Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

DANKO: Kotlebovi nikto ruku nepodá v Rusku ani v Amerike

Andrej Danko v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Živnostníkom so zárobkom do stotisíc eur by mala daň z príjmu klesnúť na 15 percent, povedal v TABLET.TV predseda SNS a NRSR Andrej Danko.

Bratislava 8. mája (Teraz.sk) – Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vidí zásadný rozdiel medzi národovectvom, ktoré nie je namierené proti žiadnej menšine a nemá za cieľ ani rozbíjanie Európskej únie (EÚ), a radikálnym nacionalizmom. „Marianovi Kotlebovi v Rusku, Nemecku, ani v Amerike, ani nikde inde ruku nepodajú, keď sa dozvedia o uniforme, do ktorej sa (v minulosti) obliekol,“ povedal Danko v diskusii na TABLET.TV v narážke na uniformu pripomínajúcu úbor Hlinkových gárd, akú pred časom nosili viacerí dnešní členovia ĽS NS.

Dodal, že od mladého človeka nemôžeme očakávať, že bude mať automaticky rovnaké názory ako jeho otec, mal by ale zvážiť podporu strane, ktorá chce Slovensko izolovať vystúpením z Európskej únie. „To už dnes mladí ľudia nevedia, ako sa stálo v kolónach pri maďarských hraniciach,“ pripomenul colné kontroly, ktoré boli pred vstupom Slovenska do Európskej únie samozrejmé.

Danko sa považuje za politika, ktorý vie v prospech Slovenska využiť kontakty v zahraničí. „Viem ponúknuť kontakty v Čechách, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Francúzsku, Izraeli. V pondelok (6.5.) som telefonoval s novým predsedom Knessetu Yuli - Yoelom Edelsteinom, ktorý je tak isto môj priateľ. Mám dvere otvorené u Jaroslava Kaczynského v Poľsku, viete dobre o mojich vzťahoch v Rusku, Srbsku, Čiernej Hore, s Aleksandarom Vučićom a Milom Djukanovičom,“ povedal Danko.

Za veľkú česť považuje aktuálne pozvanie od predsedu ruskej Dumy Viačeslava Volodina do Moskvy, kde sa má 9. mája zúčastniť slávnostnej vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv výročia ukončenia 2. svetovej vojny.



Témou rokovaní v Rusku bude medziparlamentná spolupráca a pripravovaná podnikateľská misia.

„Mali sme dohodnuté pracovné stretnutie. Prekvapenie, ktoré mi pripravili ruskí kolegovia je to, a pravdepodobne na to bol tento dátum nastavovaný, že sa dostanem ako jeden z mála a pravdepodobne ako jediný predseda parlamentu na prehliadku,“ odpovedal Danko na otázku načasovania stretnutia.

„Povedal som, že to neodmietnem. Tento rok je aj 75. výročie Slovenského národného povstania. Byť na 9. mája v blízkosti potomkov tých, ktorí nás oslobodili v 2. svetovej vojne a pokloniť sa na Červenom námestí, to je naozaj silná vec. Nie je to ponúkané hocikomu. V minulosti tam bol napríklad srbský prezident Aleksandar Vučič alebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Budeme jeden z mála štátov, ktorý tam bude mať zastúpenie,“ dodal predseda SNS.


Najväčší Slovák a štátne symboly


Človekom, ktorý v pravej chvíli dokázal všetky svoje celoživotné politické kontakty využiť v prospech Slovenska, bol podľa Danka víťaz celonárodnej ankety Najväčší Slovák Milan Rastislav Štefánik. „V tejto ankete bol aj určitý komerčný alebo mediálny prvok. Ale idea, aby si národ vybral človeka s ktorým sa najviac stotožní, je pekná. A Milan Rastislav Štefánik je určite jedným z tých, ak nie jediným, ktorí v nej mali uspieť,“ povedal Danko.

„Keby nebol tragicky zahynul, aj Československá republika by bola iná vo vzťahu k Slovákom, aj boj s fašizmom v tridsiatych rokoch by bol iný. Aj keď tam boli iné osobnosti, Andrej Hlinka a Martin Rázus, Slovákom taký človek, ako Štefánik, chýbal,“ poznamenal Danko.

