Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

ZÁZNAM: Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva PSK

Prešovský samosprávny kraj. Foto: TABLET.TV

Pozrite si záznam.

Prešov 19. septembra (TASR) – Prešovskí krajskí poslanci sa budú vo štvrtok (20.9.) opäť zaoberať zrušením Obchodnej akadémie v Bardejove. Rezort školstva na základe žiadosti odboru školstva Úradu Prešovskej samosprávneho kraja (PSK) rozhodol o jej vyradení zo siete škôl k 31. augustu 2018. Poslanci však všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zrušení školy koncom augusta neschválili. Rozhodovať o jej zrušení k 30. septembru 2018 budú teraz.

"Žiaľ, tak bol znovelizovaný zákon, že sa to muselo robiť vždy na dvakrát. Aj v predchádzajúcich rozhodnutiach, keď to bolo menej mediálne zaujímavé, keď sa rušili školské zariadenia, internáty alebo školské jedálne, sa o tom vždy hlasovalo dvakrát. Najprv sa hlasovalo o kvázi zámere, potom sa k tomu vyjadrilo ministerstvo školstva, ktoré vyradilo dané zariadenie zo siete škôl, a následne sa k tomu vyjadrovala zase samospráva," uviedol po augustovom hlasovaní poslancov predseda komisie školstva pri Zastupiteľstve PSK a poslanec Marián Damankoš.



Po tom, ako rezort školstva rozhodol o vyradení školy zo siete škôl, jej odbory (obchodná akadémia, ekonomické lýceum, daňové služby, škola podnikania) sa tak na základe návrhu poslancov PSK z mája tohto roka zaradili do zoznamu odborov Hotelovej akadémie Jána Andraščíka v Bardejove.

Keďže obchodná akadémia nemá od 1. septembra oprávnenie uskutočňovať výchovu a vzdelávanie, 80 žiakov prešlo do hotelovej akadémie.

"Ak poslanci na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva PSK už na druhý pokus schvália zrušenie obchodnej akadémie, práva a povinnosti prejdú na hotelovú akadémiu. V prípade, že tak neurobia, kraj to môže stáť až 351.000 eur. Finančné prostriedky by pritom mohla použiť na rozvoj iných škôl. Po rozhodnutí rezortu školstva o vyradení školy totiž obchodná akadémia už nemá nárok na financovanie zo štátneho rozpočtu," uviedla Lea Heilová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK s tým, že výchovno-vzdelávací proces poskytovaný žiakom tak bude musieť zabezpečiť vyšší územný celok.

"Už teraz musel zo svojho rozpočtu z dôvodu neschváleného VZN vyčleniť ďalších takmer 58.000 eur na odstupné a preplatenie nevyčerpaných dovoleniek vrátane odvodov pre zamestnancov Obchodnej akadémie v Bardejove," skonštatovala Heilová.

Podľa predloženého návrhu by mala obchodná akadémia zaniknúť zrušením formou zlúčenia s Hotelovou akadémiou Jána Andraščíka v Bardejove. Nástupnícka organizácia by mala od 1. októbra prevziať do svojho účtovníctva majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov zrušenej školy. Poslanci o tom rozhodnú 20. septembra na mimoriadnom rokovaní.