Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek

Práve teraz

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená
účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. V reakcii na vládou schválený návrh zákona, prinášajúci zmeny v RTVS, to uviedlo opozičné KDH.

Počas rokov 2019 až 2023 sa splnilo všetkých 21 úloh akčného plánu
boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Vyplýva to zo správy, ktorú vzala na vedomie vláda. Materiál však upozorňuje, že hrozba obchodovania s ľuďmi je napriek dosiahnutému naďalej vysoká.

Dlh v zdravotníctve vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o
medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh mohol byť ešte vyšší, ak by nedošlo k dofinancovaniu. Najvyššie záväzky po lehote splatnosti mali štátne univerzitné a fakultné nemocnice.

Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200.000 eur do
Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia.

Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície,i tých,
ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), sa zrýchli. Umožní to zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý NR SR v stredu schválila.

Úvod

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na
Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý schválila vláda.

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu
v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Vláda odmietla návrhy na kandidátov na sudcu
Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku.

Kandidáta na nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov SR
navrhne Národnej rade SR vláda bez odporúčania hodnotiacej komisie. Kabinet zrušil uznesenia predchádzajúcich vlád o spôsobe výberu vhodného kandidáta, argumentuje tým, že neviedli k obsadeniu postu.

Mimovládne organizácie sa pre návrh zákona k
Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) obracajú na európske inštitúcie. Do Európskeho parlamentu aj Európskej komisie odovzdajú otvorený list na podporu nezávislosti inštitúcie.

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to
považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou. Vyplýva to z novely zákona, ktorý schválila vláda.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo
svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku a prípady policajnej brutality voči nim.

Slovensko pri vstupe do EÚ ťahal záujem o tranzíciu po konci studenej
vojny a celková nálada v strednej Európe. Uviedol to pre TASR analytik z českej Asociácie pre medzinárodné vzťahy (AMO) Ondřej Mocek.

Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s
hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96.342 eur. Návrh Ministerstva vnútra SR schválila vláda.

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala
sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. TASR píše na základe správy agentúry AFP

Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) považuje za nevyhnutné,
aby sa dialóg, uplatňovanie rovnakých štandardov a mier vrátili do slovníkov diplomacie. Pripomenul, že Slovensko podporuje multilateralizmus a diplomaciu za mier.

Poslanci Národnej rady SR začali 6. rokovací deň 12. schôdze
pokračovaním v diskusii o návrhu novely zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ho skupina poslancov z koaličnej SNS.

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť.
Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou. Poukázala na to všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová.

Z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky polícia
obvinila 48-ročného Prešovčana. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

V Bratislave hlásia cestári v stredu kolóny aj nehodu.
Na Pražskej smerom na Patrónku upozorňujú na 20-minútové zdržanie. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe.