Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Novú letnú sezónu venujú na hrade v Starej Ľubovni kastelánom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Návštevníci sa môžu tešiť aj na hradné koncerty, predstaví sa napríklad Jana Kirschner, v skanzene vystúpia Kandráčovci a chystá sa tiež spoločné prestavenie Simy Magušinovej a Zuzany Smatanovej.

Stará Ľubovňa 24. apríla (TASR) - V Starej Ľubovni cez víkend slávnostne otvoria hradné brány, nedeľňajší (28. 4.) program i celá hlavná letná sezóna bude venovaná jednej z najvýznamnejších funkcií na hrade. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea (ĽM) Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že každoročne sa snažia odlíšiť od iných historických pamiatok na Slovensku a priniesť vždy novú tému. Tento rok ňou bude kastelán.

"Uvedomili sme si, že mu doposiaľ nikto nevenoval samostatnú expozíciu o tom, ako býval, čo mal na starosti, aké záznamy si viedol a podobne. My o kastelánoch hradu Ľubovňa takúto expozíciu sprístupníme návštevníkom práve v deň slávnostného otvorenia," upozornil Mikulík. Umiestnená bude v izbe v renesančnej veži, kde kedysi kastelán býval a odkiaľ je zaujímavý výhľad na hradnú bránu.

Bude venovaná kastelánom Ľubovnianskeho hradu od začiatku 13. storočia až doposiaľ, keďže túto funkciu majú v ĽM aj v súčasnosti vo svojej organizačnej štruktúre. "Myslím, že sme vsadili na zaujímavú tému a bude zahrnutá aj počas noci múzeí, hradných slávnostní, spracujú ju naši divadelníci a hudobníci a bude súčasťou medzinárodnej konferencie na jeseň," dodal riaditeľ.

Hradný pán, alebo kastelán, bol človek, ktorý sa staral o fungovanie hradu, spravoval financie, dozeral na vojsko a dokonca mal súdnu právomoc. Úloha kastelána na hrade Ľubovňa bola najdôležitejšou nevojenskou funkciou. V období od 13. do 15. storočia ju zastávali významní šľachtici. Spravovali nielen hrad, ale i celé priľahlé územie.

"Celá sezóna bude prebiehať počas rozsiahlej kompletnej obnovy vojenských kasární, čaká nás náročné obdobie aj v súvislosti s tým, že sa tu bude natáčať vianočná rozprávka. Návštevník však o nič nepríde a všetko upravíme tak, aby mohol vidieť to, čo aj doposiaľ," ubezpečil Mikulík.

Na leto chystajú v Starej Ľubovni aj ďalšie novinky, v skanzene na novo zariaďujú a revitalizujú drevenicu z Kamienky a jeden ďalší objekt venujú etnológovi Jánovi Lazoríkovi, kde bude expozícia "Lazoríkov funduš".

Návštevníci sa môžu tešiť aj na hradné koncerty, predstaví sa napríklad Jana Kirschner, v skanzene vystúpia Kandráčovci a chystá sa tiež spoločné prestavenie Simy Magušinovej a Zuzany Smatanovej. "Chýbať nebude ani divadlo s rozprávkami. Tento rok bude možno trochu smutnejšie, pretože herečky, ktoré nám hrali stále princezné a anjelov, tragicky zahynuli v Spišskom Podhradí, ale nechceme o to návštevníkov obrať," skonštatoval riaditeľ. Verí, že sezóna bude minimálne tak úspešná, ako vlani, keď hradnými bránami prešlo viac ako 200.000 turistov a rekordnú návštevnosť sa im podarí udržať.