Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Páleník: Predĺženie pracovného času v Rakúsku je pre Slovákov výhodné

Relácia Ekonomika Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Rakúsko čaká zmena pracovného práva, ktorá má uzákoniť možnosť 12-hodinového pracovného času počas dňa. Návrh vzbudil veľké vášne. O téme hovoril ekonóm Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied.

Bratislava 4. júla (TABLET.TV) - Zavedenie 12-hodinového pracovného času a 60-hodinového týždenného pracovného času nie je zásadným oklieštením pracovných práv Rakúšanov. „Ide len o rámec, o hornú hranicu, ktorá sa už v súčasnosti v mnohých odvetviach uplatňuje,“ povedal Páleník s tým, že ide najmä o služby ako je doprava, zdravotníctvo alebo cestovný ruch, kde je stále veľký podiel živej pracovnej sily. „Tam pracuje aj veľa Slovákov, a preto pre nich je to závažné opatrenie. Väčšina z nich chodí do Rakúska na týždňovky a im nemusí vadiť 12 hodinový pracovný čas, pokiaľ za neho budú mať nepretržite viac voľna,“ zdôraznil Páleník.

V porovnaní so Slovenskom bude však 12 hodín v Rakúsku horná hranica, koľko môže zamestnanec robiť za deň a v jednom zamestnaní. „To je rozdiel oproti nášmu Zákonníku práce, kde môže mať človek neobmedzený počet úväzkov a môže robiť pokojne aj celý deň. V Rakúsku je to z tohto pohľadu určite sociálnejšie,“ dodal Páleník s tým, že nepredpokladá, že by uzákonenie 60-hodinového pracovného týždňa vyvolalo v rámci EÚ nejaké zásadné odozvy.

Nová pravicová rakúska vláda chce zmeniť pracovné právo a umožniť tak zamestnancom pracovať do 12 hodín denne a 60 hodín za týždeň, čo odbory rezolútne odmietajú.

Objavili sa aj spory o tom, aké dôvody by mal zamestnanec uviesť, aby mohol odmietnuť pracovať dlhšie ako 10 hodín denne. V tomto prípade vláda zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) ustúpila a uviedla, že ľudia nebudú musieť uvádzať dôvod odmietnutia práce nadčas.

Očakáva sa, že parlament schváli zákon vo štvrtok. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v prvom štvrťroku tohto roka krátkodobo pracovalo v zahraničí 155.200 Slovákov. Tretina z nich, teda 52.400 ľudí pracovala v Rakúsku.