Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

JAKUBÓCY:Trump ide na stretnutie s Kim Čong-unom kvôli denuklearizácii

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Marián Jakubócy, generálny riaditeľ Politickej sekcie MZVaEZ SR. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Marián Jakubócy, generálny riaditeľ Politickej sekcie MZVaEZ SR.

Bratislava 12. mája (TABLET.TV) - "Severokórejský líder Kim Čong-un už vo svojom novoročnom prejave naznačil, že by mal záujem o deeskaláciu vzťahov a pokračovalo to ponukou na ďalšie stretnutia," objasňuje M. Jakubócy najnovší vývoj situácie na Kórejskom polostrove. Podľa neho za zmenou rétoriky lídra KĽDR je kombinácia viacerých faktorov.

Prvým z nich sú medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu, ďalším bol dôraznejší tlak USA aj EÚ na implementáciu týchto sankcií tretími krajinami, napr. Čínou. Tretím momentom je "zlá ekonomická situácia v krajine a v neposlednom rade poznáme rétoriku amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nevylúčil možnosť preventívneho vojenského zásahu," dodal M. Jakubócy.

V debate sa P. Demeš a diplomat dotkli aj témy odstúpenia Spojených štátov amerických od jadrovej dohody s Iránom. (Signatármi zmluvy známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) bol Irán a šestica veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. Dohoda platí do roku 2025, no niektoré časti, vrátane prísnejších kontrol medzinárodnými pozorovateľmi, sa majú uplatňovať do roku 2040. - pozn. red./TASR).

"Slovensko nemá záujem o to, aby táto dohoda padla, pretože by to malo oveľa horšie následky, ako byť v situácii, v akej sa momentálne nachádzame," myslí si Jakubócy a dodáva, že Irán dohodu plní, pokiaľ ide o jeho jadrový program.

"Problémom je aj to, že USA v danom momente nenavrhujú alternatívu," tvrdí diplomat.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz so zahranično-politickým analytikom Pavlom Demešom a jeho hosťom.