Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

BUGÁR: Progresívne Slovensko malo rokovať inak, teraz už je neskoro

Béla Bugár v TASR TV Foto: TASR TV

Treba sa vrátiť v projektu, ktorý sme kedysi odštartovali ako Most-Híd, vo vnútri jednej strany mať okrem Maďarov, ktorých tam vždy bude viac, aj Slovákov, aj iné menšiny, povedal Béla Bugár.

Bratislava 11. októbra (Teraz.sk) – V koaličných rokovaniach bolo Progresívne Slovensko (PS) oproti Smeru-SSD znevýhodnené aj tým, že politici Smeru, Hlasu a SNS už majú skúsenosti so spoločným vládnutím. Ak by si to uvedomilo, začalo by rokovať inak. V TASR TV to v utorok 10. októbra povedal bývalý predseda strany Most-Híd a dlhoročný poslanec parlamentu Béla Bugár.

Sám pôvodne šance PS na presadenie vlastnej predstavy o koalícii odhadoval na dvadsať percent. Práve preto malo podľa neho začať s rokovaniami rýchlejšie a energickejšie. „Keby si to uvedomilo, teraz už je neskoro, tak začne rokovať inak. Ak chcem zložiť vládu, hodím udicu, na ktorej je veľká ryba. A tou nie je len ponuka postu premiéra,“ pripomenul neochotu PS ponúknuť Petrovi Pellegrinimu vedenie rezortu vnútra.



Za chybu považoval aj opakované vyhlásenia KDH, že nevstúpi do vlády so Smerom-SSD. „Morálna zodpovednosť KDH je, či bude zachraňovať vlastnú stranu, alebo bude robiť v prospech Slovenska,“ povedal Bugár, podľa ktorého by bola vláda s účasťou KDH stabilnejšia.



Práve stabilita vládneho kabinetu bude podľa neho kľúčovým faktorom pri riešení vážnych ekonomických výziev, ktoré budúcu vládu čakajú. Okrem potreby konsolidácie verejných financií a zároveň požiadavky na naštartovanie ekonomiky považuje za vážny problém napríklad otázku ceny plynu na budúci rok. „Aj preto musí byť budúca vláda veľmi stabilná, aby mohla robiť veci, ktoré nestabilná a rozhašterená vláda robiť nemôže,“ konštatoval Bugár.

Hneď potom, ako nový kabinet zvládne prvé formálne výzvy svojho vládnutia, vrátane získania dôvery parlamentu, bude mať podľa Bugára na stole otázky rozpočtu na budúci rok, ale aj potrebu upokojiť zahraničných partnerov. „Za predpokladu, že už máme vládu ktorá má dôveru parlamentu a môže fungovať, v tom momente bude veľmi dôležité upokojiť zahraničie. Prvé kroky novej vlády musia byť také, že tu nebudeme mať ďalšieho Orbána,“ podčiarkol Bugár.

K problémom so schvaľovaním rozpočtu podľa Bugára prispela aj prezidentka Zuzana Čaputová príliš neskorým termínom predčasných volieb. „Štátny rozpočet musíte prijať do konca roka, ale ešte predtým musíte prijať všetky zákony, bez ktorých neurobíte to, čo je v štátnom rozpočte,“ pripomenul. Za aktuálnych okolností by ho neprekvapilo, keby sme budúci rok začali v rozpočtovom provizóriu.

Voľby v roku 2023 podľa Bugára dopadli veľmi zle pre nový projekt Mikuláša Dzurindu a László Sólymosa Modrí, Most-Híd, ale aj pre čisto menšinovú Alianciu-Szövetség, ktorá sa tiež do parlamentu neprebojovala.

Opakované neúspešné pokusy prekročiť päťpercentný prah do parlamentu s podporou iba voličov maďarskej národnosti podľa Bugára ukazujú opodstatnenosť zmiešaného modelu Mosta-Híd. „Aj niektorí z Aliancie hovoria, že maďarské spoločenstvo nastúpilo cestu, kde cez etnické politizovanie už nič nezíska,“ upozornil Bugár. „To znamená, že treba sa vrátiť v projektu, ktorý sme kedysi odštartovali ako Most-Híd, vo vnútri jednej strany mať okrem Maďarov, ktorých tam vždy bude viac, aj Slovákov, aj iné menšiny. Takto sme svojho času získali viac ako osem percent,“ dodal.

Sám sa už do veľkej politiky vrátiť nechce, má však v úmysle pokračovať v podpore Dzurindovho a Sólymosovho projektu. „Aj pán Dzurinda, aj pán Sólymos povedali, že budú pokračovať v projekte. Aj podľa mňa je projekt v poriadku, je dobrý. Treba nájsť ťahúňov v regiónoch. Ľudí, ktorí nedajú len svoje meno, ale budú robiť. Nie je to jednoduché, je určitá frustrácia, ale dá sa to,“ uzavrel Bugár.