Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Detské oddelenie nemocnice dostalo k Vianociam drevenú sochu anjela

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Netradičný darček venovali nemocnici rómski rezbári z obce Čičava.

Vranov nad Topľou 23. decembra (TASR) - Detské oddelenie Vranovskej nemocnice zdobí od dnešného dňa drevená socha anjela. Netradičný darček jej v predvečer vianočných sviatkov venovali rómski rezbári z obce Čičava.

"Tento dar je výnimočný. Ešte sa nám naozaj nestalo, aby nám daroval niekto na oddelenie z úprimného srdca takú hodnotnú vec, takže sa veľmi tešíme," konštatovala dnes pri preberaní dreveného anjela primárka Detského oddelenia Silvia Saladiaková.

Vďaka novej výzdobe budú podľa jej slov nadchádzajúce sviatky v nemocnici oveľa príjemnejšie pre personál, ako aj samotných detských pacientov. "Verím, že tých osem až 10 detičiek tu strávi aj napriek ich hospitalizácii pekné Vianoce. Máme pre nich pripravené aj ďalšie malé prekvapenie," dodala Saladiaková.

Obdarovať vranovskú nemocnicu sochou dreveného anjela sa rozhodol umelecký šéf rezbárov z Čičavy Milan Krajňák. "Choré deti, to je to, čo ma trápi azda najviac na tomto svete. Neviem im pomôcť ináč, tak im chcem pomôcť aspoň cez týchto anjelov. Anjeli dávajú takú nádej, preto sme sa rozhodli že ich vyrobíme aj pre ďalšie nemocnice."

Krajňák vytvoril v uplynulých rokoch spolu so svojimi zverencami už viacero zaujímavých diel. Patria k nim napríklad drevený betlehem, ktorý zhotovili pre mesto Vranov nad Topľou, či súsošie svätých Cyrila a Metoda, ktoré je v súčasnosti ozdobou Matice slovenskej v Martine. K posledným dielam patrí vyše dvojmetrová socha anjela, ktorú zhotovili v spolupráci s vranovskou Strednou odbornou školou drevárskou, pre charitatívny projekt Srdce pre deti.

Čičavských Rómov práca s drevom napĺňa. "Rezbárstvu sa venujem skoro tri roky, baví ma to. Rád vytváram nové veci - anjelov, srdcia, krížiky, teraz učím aj svojich bratov," povedal pre TASR 29-ročný rezbár Michal Jarka. "Je dobré, že sa moji žiaci chytili, že majú snahu pracovať a že v sebe objavili dar, o ktorom nevedeli. Títo ľudia dnes majú prácu vďaka zbierkam a dobrým činom ľudí," uzavrel Krajňák.