Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Na hrádzi Dunaja pri Štúrove vzniká nový úsek cyklotrasy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkové investičné náklady na vybudovanie cesty sú vyčíslené na 120.000 eur. Podklad z kamennej drviny vo výške 30 centimetrov zrealizuje vlastnou technikou Odštepný závod (OZ) Bratislava SVP.

Štúrovo 20. augusta (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal upravovať ľavostranný úsek ochrannej hrádze Dunaja v Štúrove. Dvojkilometrový úsek dostane nový asfaltový povrch koruny, nová cesta bude siahať až po železničný most ponad Hron a využívaná bude aj ako cyklotrasa.

Celkové investičné náklady na vybudovanie cesty sú vyčíslené na 120.000 eur. Podklad z kamennej drviny vo výške 30 centimetrov zrealizuje vlastnou technikou Odštepný závod (OZ) Bratislava SVP. Výber na zhotoviteľa asfaltového povrchu vyhrala firma Swietelsky-Slovakia. „Z celkových nákladov zaplatíme dodávateľskej firme 77.000 eur, zvyšné práce budeme robiť vo vlastnej réžii,“ uviedol riaditeľ OZ SVP Jozef Dúcz. Vodohospodári momentálne navážajú na hrádzu kameň, s asfaltovaním by sa malo začať v polovici septembra. „Do konca septembra by mohli byť práce hotové, závisí to však aj od počasia,“ skonštatoval Dúcz.

Vybudovanie asfaltového cyklochodníka po hrádzi bude podľa primátora Štúrova Eugena Szabóa benefitom pre mesto aj z hľadiska rozvoja cezhraničného cestovného ruchu. „Ten je v Štúrove zatiaľ predovšetkým o termálnom kúpalisku. Naším cieľom je rozšíriť ho na celý región, preto je vybudovanie prístupu k priľahlým územiam kľúčové," uviedol.

Nová cesta bude súčasťou medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 6. Mesto spolupracuje s Kamenicou nad Hronom a Chľabou na jej predĺžení až po pripravovaný most cez Ipeľ, po ktorom by pokračovala do Maďarska. Dokumentácia je hotová, financovanie plánuje mesto zabezpečiť z európskych fondov.