Na otázku, ako sa SNS zachová v prípade prezidentom vrátenej novely zákona o štátnych symboloch, Danko povedal, že jej cieľom bolo zabrániť grafickým experimentom so štátnym znakom. „Dávať hokejky do štátneho znaku by nedovolil žiaden štát. My sme prijali zákon, ktorý upravoval v prvom rade používanie štátnych symbolov a toto bol len nafúknutý problém tých, ktorí by chceli znovuobnovovať maďarsko – slovenské vášne,“ reagoval na otázku, ako vníma protesty občanov, ktorí novelu považovali za zákaz spievania maďarskej hymny.

„Ak zákon znovu prejde v pléne Národnej rady a bol by nejasný výklad ohľadom hrania a spievania hymny, bude novelizovaný vetou, ktorá jasne definuje hranie štátnej hymny iného štátu počas štátnych sviatkov,“ povedal Danko s tým, že zákon aj doteraz hovoril o tom, že v čase štátnych sviatkov sa hymny cudzích štátov hrajú iba v prítomnosti zahraničných delegácií. Počas všetkých ostatných dní v roku však môže každý hrať či spievať hymny iných štátov kedy chce.

„Ctím každú národnostnú menšinu, každý národ, ktorý rešpektuje naše hranice, náš štát, našu suverénnosť a zvrchovanosť,“ zdôraznil Danko. Dodal, že hodnoty v Slovenskej republike vytvárajú aj národnostné menšiny.


Sociálny balíček


Koaličným stranám sa na pondelkovom (6.5.) rokovaní podarilo dosiahnuť kompromis ohľadom sociálneho balíčka, ktorý chcú spoločne ponúknuť občanom.

„Neviem, či ste zachytili konflikt Richarda Sulíka a Miroslava Beblavého kvôli bývalej členke, ktorá im za pol roka poprechádzala zo strany do strany a rozvadila ich. Chcem na tomto príklade poukázať na to, že umenie vládnuť je umenie kompromisu,“ tvrdí Danko.

Dodal, že všetci traja predsedovia koaličných strán, on, Robert Fico aj Béla Bugár položili na stôl svoje predstavy a rokovali v pozitívnej atmosfére. „Musíte rátať s tým, že niekde ustúpiť môžete a niekde je vaša hranica, že už nemôžete. Musíte si vyčísliť dopady,“ povedal Danko.

„Ja som nemusel ustúpiť z toho, že ľudia, ktorí zarábajú do stotisíc euro, aj živnostníci, budú mať 15 percentnú daň. Dôchodcovia nebudú platiť koncesionárske poplatky. Mladí ľudia, ktorí majú dieťa, budú mať nárok na päť týždňov dovolenky rovnako ako ľudia nad 35 rokov,“ uviedol na margo výsledkov rokovaní predseda SNS.

„Na zdravé potraviny bude DPH desať percent a budú športové poukazy pre rodiny. Ak vaše dieťa do osemnásť rokov športuje a vy si zo svojej mzdy vyčleníte financie do výšky 225 euro, zamestnávateľ vám môže dobrovoľne prispieť 275 euro. Štát z toho nebude brať odvody a dane,“ povedal. Dodal, že v pripravovanom zákone o športovom fonde by mala byť aj možnosť získať na športujúce a pravidelne trénujúce dieťa podporu priamo od štátu.

Princíp oslobodenia od daní podľa Danka platí aj pri rekreačných poukazoch, či 13. plate, ktorý už SNS presadila v minulosti. „Podnikatelia môžu dať zamestnancom aj trinásty plat, teda 500 euro bez odvodov a bez daní. Vyzývam všetkých podnikateľov, ktorí chcú vyplácať odmeny, že to nikdy nebude také zaujímavé, ako teraz. Môžete dať 500 eur bez odvodov a daní, človek dostane 480 euro. To historicky nikdy nebolo,“ upozornil.

Na poznámku, že rekreačné poukazy spolu so zvýšenými príplatkami za nočnú a víkendovú prácu priniesli problémy v rezorte zdravotníctva, kde niektoré nemocnice tvrdia, že na to nemajú peniaze, Danko reagoval, že SNS je zodpovedná za tri rezorty a v každom z nich peniaze na rekreačné poukazy sú.

„Podporil som ministerku Lubyovú v boji za peniaze na rekreačné poukazy pre učiteľov. Ale vo všeobecnosti peniaze na rekreačné poukazy sú, ide len o rozpočtové opatrenia a otázku komunikácie nového ministra financií s ministerkou zdravotníctva. Oni to vyriešia,“ odhadol Danko.

