Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Krajské múzeum v Prešove ponúkne návštevníkom nočnú prehliadku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Vyvrcholením prehliadky a najväčším lákadlom bude prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v doterajších dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti.

Prešov 27. augusta (TASR) - Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková (30.8.) nočná prehliadka Rákociho paláca, ktorý je sídlom múzea, bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky, a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína. Vyvrcholením podujatia bude prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Rákociho palác patrí podľa historika Jozefa Kušníra k najvýznamnejším renesančným stavbám na východnom Slovensku. Medzi jeho najhodnotnejšie architektonické prvky patrí aj atika paláca s bohatou sgrafitovou výzdobou.

"V období najväčšieho protihabsburgského povstania Františka II. Rákociho slúžil aj ako rezidencia vodcu povstania. V priebehu rokov 1950 až 1956 bol potom rekonštruovaný a adaptovaný na účely múzea," prezradil Kušnír.

Ako ďalej uviedol, Rákociho palác je opradený rôznymi tajuplnými povesťami a tradíciami, ktoré ukrýva už viac než štyri storočia. Podľa jednej z nich vedie z paláca do krypty Konkatedrály sv. Mikuláša uprostred mesta tajná chodba, ďalšia spomína tajný tunel až na Šarišský hrad.

"Vzniknúť mal pravdepodobne v období protihabsburgských povstaní a je údajne tak široký, že sa v ňom obišli dva plne naložené zapriahnuté vozy," vysvetlil Kušnír.

Vyvrcholením prehliadky a najväčším lákadlom bude podľa neho prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v doterajších dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti. Točité schodisko slúžilo najmä pre služobníctvo, no v čase povstaní či iného ohrozenia umožňovalo nepozorovaný útek ako únikový východ.

"Nachádza sa v ňom aj zaujímavý nápis – meno v latinskej podobe – Andreas Illosvay a rok 1653. Príslušníci tohto rodu síce žili a pôsobili na dnešnom východnom Slovensku, no nikdy Rákociho palác nevlastnili. Dôvod i okolnosti vzniku tohto nápisu sú nateraz záhadou," dodal Kušnír.

V rámci nočnej prehliadky sú plánované dva vstupy, prvý o 20.00 h a druhý o 21.00 h.