Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Nitriansky kraj

V Štúrove nesúhlasia so zmenou zhodnocovania odpadových plastov

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mesto aj občania majú obavy z možného negatívneho vplyvu na životné prostredie (znečistenie ovzdušia, pôdy, podzemných vôd) a na zdravie obyvateľov Štúrova a okolitých obcí.

Štúrovo 6. marca (TASR) - Mesto Štúrovo v okrese Nové Zámky odoslalo dnes na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR oficiálnu odpoveď, podpísanú primátorom Eugenom Szabóom, k oznámeniu a zmene navrhovanej činnosti „Materiálové zhodnocovanie odpadových plastov Štúrovo“.

Primátor Szabó v oficiálnej odpovedi MŽP informuje, že mesto Štúrovo vyjadruje svoj nesúhlas a v plnej miere oznámenie a zámer spoločnosti Vašo Invest, s.r.o., odmieta aj na základe vyjadrenia značnej nespokojnosti občanov Štúrova. "Dôvodom nášho odmietnutia, okrem vyjadrenia nesúhlasu našich občanov, je riziko možného znečistenia životného prostredia v meste sústredeného cestovného ruchu s termálnou vodou, navštevovaného osobami z celej Európy," uviedol Szabó.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Štúrove na svojom mimoriadnom zasadnutí 1. marca vyjadrilo nesúhlas a odmietavé stanovisko k danej zmene. Podľa uznesenia MsZ výstavba a realizácia navrhovanej činnosti je v hlbokom rozpore so záujmami mesta, pretože umiestnenie takéhoto zariadenia v Štúrove považujú poslanci MsZ za príliš veľké riziko pre obyvateľov mesta a zároveň aj priľahlých obcí. Je tu dôvodná obava z následkov na životné prostredie (znečistenie ovzdušia, pôdy, podzemných vôd) a následkov na zdravie obyvateľov Štúrova a okolitých obcí.