Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Rangers sú krok od klubového rekordu, Panarin predbehol Messiera

Útočník New Jersey Devils Nathan Bastian (vľavo) v súboji s obrancom New York Rangers Jacobom Troubom počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL v Newarku, New Jersey, vo štvrtok 22. februára 2024. Foto: TASR/AP

Rangers naposledy prehrali 27. januára s obhajcami titulu z Vegas 2:5 a odvtedy si pripísali deväť triumfov v rade, šesť v riadnom hracom čase a tri po predĺžení.

New York 23. februára (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers sú už len krok od vyrovnania historického klubového rekordu v počte víťazstiev v sérii. V noci na piatok zdolali domácich "diablov" z New Jersey presvedčivo 5:1 a desiaty triumf po sebe môžu pridať už v sobotu večer (21.00 SEČ) na ľade Philadelphie Flyers. Takýto kúsok sa im podaril v celej histórii iba dvakrát - v sezónach 1939/40 a 1972/73. Skvelú formu potvrdili aj hráči Toronta a ich kanonier Auston Matthews, v nočných dueloch sa hetrikom i rekordom blysol Pavel Bučnevič zo St. Louis.

Rangers naposledy prehrali 27. januára s obhajcami titulu z Vegas 2:5 a odvtedy si pripísali deväť triumfov v rade, šesť v riadnom hracom čase a tri po predĺžení. V rámci šnúry vyhrali aj mestské derby s Islanders pod holým nebom (6:5 pp). "Sme v najlepšej forme, hráme rýchlo a fyzicky. Nie je ľahké proti nám hrať, pretože máme chalanov, ktorí dokážu dávať góly," pochvaľoval si kapitán Jacob Trouba.

Proti Devils to však nebol ideálny výkon "jazdcov", keďže domáci ich prestrieľali vysoko 40:18. Fantastickým výkonom sa však prezentoval brankár Igor Šesťorkin, ktorý predviedol 39 úspešných zásahov a o čisté konto prišiel až v samom závere, keď Jack Hughes upravil na konečných 1:5. "O dosť nás prestrieľali, väčšinou je to naopak. No potom sme hrali rýchlo a tvrdo a myslím si, že to je náš recept na úspech," dodal Trouba. Jeho spoluhráč Artemij Panarin zaznamenal tri asistencie, dokázal to už v 22. zápase za Rangers a v klubových štatistikách predbehol na štvrtom mieste Marka Messiera.

Matthews strelil v noci na piatok 52. gól v ročníku a na vyrovnanie svojho maxima zo sezóny 2021/22 ich potrebuje už iba osem. Do konca sezóny pritom zostáva až 26 zápasov. Dvadsaťšesťročný center prežíva momentálne vynikajúcu formu, v uplynulých desiatich stretnutiach nazbieral 19 bodov, pričom v uplynulých piatich dal až desať gólov a pridal tri asistencie. Je druhý hráč Toronta od ročníka 1943/44, ktorý má bilanciu 10 gólov v piatich dueloch. Pred ním to dokázal len Rick Vaive (1982/83).

Svojím výkonom pomohol Maple Leafs k víťazstvu nad úradujúcim šampionátom Vegas 7:3 a šiestemu za sebou. Toronto takú dlhú sériu v prebiehajúcej sezóne ešte nezažilo a počas nej prestrieľalo súperov vysoko 34:14. Dobrú formu v nej má aj Matthewsov spoluhráč z elitného útoku Mitchell Marner, ktorý ako prvý hráč Toronta v histórii zaznamenal dve a viac asistencií v šiestich zápasoch po sebe. Počas tejto šnúry ich nazbieral už 15. "Keď hrajú všetci takto dobre, je ťažké nás zdolať. Dokážeme hrať s kýmkoľvek. Máme štyri lajny, ktoré idú naplno. Každý dodržuje herný plán, hrá jednoducho a disciplinovane. Keď to robíme, rútime sa na súperov vo vlnách. Dnes to zažili obhajcovia Stanleyho pohára," povedal Max Domi, ktorý dal v stretnutí dva góly.

Našliapnuté na najlepšiu sezónu z pohľadu gólov má aj Bučnevič, k čomu si výrazne pomohol hetrikom v súboji s NY Islanders (4:0). Dvadsaťosemročný ruský krídelník zaznamenal 22 gólov v 54 zápasoch a na svoj osobný rekord ich stráca už len osem. Tridsať gólov strelil v 73 zápasoch sezóny 2021/22. Bol to už jeho štvrtý hetrik v profilige a prispel ním aj ku klubovému rekordu. Blues totiž dali tri góly v rozpätí 32 sekúnd, počas nich skórovali Brandon Saad a dvakrát práve Bučnevič. Po zápase však oslavoval skôr tímový úspech. "Získali sme dva body a to je to dôležité. Góly môže dať každý, je to dobré pre vaše sebavedomie, ale na konci dňa sú dôležitejšie tie dva body," zdôraznil v rozhovore pre nhl.com.

Dobrý zápas odchytal aj brankár Blues Jordan Binnington, ktorý zlikvidoval všetkých 38 striel súpera pri svojom treťom shutoute v sezóne a 15. v kariére v NHL. Zároveň zaznamenal 137. triumf za St. Louis a v historických tabuľkách sa dotiahol na tretieho Curtisa Josepha.