Tvrdí, že jeho strana v priebehu volebného obdobia zaviedla viacero pozitívnych zmien. „Živnostníci sa mohli tešiť zo zvýšených paušálnych výdavkov. Presadili sme zvýšenie minimálnej mzdy aj pre zamestnancov v štátnej správe. Už sa neplatia daňové licencie,“ povedal. SNS podľa neho podporila rekreačné poukazy aj pre policajtov a vojakov a po zvýšení učiteľských platov sa aktuálne budú upravovať aj platy vojakov.

Na margo meškajúcej rekonštrukcie internátov Danko povedal, že peniaze na ňu vyčlenené sú, školy však brzdia problémy s verejným obstarávaním a stavebným zákonom. „Vyčlenili sme 50 miliónov na opravu internátov,“ upozornil.

„Musíme sa na úrovni vládnej koalície baviť o tom, že sa netreba báť veľkej zmeny stavebného zákona, verejného obstarávania, ale aj veľkých finančných zdrojov. Aby sme nedopadli ako pri internátoch, že dáme na ich opravu desiatky miliónov a školy ich nevedia opraviť,“ povedal Danko.

V nasledujúcom volebnom období má SNS v úmysle presadzovať ďalšie znižovanie daní. „Odvaha, ako v Maďarsku, kde daň z príjmu právnických osôb znížili až na deväť percent, by nemala chýbať ani nám. Odvaha na zmenu systému podpory cestovného ruchu, na zriadenie nového ministerstva cestovného ruchu a športu. Slovensko nemôže ostať skostnatené a zahľadené samo do seba a svojich politických hádok,“ zhrnul Danko.


Eurovoľby


Jednotkou na eurokandidátke SNS je prvý podpredseda strany Jaroslav Paška, ktorý už v minulosti v Európskom parlamente pôsobil, dvojkou je poslanec Karol Farkašovský a trojkou Pavol Dubček, syn Alexandra Dubčeka. „Štvorkou je mladý Karol Konárik, päťkou mladý právnik Maroš Pavlovič, šéf mládeže SNS. Kandidátku uzatvára poslanec Tibor Jančula,“ povedal Danko. „Keď som menil a očisťoval SNS, ľudí som oslovoval na základe toho, aký máme k sebe vzťah. Sú to úžasní ľudia z hľadiska srdca a správania. Vidíte, že môj poslanecký klub je jednotný. Prešli sme si ťažkým obdobím, mali sme štyri roky tri percentá,“ reaguje predseda SNS.

„Skladali sme to nejako prirodzene, nie kariéristicky. Títo ľudia poznajú náš program, ktorým je Popradské memorandum. Jasne sme tam definovali naše myšlienky reformy Európskej únie, boja s nadnárodnými korporáciami,“ povedal Danko, podľa ktorého je práve únia partnerom aj pre internetových gigantov typu Google alebo Facebook. „Kybernetická bezpečnosť je vážna vec, ktorú by EÚ mohla realizovať, tak isto digitálna daň,“ povedal.

„Do budúcna je treba sa baviť o spoločnej európskej armáde. Lebo nie každý záujem USA rovná sa NATO a nie každý záujem NATO rovná sa USA. Francúzi a Nemci otvorene hovoria o spolupráci armád. Stavajú spoločnú lietadlovú loď, to nie je náhoda. Aj štáty V4 by mohli oveľa viac spolupracovať,“ navrhuje Danko.

Na druhej strane, migračná kríza podľa Danka ukázala aj určitú odtrhnutosť bruselskej byrokracie od reality. „Európsku úniu treba zreformovať a treba bojovať s nadnárodnými koncernami. Treba zachovávať národnú suverenitu štátov a nepotláčať suverenitu v oblastiach, ktoré sme Bruselu neodovzdali,“ povedal.

Osobne dúfa, že nadchádzajúce eurovoľby zmenia EÚ pozitívnym smerom a aj do Európskej komisie sa dostanú charizmatické osobnosti schopné „si sadnúť s Trumpom či Putinom“. Európsku frakciu, do ktorej smeruje SNS, Danko zatiaľ definovať nechcel, aj vzhľadom na to, že sa po voľbách očakáva vznik nových zoskupení. „Je to predčasné, počkajme, či budeme mať europoslanca a potom vám poviem, s kým budeme spolupracovať. Ale budú to strany, ktoré uznávajú základné hodnotové veci,“ uzavrel Danko, ktorý vidí budúcnosť SNS medzi konzervatívnymi stranami.