Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

DANKO: Problém migrantov je treba riešiť spolu s Orbánom a celou V4

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Premiér Ódor je technokrat neschopný riešiť praktické problémy štátu, povedal v TASR TV predseda SNS A. Danko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 15. septembra (Teraz.sk) – Problémy s rastúcimi počtami migrantov je potrebné riešiť v koordinácii s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a celou Vyšehradskou skupinou (V4). V TASR TV to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Prípadná zmena slovenského tlačiva na potvrdenie pre cudzincov by podľa neho situáciu nijako zásadne neovplyvnila. Väčší význam by podľa neho malo výrazné posilnenie ochrany slovensko-maďarskej hranice, najlepšie v koordinácii so spoločnými krokmi štátov V4. „Tento problém sa dá riešiť, malo by byť okamžite zvolané stretnutie krajín V4, ale na to by V4 predtým nesmeli rozbiť,“ povedal Danko.

Základný problém totiž podľa neho vzniká na úrovni Európskej únie, ktorá nevenuje dostatočnú pozornosť ochrane spoločnej hranice. V Bruseli má podľa Danka vyššiu váhu spoločný postoj V4, ako individuálne iniciatívy.



Poslanci, ktorí idú do volieb na kandidátnej listine SNS, podľa neho v nepodporili konanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom novelizovať zákon o pobyte cudzincov, ktorá mala riešiť zmeny pri vydávaní potvrdení pre cudzincov preto, že ju považovali za zbytočnú. „Tak, ako to predostrel pán Ódor, to bol len alibizmus a snaha hodiť to na predchádzajúcu vládu. To nie je o nejakom papieri, o nejakom slovenskom tlačive. Toto tlačivo sa dá obísť, ak by policajti chceli,“ tvrdí Danko.



Slovenská národná strana je však podľa neho ochotná podporiť rokovanie parlamentu na tému migrácie a preto jej poslanci spolu so zákonodarcami za Hlas-SD a Smer-SD iniciovali konanie novej mimoriadnej schôdze.

Incident na tlačovej konferencii Smeru-SD zo stredy (13.9.), kde došlo k fyzickej konfrontácii bývalého predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO) a exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), považuje Danko za problém z medzinárodného hľadiska. „Keď budú televízne noviny v okolitých štátoch vysielať, že je tu takáto potýčka medzi bývalým ministrom vnútra a bývalým premiérom, ktorý tam v tých topánočkách kope, tak je to strašná hanba,“ povedal Danko.

Myslí si, že sa politici Smeru-SD nechali od lídra OĽANO vyprovokovať. „Matovič je majster sveta v provokácii. Matovič potrebuje konflikt. Včera vyprovokoval Smer. Možno si niektorí myslia, že to pomôže aj Smeru, ale podľa mňa Matovič opäť dosiahol svoje. Lebo on je bez konfliktu nikto,“ povedal Danko.

Dodal, že Slovensko potrebuje prekonať aktuálnu etapu extrémne konfrontačnej politiky. „Nedá sa to schvaľovať a je to zlý príklad pre verejnosť. Po voľbách sa už nesmieme dostať na takúto vlnu. Čo sa tu dialo, bolo čisté šialenstvo. My by sme nemali v politike pokračovať takýmto balkánskym spôsobom,“ vyhlásil Danko. Dúfa, že vo voľbách porazia strany Richarda Sulíka, Igora Matoviča a Borisa Kollára a Michalovi Šimečkovi (Progresívne Slovensko) neumožnia ísť do vlády.

SNS podľa neho o prezidentskom kandidátovi rozhodne až po parlamentných voľbách, chceli by však, aby to bol skúsený politik. Aktuálna prezidentka Zuzana Čaputová sa podľa neho nedokáže vyrovnať s výzvami, ktoré pred ňu kladie jej funkcia práve kvôli nedostatku skúseností. „Ak chceme zachovať priamu voľbu prezidenta, ja budem navrhovať prísnu a striktnou kontrolou financií, vrátane tretích osôb a sekundárnych podporovateľov. Nechcem aby oligarchovia a veľmoci len kvôli peniazom vyberali neschopného prezidenta,“ vyhlásil Danko.