Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Vládu, aká tu bola tri roky, si druhý raz dovoliť nemôžeme

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: TASR TV

Ľudia cítia, čo tu za tri a pol roka zažívali, hanbu, trápenie a strach. To v nich je a to ich možno privedie k urnám aj bez nejakej veľkej politickej hypermobilizácie, povedal P. Pellegrini

Bratislava 27. septembra (Teraz.sk) – Vládnutie s ktorým bolo Slovensko konfrontované posledné tri roky, si už po nadchádzajúcich parlamentných voľbách po druhý raz dovoliť nemôže. V TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Ťažké krízy podľa neho zažívala v tomto období celá Európa a celý svet, ale štáty s „príčetnými vládami“ podľa Pellegriniho zvládli tieto krízy omnoho lepšie. „Dlh je extrémny, títo ľudia prehajdákali miliardy,“ pripomenul mimoriadne rýchle zadlžovanie štátu v krízových rokoch.

Životná úroveň Slovenska podľa Pellegriniho po roku 2020 prestala dobiehať priemer Európskej únie (EÚ), začala naopak klesať, až sme sa napokon zaradili v EÚ na predposledné miesto pred Bulharsko. „Som presvedčený, že ľudia by mali ísť voliť a vyjadriť svoj názor. Ľudia cítia, čo tu za tri a pol roka zažívali, hanbu, trápenie a strach. To v nich je a to ich možno privedie k urnám aj bez nejakej veľkej politickej hypermobilizácie,“ povedal.



Pellegrini si nemyslí, že predpokladom mobilizácie voličov pred voľbami sú negatívne emócie a agresivita. „Som presvedčený, že slovenská spoločnosť si po rokoch trápenia už želá pokoj. Emócia hnevu, na ktorej sa politik vezie, mu možno môže priniesť nejaké pol percento alebo percento navyše, ale to nestačí na to, aby sa spoločnosť posunula dopredu,“ povedal.

Namiesto extrému podľa neho teraz ľudia potrebujú skôr normálnosť a profesionálny politický výkon novozvolených funkcionárov. „Hlas-SD zabráni, aby so Slovenskom niekto experimentoval, alebo sa na Slovákoch učil, ako je to riadiť krajinu. To si už druhý krát dovoliť nemôžeme,“ vyhlásil Pellegrini.



Od premiéra Ľudovíta Ódora očakáva, že bude podávať plnohodnotný výkon až kým ho nevystrieda nová vláda. Pripomenul, že sám ako predseda vlády vyvíjal maximálne úsilie v boji s nastupujúcim koronavírusom aj v prvých týždňoch po voľbách v roku 2020, hoci keď vedel, že súčasťou nastupujúceho kabinetu nebude. „To isté som odporučil aj premiérovi Ódorovi, lebo migrácia sa neskoční v sobotu voľbami. Zatvárajú sa hranice v Poľsku, aj Nemecku. Hrozí, že Slovensko ostane obkľúčené a ak nezabránime príchodu migrantov, nebudeme už tranzitnou krajinou ale lievikom, kde sa to všetko zastaví,“ varuje Pellegrini.

Nová vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb, bude podľa neho musieť okamžite riešiť množstvo problémov. „Akútny dnešný problém sú ceny potravín a tam treba zasiahnuť do obchodných prirážok, lebo si tu obchodné reťazce robia čo chcú,“ konštatoval Pellegrini.

Dodnes podľa neho nie je jasné, aká bude konečná cena elektrickej energie a plynu. „Musíme s tým niečo robiť, aby sme neboli nemilo prekvapení,“ povedal.

Bude podľa neho potrebné pripraviť plán konsolidácie verejných financií, ktorý nepoškodí sociálne istoty občanov. Expremiér tvrdí, že tempo konsolidácie o pol percenta ročne nám podľa expertov umožní udržať dlh dlhodobo pod úrovňou 60 percent HDP a zároveň vytvorí priestor pre udržanie sociálneho štandardu a oživenie ekonomiky. „Dúfam, že urobíme skokovo veľké investície, dobudujeme krajinu a prijmeme rozhodnutia, po ktorých sa Slovensko znovu nadýchne,“ povedal Pellegrini.

Dodal, že je potrebné, aby sa vláda, vrátane jej nového predsedu, vrátila k plnhodnotnému vykonávaniu svojho mandátu a svojej zodpovednosti. „Po voľbách musí začať riadiť tento štát znovu vláda. Musíme prestať s riadením štátu, kedy vláda čaká, čo povedia vybrané médiá alebo čo povedia na jej kroky vybrané neziskové organizácie, ktoré robia viac politiku ako charitu,“ vyhlásil Pellegrini.

Otázka pre Petra Pellegriniho
Čo urobíte ako prvé v sobotu po uzatvorení volebných miestností?

-Premietnem si v hlave posledné mesiace. Prešli sme celé Slovensko. Bol by som rád, keby sme si s kolegami o 22. hodine mohli povedať, že sme všetko urobili najlepšie ako sme mohli a môžeme s pokorou čakať na ortieľ a rozhodnutie ľudí. Prvý krát sa zúčastňujeme volieb ako samostatný subjekt. Budú to zmiešané pocity. Človek si možno trochu vydýchne až v nedeľu poobede.-