Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Vládu zrejme zloží Smer-SD

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

O podobe vlády rozhodne hlavne P. Pellegrini, ktorý je nepísaným, ale zato najdôležitejším víťazom volieb, píše J. Hrabko.

Je po voľbách a patrí sa zvolať: Česť porazeným, sláva víťazom! Smer-SD vyhral aj ďalšie voľby a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou bude skladať a aj zloží vládu. Dôležité je zopakovať to, čo bolo povedané už nad ránom – o podobe vlády rozhodne hlavne P. Pellegrini, ktorý je nepísaným, ale zato najdôležitejším víťazom volieb, keďže bez neho nemožno zložiť žiadnu čo len akomak zmysluplnú vládu. Tak rozhodli voliči v slobodných voľbách.

Jasné, voľby sa skončili pre Hlas-SD úspešne a taktiež aj pre Progresívne Slovensko, keďže obidve strany prekročili parlamentný prah a to s dvojciferným výsledkom. Všetky ostatné, ktoré sa do parlamentu dostali – OĽaNO a priatelia, KDH, SAS a SNS – už mali výsledok jednociferný. Vrátane KDH, ktoré sa po ôsmich rokoch pôstu vrátilo do parlamentu.

Isto, dalo by sa veľa povedať aj o tom, ako a prečo skončili ostatné kandidujúce strany pod parlamentnou čiarou, ale bolo by to zbytočné: v tejto chvíli nikoho ich ďalší osud nezaujíma.

Vrátane strany expremiéra E. Hegera, ktorá sa ešte dva dni pred voľbami hrdila tým, že bude skokanom volieb a vôbec sa pritom nemýlila, keďže sa ním aj naozaj stala: doskákala. A skočila až tak ďaleko, že jej nebude patriť ani štátny príspevok.

Na analýzy, prečo sa voľbách stalo to, čo sa stalo, bude ešte dostatok času. V krátkosti, rozhodla o tom predchádzajúca bývalá vládna koalícia robením nepolitickej politiky za skandovania aktivistických médií. Faktom zatiaľ zostáva, že ide o rozhodnutie voličov, pričom viackrát bolo aj na tomto mieste spomenuté, že hoci obraz Slovenska po voľbách nemusí byť pekný, rozhodne bude pravdivý. A rozhodlo o ňom bezmála 70 percent voličov.

Teraz nastáva čas na rokovania o skladaní vládnej koalície, čas pre oficiálneho víťaza volieb R. Fica, aby opäť ukázal, čo dokáže. Presnejšie, či dokáže zložiť koalíciu a s kým. Úlohou voličov bolo, aby rozhodli a rozdali žetóny, teraz nastáva chvíľa, kedy budú politici narábať s ich nádielkou, pretože to je zase ich úloha. Prirodzene, odznie pritom aj veľa rečí, ale platí, že voľbami sa nič nekončí, ale mnohé začína.