Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Vo fakultnej nemocnici v Nitre ležia dvaja pacienti s osýpkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva bolo nevyhnutné na infekčnej klinike nitrianskej nemocnice vykonať potrebné opatrenia.

Nitra 16. novembra (TASR) – V nitrianskej fakultnej nemocnici boli hospitalizovaní dvaja pacienti s osýpkami. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, prípad ohlásila infekčná klinka 14. novembra.

Osýpky sú vysoko infekčné ochorenie, pri ktorom dochádza k prenosu predovšetkým kvapôčkami sekrétov dýchacích ciest. „Preto je potrebné minimalizovať počet exponovaných neimúnnych osôb,“ vysvetlila Timková.

Na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva bolo nevyhnutné na infekčnej klinike nitrianskej nemocnice vykonať potrebné opatrenia. „Ide o kroky zamerané na predchádzanie vzniku a šírenia tohto prenosného ochorenia. Patrí k nim aj zákaz návštev na klinike. Dokedy bude trvať, sa momentálne odhadnúť nedá,“ uviedla Timková.

Jedným z pacientov, ktorých hospitalizovali s osýpkami na infekčnom oddelení nitrianskej nemocnice, je 17-ročný občan Ukrajiny, ktorý prišiel na návštevu rodiny do Nových Zámkov. Druhý laboratórne potvrdený prípad osýpok bol zaznamenaný u 11-mesačného dieťaťa z okresu Šaľa.

Dieťa ešte pre nízky vek nebolo očkované. Prvé príznaky choroby sa u neho objavili 9. novembra potom, ako navštívilo Turecko. Ako informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, dieťa je v súčasnosti v nemocnici, 17-ročný mladík je už po hospitalizácii v domácej liečbe.

Epidemiológovia z regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre a v Nových Zámkoch okamžite zabezpečili v ohniskách nákazy všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia na zabránenie šírenia sa osýpok. „Z dôvodu ďalšieho možného importu osýpok z okolitých krajín je potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov, najmä praktických lekárov pre deti a dorast a pre dospelých, aby v rámci diagnostiky pri pozitívnych klinických príznakoch a pri pozitívnej epidemiologickej anamnéze mysleli aj na toto závažné prenosné ochorenie,“ povedal Mikas.

Podľa slov Kataríny Tinákovej z RÚVZ v Nitre sú osýpky jedným z najzávažnejších ochorení detského veku. Ich závažnosť spočíva v častých komplikáciách, ako sú zápal pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. „Patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, pretože sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými osobami. Pred zavedením očkovania boli u nás evidované tisíce prípadov ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po zavedení očkovania v roku 1969 chorobnosť na osýpky postupne klesala až na nulový výskyt, ktorý bol prerušený až prvými ochoreniami zavlečenými zo zahraničia, ktoré spôsobili epidémiu osýpok v niektorých okresoch východného Slovenska v roku 2018,“ vysvetlila Tináková.

Osýpky sa v súčasnosti vyskytujú aj v okrese Trebišov. Výraznejšie tam začali pribúdať od začiatku septembra 2018 v rámci prirodzenej migrácie obyvateľstva. RÚVZ tam zaznamenal do 15. novembra 40 prípadov. Veľká časť sa prejavila u detí, ktoré ešte nedosiahli potrebný vek na povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu. „Osýpky boli evidované v mestách Sečovce a Trebišov a v obciach Parchovany, Hrčeľ, Kravany, Plechotice a Malé Ozorovce. RÚVZ v Trebišove zabezpečil príslušné protiepidemiologické opatrenia,“ uviedol Mikas.

Ako pripomenul, epidémia osýpok v okresoch Michalovce a Sobrance je už ukončená. Celkovo trvala vyše štyroch mesiacov od mája do 20. septembra, keď tam bolo zaevidované posledné ochorenie. Za tento čas tam zaznamenali 447 prípadov osýpok, ktoré sa v Michalovskom okrese začali šíriť z obce Drahňov. „Išlo o tri importované prípady ochorenia z Veľkej Británie,“ doplnil Mikas.