Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji obnovili 400 kilometrov značenia na cyklotrasách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obnovu značenia a pravidelnú údržbu si vyžaduje aj sieť singletrailov Cyklostopy pri Starej Ľubovni v celkovej dĺžke 12,5 km.

Prešov 25. apríla (TASR) - Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 kilometrov (km) obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 km. TASR o tom informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, ktorá obnovu značenia cyklotrás zabezpečila.

Obnova podľa nej zahŕňala revitalizáciu a doplnenie jestvujúceho značenia, doplnenie smerových a informačných tabuliek na trasách v Slanských vrchoch, v podhorí Tatier, na Zamagurí, na severnom Spiši a v okrese Stropkov.

"Celkovo šlo o investície vo výške 28.500 eur. Organizácia hradila náklady z členského príspevku Prešovského samosprávneho kraja a z dotácie Ministerstva dopravy Slovenskej republiky (od roku 2024 Ministerstva cestovného ruchu a športu SR)," povedala Čechová.

Výber preznačenia cyklotrás prebiehal v spolupráci s cyklokoordinátormi Prešovského samosprávneho kraja, so správcami cyklotrás a s oblastnými organizáciami cestovného ruchu. "Máme mimoriadne bohaté možnosti cykloturistiky naprieč celým krajom. Pribúdajú nové trasy, ale zároveň musíme myslieť aj na jestvujúce cyklotrasy, aby boli v dobrom stave a ponúkali cyklistom bezpečnú a aktuálnu navigáciu," priblížil výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Ako pokračoval, v roku 2024 plánujú do obnovy cykloznačenia investovať vyše 27.000 eur. Zabezpečia obnovu a doplnenie značenia na medzinárodnej cyklotrase EuroVelo 11 na území Prešovského kraja v dĺžke 97,3 km. Súčasťou bude značenie v úsekoch, kde došlo k pretrasovaniu, respektíve vybudovaniu novej cyklistickej cestičky, ako napríklad Pečovská Nová Ves - Červenica - Lipany.

Preznačenie čaká aj časti medzinárodnej trasy Aquavelo v blízkosti hraníc s Poľskom v celkovej dĺžke 50 km. Pôjde o úseky Bardejovské Kúpele - štátna hranica Kurovské sedlo (N5851) alebo druhá vetva Aquavela Mníšek nad Popradom - Legnava a ďalšie. Cykloznačkári budú opäť pracovať aj v okolí Starej Ľubovne, v podhorí Vysokých Tatier a na Zamagurí. Pôjde o obnovu značenia na trasách na hrebeni Spišskej Magury, okruh nad Jezerskom či trasy v okolí Ždiaru. Vo Vysokých Tatrách bude preznačená Podtatranská cyklomagistrála - od Tatranskej Kotliny po Lysú Poľanu v dĺžke 22 km.

Obnovu značenia a pravidelnú údržbu si vyžaduje aj sieť singletrailov Cyklostopy pri Starej Ľubovni v celkovej dĺžke 12,5 km. Pri Sninských rybníkoch bude osadený servisný cyklostojan voľne dostupný verejnosti. K dispozícii bude od 3. mája.