proti štyrom-piatim nemeckým hráčom my. Lenže pozor, Nemci majú systém šablónovitej obrany prebratý z každej strany, a to už bude iná káva. My budeme musieť tvoriť a na to, aby sme ich obranný val prekonali, budeme musieť byť mimoriadne kreatívni,“ rozhovoril sa Radoslav Hecl, ktorý verí, že ak slovenskí hokejisti budú aj naďalej podávať výkony ako v úvodných troch dueloch, o ich postup do štvrťfinále sa neobáva.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S RADOSLAVOM HECLOM:



Slovenskí hokejisti strelili v doterajšom priebehu šampionátu 11 gólov, z čoho len jeden sa podarilo dať nášmu elitnému útočníkovi Tomášovi Tatarovi. Neočakával Hecl od najproduktívnejšieho slovenského hokejistu v aktuálnej sezóne NHL väčšiu gólovú explóziu? „Áno, chýbajú mi jeho i Pánikove góly, tie sa od nich predsa čakajú. Ukázalo sa to aj v súboji s Kanadou, keď išiel Tatar sám na bránku a taktiež sa Pánik ocitol v tutovke, ktorú mal premeniť. Som však presvedčený, že oni sami si uvedomujú, že nie sú v reprezentácii len na to, aby odohrali šampionát, ale že sú v tíme preto, aby boli lídrami, ktorí budú svojimi gólmi mužstvo ťahať. V našich zostávajúcich zápasoch v základnej skupine bude zodpovednosť už na nich. Doteraz sa trošku hľadali, no ich čas už nastal, musia zabrať a odovzdať tímu to, na čo doň prišli,“ zamyslel sa Hecl.

Mnohí odborníci i hokejoví fanúšikovia sa pred štartom tohtoročných MS obávali tlaku domáceho prostredia. Realita je však taká, že práve to je veľkou výhodou slovenského tímu. „Priznám sa, že aj ja som mal veľké obavy, aby sa neopakoval scenár z domáceho šampionátu v roku 2011. Mali sme vtedy k dispozícii špičkové mužstvo, ktoré ten tlak nezvládlo. Pred štartom tohtoročného šampionátu sme však už veľké oči nemali, v predchádzajúcich rokoch sme totiž na MS toho veľa neuhrali a práve to, že sme išli do turnaja skromne a s pokorou, bolo veľmi dôležité. Tým pádom ani ten tlak z domáceho prostredia nebol až taký enormný ako pred ôsmimi rokmi a zrejme to bola a je naša veľká výhoda,“ pokračoval Radoslav Hecl.

So značkou Slovan sa nehazarduje


Generálnym manažérom hokejovej reprezentácie je už bezmála dva roky Miroslav Šatan, s ktorým Hecl strávil hokejové detstvo v Topoľčanoch. Okrem toho spolu neskôr získali majstrovské tituly v drese trenčianskej Dukly i bratislavského Slovana, spoločne sa tešili z titulu majstrov sveta v roku 2002 vo švédskom Göteborgu, pričom krátko na to draftoval Hecla už ako 28-ročného skúseného borca klub NHL Buffalo Sabres. Mal v tom prsty práve Šatan, ktorý v tom čase dres tohto zámorského celku obliekal? „Aj v NHL to funguje na báze, že človek musí prehodiť nejaké slovo, aby sa na vás prišiel niekto pozrieť a niečo sa ohľadom toho vôbec udialo. Samozrejme, prvoradý je váš výkon, ale aj keď sme si to s Mirom nikdy nepovedali, myslím si, že pár slovami sa po zlatom Göteborgu pred vedením Buffala o mne zmienil. A som veľmi vďačný za to, že som si mohol aj v neskoršom veku zahrať pár zápasov v NHL. To, čo som tam zažil, by som doprial každému hokejistovi, oplatí sa pre to celý život trénovať a makať na sebe,“ povedal dnes už 44-ročný rodák z Partizánskeho, ktorý v najkvalitnejšej hokejovej súťaži na svete odohral 14 duelov.



Najlepšie roky kariéry na klubovej úrovni strávil Hecl v Slovane Bratislava, s ktorým sa radoval zo zisku štyroch titulov majstra SR. Ako vníma súčasnú situáciu v klube, ktorého ďalšia budúcnosť je pred nadchádzajúcou sezónou stále nejasná? „Slovan dlhé roky je a vždy bude veľká hokejová značka. Zažil som tam najkrajšie roky kariéry, veci, ktoré ma potešili, ale aj také, ktoré ma mrzeli, pričom niektoré ma mrzia doteraz. Konkrétne hovorím o férovosti a priamej reči chlapa. A to mi tam dnes chýba. Rukolapným dôkazom toho je napríklad aj nedávna informácia, že klub našiel nového investora a mal by sa zastabilizovať. Lenže po pár dňoch je všetko inak a vyzerá to tak, že tá informácia nebola až taká korektná, ako sme si všetci mysleli. Preto je úplne logické, že aj ja sám sa zamýšľam nad tým, čo bude so Slovanom ďalej a čo s ním chcú majitelia robiť. Hazardovať totiž takýmto spôsobom so značkou HC Slovan Bratislava je už priveľa,“ uzavrel Radoslav Hecl.