Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

VIDEOSPOMIENKA: Rozlúčka M.Kováča: Všetci prezidenti na jeho 85-ke

Stretnutie prezidentov Slovenskej republiky pri príležitosti 85. narodenín prvého prezidenta SR Michala Kováča (dole vľavo), ktoré oslávil 5. augusta. Vpravo dole manželka Emília Kováčová. V pozadí zľava v poradí tretí prezident SR Ivan Gašparovič, terajšia hlava štátu Andrej Kiska a druhý prezident SR Rudolf Schuster, 23. september 2015, Bratislava. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel 5. októbra vo veku 86 rokov v Bratislave na zlyhanie srdca. Pred rokom oslávil 85. narodeniny v spoločnosti všetkých prezidentov SR.

Bratislava 6. októbra (Teraz.sk/TASR) - Všetci štyria doterajší prezidenti samostatnej SR sa pred rokom, 23. septembra, stretli na oslave narodenín Michala Kováča. Podľa jedného z organizátorov, Pavla Demeša, to bola neoficiálna rozlúčka ťažko chorého exprezidenta s verejnosťou. Hoci to pre neho už nebolo jednoduché, trval na tom, že oslavu absolvuje.

Prvý prezident Slovenska sa dožil 85 rokov 5. augusta 2015 a v septembri sa konala jeho narodeninová oslava. Podľa Demeša sa rozhodli pre jesenný termín práve kvôli verejnému charakteru podujatia.

Blahoželať Michalovi Kováčovi prišli jeho nástupcovia vo funkcii Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič aj aktuálna hlava štátu Andrej Kiska.

"Bolo to obdobie ťažkého boja. Bolo to obdobie, kedy pán prezident kvôli tomu, že mal iné politické názory, trpel osobne, trpela aj jeho rodina. Všetci sme mu vtedy držali prsty. Preto som mu aj zaželal, aby si svoj zaslúžený odpočinok vedel čo najlepšie užiť. Takže som mu v prvom rade zaprial veľa zdravia," povedal vtedy Kiska.

Gašparovič uznal, že Kováč bol prezidentom vo veľmi ťažkom období, keď medzi sebou bojovali aj členovia vlastných strán. "Ale prežili sme a zvládli jednak ekonomické aj medzinárodné ťažkosti a Michal sa na tom určite podieľal. Dnes mu želám zdravie, to je to, čo každý z nás potrebuje najviac," povedal Ivan Gašparovič.

Rudolf Schuster vtedy zhodnotil svoj vzťah s Kováčom ako veľmi dobrý. "Práve keď mu uniesli syna, bol v Košiciach u mňa na návšteve. Spolu sme vtedy strávili večer," spomínal Schuster.

Samotnej oslave predchádzala krátka omša, ktorú celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský. Medzi hosťami sa objavila aj bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, exminister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš či niekdajší veľvyslanec v USA Martin Bútora.

Pri príležitosti úmrtia Michala Kováča prinášame zábery z oslavy 85 narodenín prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky: