Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Pospíšil ukončil čakanie na gól, Černák nehral pre chorobu

Parker Wotherspoon z Bostonu Bruins (vľavo) je zrazený Martinom Pospíšilom z Calgary Flames počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL vo štvrtok 22. februára 2024 v Calgary (Alberta). Foto: TASR/AP

Slafkovský odohral v prvom útoku Canadiens 21:00 min. s dvoma mínuskami, jednou strelou na bránku, jedným bodyčekom a jedným blokom.

New York 23. februára (TASR) - Slovenský hokejista Martin Pospíšil strelil v noci na piatok svoj piaty gól v prebiehajúcej sezóne NHL. Pomohol ním k víťazstvu Calgary nad Bostonom 3:2 po predĺžení. Do hry zasiahli aj ďalší traja Slováci, Seattle s Tomášom Tatarom zdolal Vancouver 5:2, New Jersey so Šimonom Nemcom podľahlo New Yorku Rangers 1:5 a Montreal s Jurajom Slafkovským prehral na ľade Pittsburghu 1:4.

Pospíšil dal gól po 20-zápasovej odmlke, naposledy skóroval 18. decembra do siete Floridy. V súboji s Bostonom poslal svoj tím za stavu 1:1 druhýkrát do vedenia, keď po bekhendovej strele Connora Zaryho dorazil puk zblízka do siete. Dvadsaťštyriročný útočník nastúpil v druhom útoku Calgary a odohral 15:28 min. Okrem gólu si pripísal aj plusový bod, odsedel si dvojminútový trest za podrazenie, vyslal štyri strely na bránku, jednu súperovu strelu zblokoval a rozdal až sedem bodyčekov. Víťazný gól Flames strelil vo štvrtej minúte predĺženia Nazem Kadri, ktorý predtým asistoval pri Pospíšilovom zásahu.

Tridsaťtriročný center víťazným gólom zaokrúhlil svoju bilanciu v prebiehajúcej sezóne na 50 bodov a je najproduktívnejší hráč Flames. Gól dal v prečíslení 3 na 1 len pár sekúnd po tom, ako proti Jacobovi Markströmovi v úniku neuspel David Pastrňák. "Na konci toho striedania som bol úplne vyčerpaný, proste absolútne atletické preteky. Ale som rád, že sme skončili na tej víťaznej strane. ´Marky´ predviedol niekoľko skvelých zákrokov a dal nám šancu vyhrať," povedal pre nhl.com Kadri. "Plamene" dosiahli druhé víťazstvo za sebou a veľmi dôležité v boji o play off, v Západnej konferencii zaostávajú za pozíciou s druhou voľnou kartou o tri body.

Líder Západnej konferencie z Vancouveru utrpel štvrtú prehru v rade, tentoraz nestačil na domáci Seattle (2:5). Tatar opäť nastúpil vo štvrtom útoku, počas 11:59 minút na ľade si pripísal jeden strelecký pokus. Jordan Eberle prispel k výhre dvoma gólmi a asistenciou, Jared McCann mal bilanciu 1+3. "Prvých desať minút som si myslel, že sme v pohode. A potom, z ničoho nič, to bola komediálna prehliadka chýb, keď chalani netriafali puky a robili podobné veci," hromžil po zápase tréner Vancouveru Rick Tocchet. Jeho zverenci opäť nevyužili až štyri presilovky a z uplynulých 28 vyťažili iba jediný gól. "Je zrejmé, že to bude ústredný bod, kým nebudeme mať o niečo väčší úspech," povedal kapitán Vancouveru Quinn Hughes.

Rangers uspeli na ľade New Jersey 5:1 a natiahli sériu víťazstiev na číslo deväť. Dva góly dal Alexis Lafreniere, Artemij Panarin zaznamenal tri asistencie a Igor Šesťorkin predviedol až 39 úspešných zásahov. Rangers sú jednu výhru od vyrovnania historického klubového rekordu. Desať triumfov v sérii dosiahli len dvakrát v sezónach 1972/73 a 1939/40. Nemec nastúpil v druhej obrannej dvojici Devils, počas 18:37 min vyslal tri strely na bránku, zblokoval jednu strelu súpera a zaznamenal mínusku. Krátko musel opustiť zápas, keď inkasoval zásah hokejkou do tváre a museli ho ošetriť zdravotníci v šatni. Neskôr sa vrátil do hry.

Montreal prehral štvrtý zápas za sebou, keď podľahol domácemu Pittsburghu 1:4. Slafkovský odohral v prvom útoku Canadiens 21:00 minút s dvoma mínuskami, jednou strelou na bránku, jedným bodyčekom a jedným blokom. Dva góly Penguins dal obranca Kris Letang a o ďalšie dva sa postarali Bryan Rust s Drewom O’Connerom, ktorí skórovali v rozmedzí 21 sekúnd druhej tretiny a zlomili dovtedy tesný duel. "Myslím si, že sme hrali dosť dobre na to, aby sme vyhrali. Viem, že to dokážeme aj lepšie, ale myslím si, že dnes to stačilo. Dobré je, že na ofenzíve sa podieľajú všetky lajny," povedal tréner Pittsburghu Mike Sullivan.

Washington triumfoval na ľade Tampy Bay 5:3 a pripísal si tretí triumf za sebou. Dvoma gólmi sa na víťazstve Capitals podieľal Connor McMichael. Kapitán hostí Alexander Ovečkin si pripísal asistenciu a svoju bodovú sériu natiahol na desať duelov (8+6). V stretnutí chýbali obaja slovenskí obrancovia - domáci Erik Černák pre chorobu, v drese hostí Martin Fehérváry stále pre zranenie. Zápas nedohrali dvaja hráči, Tampe sa zranil Haydn Fleury a v tíme "Caps" odstúpil predčasne z hry veterán T.J. Oshie. "Obavy sú celkom veľké. Viac však budem vedieť až zajtra, no nikdy nie je dobré znamenie, keď vidíte odchádzať hráča z ľadu takýmto spôsobom," povedal tréner Capitals Spencer Carbery.

Dvaja brankári si udržali čisté konto. Piotr Kočetkov zneškodnil všetkých 44 striel hráčov Floridy a mal výrazný podiel na triumfe Caroliny 1:0. Zaknihoval tretie čisté konto v sezóne a celkovo siedme v profiligovej kariére. Hurricanes zastavili "panterom" ich šesťzápasovú víťaznú sériu a jedenásťzápasovú na ihriskách súperov. Rozhodol o tom Sebastian Aho gólom 19 sekúnd pred koncom tretej tretiny. "Neskutočné, čo viac by ste si mohli želať od brankára?" uviedol Aho na adresu Kočetkova. "To vďaka nemu sme dnes mohli zvíťaziť. Môj gól prišiel v rozhodujúcom čase. Keď skórujete tak neskoro, je to v podstate už garantované víťazstvo," dodal po štvrtej výhre v sérii. Floridu okrem prehry mrzeli aj zranenia Matthewa Tkachuka a Gustava Forslinga. Obaja už po prvej tretine nenastúpili. "Asi to bude len na pár dní, nemyslím si, že to bude niečo vážne," poznamenal tréner hostí Paul Maurice.

Jordan Binnington zlikvidoval všetkých 38 striel pri svojom treťom shutoute v sezóne a 15. v kariére v NHL a pomohol St. Louis k výhre nad New Yorkom Islanders 4:0. Blues vytvorili nový klubový rekord s troma gólmi v rozpätí 32 sekúnd, počas nich skórovali Brandon Saad a dvakrát Pavel Bučnevič. Ruský krídelník v tretej tretine spečatil víťazstvo do prázdnej bránky a zavŕšil hetrik, svoj štvrtý v lige. "Stalo sa to tak rýchlo. Zrazu som počul, že to boli tri najrýchlejšie góly v histórii. Bol to špeciálny zápas a bola to zábava. Diváci burácali a chalani hrali dobre. Je to aj dôležité víťazstvo pred zápasmi vonku," pochvaľoval si Binnington, ktorý zaznamenal 137. triumf v profiligovej kariére a v historických tabuľkách Blues sa dotiahol na tretieho Curtisa Josepha.

Obhajca titulu Vegas nestačil na Toronto (3:7), v drese Maple Leafs dal Auston Matthews svoj 52. gól v sezóne, ktorým si upevnil vedúce postavenie v tabuľke strelcov. V uplynulých piatich dueloch skóroval dokopy desaťkrát.

Ottawa potvrdila zlepšujúcu sa formu, keď doma zdolala druhý tím západu Dallas 4:1. Stars prežívajú zlú sériu, prehrali štvrtýkrát po sebe. Dva góly "senátorov" strelil Josh Norris, ďalšie pridali Thomas Chabot a Shane Pinto. Hernú krízu Dallasu dokumentuje aj to, že brankárovi Ottawy Antonovi Forsbergovi stačilo k víťazstvu 14 úspešných zákrokov. Jeho náprotivok Jake Oettinger inkasoval tri góly z jedenástich striel a nahradil ho Scott Wedgewood. "Nemôžete vyhrať s 15 strelami. To je veľmi, veľmi zriedkavé. To by musel váš brankár doslova ´ukradnúť zápas´. No my sme nášho nechali v štichu," povedal útočník Stars Matt Duchene.

