Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Do Európskeho týždňa mobility sa zapája množstvo slovenských miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Popradská samospráva sa rozhodla pripraviť viacero aktivít.

Poprad 16. septembra (TASR) - Mesto Poprad sa aj tento rok zapája do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý prebieha od pondelka až do 22. septembra. Popradská samospráva sa rozhodla pripraviť viacero aktivít. „Prvou bude možnosť bezplatného cestovania mestskou hromadnou dopravou. Jeden autobus totiž môže na ceste nahradiť aj desiatky áut. Nechať svoje auto doma a zvoliť si inú alternatívu, môžu obyvatelia ako i návštevníci mesta aj v stredu 18. septembra. Pre všetkých je totiž pripravená 5-hodinová jazda zadarmo na nových verejných bicykloch,“ informovala hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.

Hlavným sloganom tohtoročného ETM je „Prejdime sa spolu“, mesto Poprad si preto pre školákov pripravilo celotýždňovú aktivitu s názvom Popradský pešivláčik. „Je to ekologický, bezpečný, rýchly spôsob dopravy do škôl. Cieľom aktivity je motivácia žiakov základných škôl (ZŠ) a zároveň ich rodičov, aby počas jedného týždňa nahradili cestovanie do školy autom príjemnou rannou prechádzkou s ostatnými kamarátmi. Aktivita podporuje zdravý životný štýl detí, posilňuje priateľské vzťahy medzi spolužiakmi a vzájomnú komunikáciu a podporuje vedomosť detí o dopravných predpisoch pre chodcov,“ upozornila Hlaváčová. Žiaci a ich rodičia takto zároveň predchádzajú zápcham a znečisťovaniu ovzdušia v meste. Aktivita je určená pre žiakov prvého stupňa základných škôl, ktorí budú takto zároveň súťažiť za svoju školu.

ETM je najväčším a najrozšírenejším podujatím, ktorého cieľom je ovplyvniť mobilitu, mestskú dopravu a zlepšiť zdravie a kvalitu života občanov. Umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, chôdza či cyklistika. Práve takýmito spôsobmi dopravy sa totiž môžu znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalita ovzdušia a mestské časti tak môžu byť príjemnejšími miestami pre život a prácu. Mestá, ktoré podporujú chôdzu či jazdu na bicykli, sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.

„Aj preto samospráva pravidelne realizuje trvalé opatrenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť a skvalitňujú podmienky pre obyvateľov využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Medzi ne patrí budovanie nových cyklistických chodníkov, sprístupnenie tzv. bikesharingu, pravidelné natieranie priechodov pre chodcov reflexnými nátermi či nasvietenie priechodov,“ dodala Hlaváčová.

Trnavský kraj: V rámci týždňa mobility je výhodné cestovať autobusmi



Výhody pre tých, ktorí prejdú z individuálnej na hromadnú dopravu počas Európskeho týždňa mobility (ETM), pripravili v trnavskom regióne. Zapojili sa mestá Trnava, Piešťany a Hlohovec i Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Od pondelka do nedele (22. 9.) budú obyčajné cestovné lístky v autobusoch prímestskej dopravy predávané za cenu zľavnených a v mestách sa budú ľudia voziť zadarmo. Informujú o tom weby jednotlivých samospráv.

"Aj tento rok sa TTSK zapojí do ETM, chceme presvedčiť ľudí, aby aspoň na jeden týždeň nechali auto doma a za zľavnené cestovné využili verejnú dopravu," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Cestujúci, ktorí si v prímestských autobusoch platia obyčajné cestovné, tak budú v tomto týždni platiť podstatne menej.

Podľa koordinátorky ETM Petry Vráblovej autobusy liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trnave odvezú zadarmo od pondelka do soboty (21. 9.) každého, kto sa vodičovi preukáže vodičským preukazom, a v nedeľu odvezú všetkých cestujúcich.

V piatok (20. 9.) bude MHD zadarmo počas celého dňa aj v Piešťanoch a v Hlohovci nebude potrebné v rámci MHD platiť počas celého tohto týždňa až do nedele.

Nitra: Týždeň mobility ponúkne zľavnené cestovné i cykloraňajky



Zľavnené cestovné i Deň športu ponúknu dopravcovia a nitrianska radnica počas Európskeho týždňa mobility. Podujatie, ktorého cieľom je propagácia udržateľných spôsobov dopravy, potrvá od 16. do 22. septembra.

Cestujúci v Nitre i okolí budú môcť počas týchto dní cestovať vlakmi za polovičné cestovné. Zľavnené cestovné budú môcť využiť aj na prímestských a mestských autobusových linkách. „Okrem toho budú mať prvú hodinu bikesharingu od spoločnosti Arriva zadarmo,“ pripomenul hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Radnica v spolupráci s občianskym združením Rozbicyklujme Nitru pripravila pre cyklistov a nemotoristov cykloraňajky, ktoré sa budú podávať pri budove bývalého obchodného domu Tesco a na Chrenovskom moste. „V piatok 20. septembra sa v Mestskom parku na Sihoti uskutoční Deň športu, na ktorom sa budú prezentovať športové kluby so súťažami pre deti. Dopravné ihrisko na sídlisku Chrenová bude v sobotu 21. septembra v rámci Dňa bezpečnosti miestom atraktívnych ukážok činnosti Hasičského a záchranného zboru a prezentácie činnosti Policajného zboru SR,“ uviedol Holúbek.

Pomôcť skladať bicykle pre sociálne slabších v Košiciach môže aj verejnosť


Poskladať čo najviac bicyklov pre ľudí zo sociálne slabších pomerov počas Európskeho týždňa mobility je cieľom podujatia CykloDobro v Košiciach. Verejnosť sa do neho môže zapojiť tým, že prinesie diely a náradie, alebo sa zúčastní na niektorej z aktivít.

Ako TASR informoval Juraj Senič z občianskeho združenia (OZ) okolo, akciu organizujú prvýkrát a jej prioritou je poskladať a opraviť počas týždňa mobility čo najviac bicyklov z darovaných dielov. Hlavným impulzom pre aktivitu bolo oživiť cyklodielňu v komunitnom centre Klub, v ktorom dobrovoľníci bez nároku na honorár pravidelne vykonávali malé opravy bicyklov pre širokú verejnosť.

„Vítaný je každý, kto chce dobrovoľne pomôcť, priniesť náradie, diely, materiál alebo občerstvenie pre dobrovoľníkov. Stačí prísť do Klubu od pondelka do piatka v čase od 16.00 h do 22.00 h alebo cez víkend od 10.00 h do 22.00 h,“ povedal Senič s tým, že súčasťou podujatia budú workshopy bežných opráv a údržby bicyklov, premietanie filmov, koncert a prednáška.

Prevádzka alebo jednotlivec, ktorý vyskladá najviac bicyklov, získa podľa jeho slov titul Cyklodobroš roka a odnesie si putovnú trofej. „CykloDobro bude ukončené predaním trofeje a odovzdaním bicyklov vybranej organizácii, ktorá podporuje sociálne slabších,“ uzavrel.

Podujatie sa začalo v pondelok a v komunitnom centre na Štúrovej ulici potrvá do nedele (22. 9.).