Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pekári oslávili Svetový deň chleba upečením vianočného stromu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na príprave rekordného stromčeka s 18 poschodiami, vysokého 188 centimetrov a širokého 142 centimetrov, pracovalo 14 pekárov 32 hodín.

Nitra 16. októbra (TASR) – Takmer dvojmetrovým vianočným stromčekom z chlebového cesta oslávili nitrianski pekári tohtoročný Svetový deň chleba. Na príprave rekordného stromčeka s 18 poschodiami, vysokého 188 centimetrov a širokého 142 centimetrov, pracovalo 14 pekárov 32 hodín. Darčeky, ktoré nechýbali pod stromčekom, venujú pekári z Penam Slovakia nitrianskemu Centru Slniečko. Nezisková organizácia pomáha deťom a obetiam domáceho násilia.

Pekárski majstri spotrebovali na prípravu stromčeka 154 kilogramov múky, tri kilogramy soli, 1,8 kilogramu droždia, 2,8 kilogramu kvasu a 99 litrov vody. „Cesto v najväčšej forme kyslo 90 minút a jednotlivé časti sa upiekli v peci za 90 minút,“ povedala Zdenka Klimeková, manažérka prevádzky Nitra, ktorá na celý proces dohliadala.

Svetový deň chleba pripadá každoročne na 16. októbra. Nitrianski pekári si päť rokov ako jediní na Slovensku pripomínajú tento deň rekordom. „Týmto spôsobom chceme pripomenúť verejnosti tradíciu slovenského chleba. Naši pekári ho ročne upečú viac ako 25,5 milióna kusov,“ skonštatoval Peter Živický, country manažér spoločnosti Penam Slovakia.

Skupina patriaca koncernu Agrofert s piatimi pekárňami a tromi mlynmi dáva prácu dovedna 1250 ľuďom. Do modernizácie mlynov a pekární investovala za 13 rokov svojho pôsobenia na slovenskom trhu viac ako 27 miliónov eur.