Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

A. Kulik zažil počas 32 rokov na čele D. Klčova viac pozitívneho

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Drozd

Kulik ako služobne najstarší starosta v okrese sa po 32 rokoch práce na čele obce rozhodol už ďalej nekandidovať.

Dlhé Klčovo 14. novembra (TASR) – Starostu obce Dlhé Klčovo vo Vranovskom okrese Andreja Kulika vystrieda po desiatkach rokov Ľubica Zubková (nezávislá), ktorá pracuje na tamojšom obecnom úrade päť rokov. V sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách získala 292 hlasov, čo predstavuje 45,62 percenta.

Kulik ako služobne najstarší starosta v okrese sa po 32 rokoch práce na čele obce rozhodol už ďalej nekandidovať. "Je čas, po toľkých rokoch, aby človek dal priestor aj mladším," uviedol pre TASR. Už od roku 1976 pôsobil ako poslanec miestneho národného výboru (MNV). Bavila ho práca s ľuďmi, bol aktívny hlavne v oblasti kultúry. "Po desiatich rokoch som sa stal predsedom MNV," spomenul. Po roku 1989 ho ľudia, ako sám povedal, podržali. "Boli spokojní s mojou prácou a v prvých slobodných voľbách som bol zvolený za starostu obce," doplnil.

Myslí si, že samospráva je dobrá vec, "lebo o tom všetkom, čo chceme v tejto obci, rozhodujú občania cez svojich volených zástupcov". Vo funkcii starostu zažil viac pozitívnych ako negatívnych situácií. Na margo niektorých emocionálnych reakcií miestnych povedal, že sa snažil vždy učiť, aby sa ako verejný činiteľ dokázal ovládať. Za najhoršie skúsenosti považuje riešenie rodinných či susedských vzťahov. Naopak, pozitívny preňho bol rozvoj folklóru v obci.

Kulik poznamenal, že bol aj pri vzniku Združenia miest a obcí Slovenska, je členom jeho rady i predsedníctva a 16 rokov pôsobí ako predseda ZMO Vranovského regiónu. Obci i novej starostke by chcel byť podľa vlastných slov aj naďalej nápomocný. Chýbať mu bude hlavne to, že nebude denne medzi ľuďmi. "Najviac ma hrialo, keď išiel odo mňa občan spokojný, keď som mu mohol pomôcť, poradiť," skonštatoval. Chcel by si trochu oddýchnuť, venovať sa rodine či záhradke. "Som ešte aktívnym členom speváckej zložky súboru Rovina," podotkol.

Zubková pracuje na miestnom obecnom úrade piaty rok a štyri roky viedla kanceláriu ZMO Vranovského regiónu. "Takže som pripravovala školenia, pracovné porady pre starostov a už keď tam človek sedí a počúva, tak nasáva všetko. Tá práca sa mi aj páči, pretože každý deň je iný. Vždy sú to nové informácie, čo je na jednej strane dobré, na druhej strane možno ťažšie, ale je to zaujímavé," vysvetlila pre TASR dôvody, prečo sa nakoniec rozhodla zabojovať o post starostu v Dlhom Klčove.

Aktuálne majú v obci schválených niekoľko projektov, ktoré by chcela uskutočniť. Ide napríklad o rekonštrukciu kultúrneho domu či požiarnej zbrojnice, realizáciu amfiteátra alebo oddychovej zóny. S bývalou hlavou obce sa bude podľa vlastných slov určite radiť.

Dlhé Klčovo s rozlohou 1021 hektárov má 1400 obyvateľov. Už 26 rokov v obci organizujú celoslovenskú súťaž v ľudovom tanci Šaffova ostroha. Funguje tam materská a základná škola a tiež roľnícke družstvo.