Tretie víťazstvo za sebou dosiahli hráči Detroitu, ktorí zdolali Colorado tesne 2:1 po predĺžení. Vo štvrtej minúte extra času rozhodol Patrick Kane. Red Wings tak ukončili desaťzápasovú sériu prehier vo vzájomných dueloch s Avalanche. Naposledy vyhrali nad Coloradom 27. februára 2016. Tretí triumf v rade dosiahol aj Nashville, keď vyhral nad Los Angeles 4:1. Pre Kings to bol koniec štvorzápasovej víťaznej série. Colton Sissons zaznamenal v drese Predators gól a dve asistencie.

NHL - sumáre:



Carolina Hurricanes - Florida Panthers 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól: 60. Aho (Svečnikov, Fast). Brankári: Kočetkov - Bobrovskij, strely na bránku: 29:44.



Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 2:1 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 53. Larkin (Perron, Gostisbehere), 64. Kane (Larkin, Chiarot) - 25. MacKinnon (Rantanen, Johnson). Brankári: Lyon - Annunen, strely na bránku: 30:31.



New Jersey Devils - New York Rangers 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Góly: 58. J. Hughes (Toffoli) - 10. Zibanejad, 19. Lafreniere, 30. Kreider (Panarin, Šesťorkin), 40. Lafreniere (Trocheck, Panarin), 55. Trocheck (Panarin, Gustafsson). Brankári: Daws - Šesťorkin, strely na bránku: 40:18.



Ottawa Senators - Dallas Stars 4:1 (1:1, 3:0, 0:0)

Góly: 5. Norris (Batherson, Sanderson), 26. Norris (Batherson, Greig), 29. Chabot (Stützle, Joseph), 40. Pinto (Giroux, Tkachuk) - 20. Pavelski (Benn, Heiskanen). Brankári: Forsberg - Oettinger (29. Wedgewood), strely na bránku: 30:15.



Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Góly: 12. Letang (Malkin, O'Connor), 32. Rust (E. Karlsson, Crosby), 32. O'Connor (Puustinen, E. Karlsson), 59. Letang - 10. Matheson. Brankári: Jarry - Primeau, strely na bránku: 27:31.



Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

Góly: 30. Hagel (Point, Kučerov), 43. Paul (Sheary, de Haan), 44. Motte (Perbix) - 3. Aube-Kubel (Malenstyn), 17. McMichael (Edmundson, Wilson), 33. Mantha (Strome, Oshie), 56. Sandin (Protas, Strome), 59. McMichael (Ovečkin, Wilson). Brankári: Vasilevskij - Lindgren, strely na bránku: 32:24.



St. Louis Blues - New York Islanders 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Góly: 25. Saad (Sundqvist, Schenn), 25. Bučnevič (Thomas, Kyrou), 26. Bučnevič (Kyrou, Thomas), 50. Bučnevič (Thomas). Brankári: Binnington - Varlamov, strely na bránku: 25:38.



Calgary Flames - Boston Bruins 3:2 pp (2:1, 0:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 13. Kylington (Kuzmenko, Šarangovič), 20. POSPÍŠIL (Zary, Kadri), 64. Kadri - 19. Coyle, 43. Coyle (Richard, Wotherspoon). Brankári: Markström - Ullmark, strely na bránku: 30:34.



Seattle Kraken - Vancouver Canucks 5:2 (1:1, 3:1, 1:0)

Góly: 14. Dunn (McCann, Burakovsky), 21. McCann, 34. Schultz (Dumoulin, Eberle), 35. Eberle (McCann, Schultz), 58. Eberle (McCann) - 5. Miller (Myers, Boeser), 25. Lafferty (Suter, Blueger). Brankári: Grubauer - Demko, strely na bránku: 31:21.



Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 3:7 (0:4, 1:2, 2:1)

Góly: 21. W. Karlsson (Marchessault, Theodore), 41. Marchessault (Theodore, Brisson), 42. Amadio (Barbašov, Stephenson) - 10. McCabe, 12. Kämpf (Reaves), 15. Tavares (Robertson, McMann), 17. Domi (Nylander, Bertuzzi), 32. Domi (Benoit, Marner), 36. Holmberg, 51. Matthews (Holmberg, Marner). Brankári: Hill (15. Thompson) - Jones, strely na bránku: 26:42.



Los Angeles Kings - Nashville Predators 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Góly: 20. Fiala (Kopitar, Kempe) - 9. Trenin (Sissons, McDonagh), 35. Jankowski (Evangelista, Novak), 57. Sissons (Lauzon), 60. Lauzon (Sissons). Brankári: Rittich - Saros, strely na bránku: 28:21.

Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 15:28 1 0 1 1 4 2

Šimon Nemec (New Jersey) 18:37 0 0 0 -1 3 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 21:00 0 0 0 -2 1 0

Tomáš Tatar (Seattle) 11:59 0 0 0 0 1 0


/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/