Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Prešovský kraj

Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu

Hrad Ľubovňa, archívne foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Vlani prešlo hradnými bránami viac ako 200.000 turistov.

Stará Ľubovňa 28. apríla (TASR) - Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni v nedeľu otvára letnú turistickú sezónu. Ako pre TASR povedal riaditeľ múzea Dalibor Mikulík, pre návštevníkov pripravili aj sprievodný program. Podľa neho sa otvorenia hradných brán každoročne zúčastňuje asi 3000 až 3500 ľudí.

Od 11.00 do 16.30 h sa niekoľkokrát predstavia sokoliari a šermiari. O 14.00 h je naplánovaná svätá omša v hradnej Kaplnke sv. Michala archanjela. "Novinkou bude nová stála hradná expozícia o tom, ako žil hradný kastelán. Volá sa Zo snov hradného pána, pána kastelána," priblížil s tým, že sprístupnenie tejto výstavy je naplánované o 15.30 h.

Súčasťou sprievodného programu budú aj kaukliari či remeselníci so svojimi ručne vyrábanými produktmi. Návštevníkom predstavia rezbárstvo i hrnčiarstvo.

Tohtoročnou témou programu slávnostného otvorenia hradných brán i celej hlavnej letnej sezóny bude kastelán. Sezóna bude prebiehať počas rozsiahlej kompletnej obnovy vojenských kasární. Návštevník však podľa Mikulíka o nič nepríde. Počas leta chystajú aj ďalšie novinky. Tešiť sa možno i na hradné koncerty či divadlo s rozprávkami.

Vlani prešlo hradnými bránami viac ako 200.000 turistov.