Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Prešovský kraj

Poprad žaluje svoju hlavnú kontrolórku

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obsahom žaloby sú podľa kontrolórky Zity Kozlerovej námietky, ktoré kontrolná komisia vyhodnotila ako neopodstatnené.

Poprad 5. októbra (TASR) – Mesto Poprad podalo žalobu na hlavnú kontrolórku Zitu Kozlerovú v súvislosti s kontrolou, ktorú komisia pod jej vedením vykonala v prípade rekonštrukcie sociálneho zázemia vo vestibule na Mestskom úrade v Poprade. Tá poukázala na viacero nedostatkov a porušení zákona v súvislosti so zmenou pôvodnej zmluvy, verejným obstarávaním i sumy za obnovu, ktorá sa vyšplhala na takmer 83.000 eur.

Obsahom žaloby sú podľa kontrolórky námietky, ktoré kontrolná komisia vyhodnotila ako neopodstatnené. "V žalobe mesto Poprad žiada správny súd, aby vrátil správu žalobcovi na opätovné otvorenie. Ja osobne si to neviem predstaviť, aby vôbec takto súd zasiahol do výsledkov kontroly, ktoré boli naozaj objektívne zistené a uvedené v správe. Bol to určite pre mňa šok, z pôvodne avizovaného rozhodcovského súdu sa vykľul správny súd. Priznám sa, že zostarla som, ešte som sa na lavici obžalovanej neocitla," konštatovala kontrolórka s tým, že v podstate ide o paradox, v ktorom mesto žaluje mesto, keďže kontrolórka je zamestnancom radnice a volí ju mestské zastupiteľstvo (MsZ). Podľa Kozlerovej ide v rámci Slovenska o prvý prípad. "V tomto spore bude mesto úspešné vždy, raz na strane žalobcu a raz na strane žalovaného, mesto teda nemôže prehrať," dodala s úsmevom kontrolórka, ktorá zároveň vypovedá v kauze sociálneho zázemia ako svedok.

Správa o žalobe na stredajšom (4.10.) zasadnutí MsZ prekvapila aj viacerých poslancov. "Mesto žaluje pani kontrolórku za to, že si robí svoju prácu, mne sa to zdá absurdné. Mali by sme si k tomu sadnúť. Ak to aj je vôľa a moc primátora, tak ja si myslím, že aj napriek tomu by sme sa mali k tomu vyjadriť," uviedol poslanec Vladimír Lajčák. Viacerým sa nezdá tento krok správny, plánujú sa stretnúť a vyvinúť tlak na vedenie samosprávy, aby žalobu stiahlo.

"Mesto Poprad sa domáha súdneho preskúmania zákonnosti správy z 24. apríla vydanej hlavnou kontrolórkou mesta Poprad. Mesto má za to, že namietané závery uvedené v Správe vychádzajú zo skutkových zistení nedostačujúcich pre správne posúdenie veci, z nesprávneho právneho posúdenia a nemajú oporu v obsahu administratívnych spisov," reagoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Samospráva poukazuje na to, že hlavná kontrolórka pri zabezpečovaní podkladov na výkon kontroly nepostupovala v súlade s platnými predpismi a následne svoje závery oprela o neúplné alebo nerelevantné podklady, pričom napriek vzneseným námietkam svoje zistenia v správe neupravila