Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Musica Sacra ponúkne poslucháčom v Nitre klasickú duchovnú hudbu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

V nedeľu o 19. hodine v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre ponúknu milovníkov klasickej hudby diela Wolfganga Amadea Mozarta, Pietra Mascagniho, Antonia Vivaldiho a Alexandra Albrechta.

Nitra 16. júna (TASR) – Koncert Štátneho komorného orchestra Žilina, mladého nadaného 11-ročného huslistu Tea Gertlera a Speváckeho zboru Lúčnica s organovým sprievodom Mareka Štrbáka otvorí 29. ročník hudobného festivalu Musica Sacra. V nedeľu o 19. hodine v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre ponúknu milovníkov klasickej hudby diela Wolfganga Amadea Mozarta, Pietra Mascagniho, Antonia Vivaldiho a Alexandra Albrechta.

Gustav Mahler Philharmonic string quartet z Českej republiky sa nitrianskym poslucháčom predstavia vo štvrtok 20. júna na koncerte, na ktorom uvedú diela Josefa Suka, Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna a Arvo Pärta. „Na koncerte v nedeľu 23. júna uvedie Komorný orchester ZOE spolu so Zvonkohrou Košariská program modernej duchovnej hudby. Zvonkohra Košariská je originálny súbor, jediný svojho druhu na Slovensku, ktorý sa venuje hre na nástroje handbells,“ informoval hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

V podaní hudobného zoskupenia Trio Bel Canto z Brna odznejú skladby skladateľov z obdobia baroka a klasicizmu vo štvrtok 27. júna. V nedeľu 30. júna sa milovníkom duchovnej hudby predstaví komorný barokový súbor Musica Poetica, ktorý hrá na kópiách dobových nástrojov a interpretuje starú hudbu.

Slovenské žalmy z Bojnej, z pera hudobníka a skladateľa Ľuba Horňáka odznejú na záver festivalu v predvečer sviatku sv. Cyrila a Metoda 4. júla. „Textová zložka pozostáva z troch jazykov, ktoré sa striedajú. Zbor pod vedením Adriána Kokoša spieva po latinsky a starosloviensky, sólisti väčšinou spievajú v slovenčine. Celý projekt sa skladá z deviatich skladieb,“ doplnili organizátori.