Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Pospíšil s gólom a triumfom, Seattle s Tatarom podľahol Minnesote 2:5

Slovenský hráč Calgary Flames Martin Pospíšil (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Connorom Zarym po tom, ako skóroval proti Edmontonu Oilers v zápase zámorskej hokejovej NHL v Edmontone 24. februára 2024. Foto: TASR/AP

Pospíšil získal pätnásty bod v sezóne a strelil šiesty gól.

New York 25. februára (TASR) - Slovenský hokejista Martin Pospíšil strelil v noci na nedeľu gól v zápase zámorskej NHL. Skóroval v druhom zápase za sebou a prispel tak k víťazstvu svojho Calgary, ktoré vyhralo na ľade Edmontonu 6:3. Jeho krajan Tomáš Tatar nastúpil za Seattle v štvrtej formácii a nebodoval, jeho tím prehral s Minnesotou 2:5. V súboji najvyššie draftovaných slovenských hráčov v histórii sa tešil Šimon Nemec, ktorý asistenciou prispel k víťazstvu New Jersey nad Montrealom s Jurajom Slafkovským 4:3.

Pospíšil získal pätnásty bod v sezóne a strelil šiesty gól. V 9. minúte dostal prihrávku od Connora Zaryho, z ľavého kruhu prekonal švihom Stuarta Skinnera a zvýšil na 2:0. Bol to jubilejný 1000. gól Flames v derby zápasoch s Oilers, ktoré sú označované ako "Bitka o Albertu". Okrem presného zásahu rozdal Pospíšil šesť hitov, čo bolo v podaní útočníka najviac spomedzi všetkých hráčov v zápase. Na ľade bol 12:24 minúty. Hviezdou duelu bol Noah Hanifin, ktorý strelil dva góly a pridal aj asistenciou. Stal sa siedmim obrancom "plameňov", ktorý strelil v zápase s Edmontonom dva a viac gólov. Naposledy sa to podarilo Markovi Giordanovi 27. decembra 2015. Flames vyhrali tretí zápas za sebou. "Podali sme výborný tímový výkon, všetky formácie zabrali. Potrebovali sme ich zdolať, v poslednom čase sa nám s nimi nedarilo. Zápas sme si užili," povedal Hanifin pre nhl.com. Víťazstvo Calgary vychytal Dan Vladař, ktorý kryl 32 striel. Dva góly Oilers, ktorí naopak prehrali tretíkrát za sebou, strelil Zach Hyman.

Tatar ukončil duel s dvoma mínuskami a štyrmi hitmi, na ľade strávil 12:15 minúty. Nastúpil v štvrtom útokom s Tye Kartyem a Brandonom Tanevom. Minnesota vyhrala sedem z predošlých deviatich zápasov, brankár Marc-Andre Fleury zaznamenal 31 zákrokov. Útočníkov "divochov" Kirill Kaprizov strelil dva góly, pridal aj asistenciu a bodoval v ôsmom zápase za sebou. Štyri asistencie si pripísal Mats Zuccarello. Bol to jeho piaty štvorbodový zápase v drese Wild, čím sa dostal na druhé miesto v klubovej histórii. Rekord drží Marián Gáborík (7).

New York Rangers vyhral na ľade Philadelphie 2:1. Dosiahol tak desiate víťazstvo za sebou a vyrovnal klubový rekord. "Jazdcov" podržal v stretnutí brankár Igor Šesťorkin s 39 úspešnými zákrokmi a o víťazný gól sa postaral v 47. minúte Matthew Rempe, keď tečoval puk pred brankárom Samuelom Erssonom. Na ľade pritom vo svojom štvrtom zápase v NHL strávil len 5:16 minúty a presný zásah bol preňho prvý kanadský bod v kariére. "Bol to asi najškaredší prvý gól v NHL v histórii, ale beriem to. Cítil som, že sa ma niečo dotklo, ale nevedel som či to bola súperova hokejka, alebo puk. Išiel som pred bránku a oplatilo sa to, toto je moja hra," usmieval sa vysoký 21-ročný útočník, ktorý sa v prvej tretine pobil s Nicolasom Deslauriersom. Jeho klub vyhral desať zápasov v rade naposledy v roku 1973 a predtým na prelome rokov 1939 a 1940. Šesťorkin zaznamenal šieste víťazstvo za sebou a tretíkrát v rade inkasoval len jeden gól.

Na ľade Colorada sa v deň svojich 29. narodením blysol hetrikom Tyler Bertuzzi, ktorý prispel k triumfu Toronta v pomere 4:3. "Už pred zápasom som sa cítil dobre a som rád, že to vyšlo. Máme za sebou vynikajúci trip, vyhrali sme všetky štyri zápasy a spokojne sa vraciame domov," povedal Bertuzzi, ktorý dal hetrik na narodeniny ako prvý hráč v klubovej histórii. Bol to jeho prvý viacgólový zápas od 14. októbra 2021, keď bol hráčom Detroitu. Toronto zvíťazilo siedmykrát za sebou a okrem Bertuzziho zaznamenal tri kanadské body aj William Nylander s troma asistenciami. Rovnaký zápis mal za domácich aj hviezdny Nathan MacKinnon, ktorý sa podieľal na každom góle a bodoval v 28. zápase na domácom ľade za sebou. Je to šiesty najlepší zápis v histórii, rekord drží Wayne Gretzky, ktorý v sezóne 1988/89 bodoval v 40 domácich dueloch v rade.

Ešte v sobotu večer boli v akcii ďalší traja Slováci. V zápase New Jersey a Montrealu (4:3) sa stretli Šimon Nemec a Juraj Slafkovský.

Nemec prispel k víťazstvu 14. asistenciou, Slafkovský nebodoval. Obranca Devils hral v druhej obrannej dvojici s Kevinom Bahlom a na ľade strávil 16:37 minúty. Ako jediní v zápase si pripísali po tri plusové body. Išlo o druhý súboj v prebiehajúcej sezóne, v ktorom proti sebe nastúpili dvaja najvyššie draftovaní Slováci v histórii. Víťazný gól Devils strelil Jesper Bratt, bilanciu 1+1 mal Timo Meier. "Nebol to náš najlepší výkon, ale našli sme cestu za víťazstvom a to je dôležité," povedal Meier. Dva góly Canadiens strelil kapitán Nick Suzuki, ale Montreal prehral piatykrát za sebou, čo je ich najhoršia séria v sezóne. Slafkovský bol na ľade 21 minút a 42 sekúnd, mal plusový bod a jednu strelu.

Za Tampu Bay, ktorá vyhrala na ľade New Yorku Islanders 4:2, nastúpil slovenský obranca Erik Černák. Tampa ukončila sériu troch prehier, Černák sa do kanadského bodovania nezapísal. "Blesky" ukončili sériu troch prehier, gólom a dvomi asistenciami k tomu pomohol najproduktívnejší hráč NHL Nikita Kučerov. "Pre oba tímy to bol dôležitý zápas, dva body sú cenné. Páčilo sa mi ako sme hrali, v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi to bolo oveľa lepšie," povedal Brayden Point, ktorý strelil jeden z gólov Lightning. Víťazstvo Tampy vychytal Andrej Vasilevskij (32 zákrokov). Černák sa vrátil do zostavy po tom, ako vynechal pre chorobu štvrtkový zápas s Washingtonom (3:5). Na ľade bol 21:10 minúty a zaznamenal jednu strelu.

Hokejisti Detroitu Red Wings zvíťazili nad St. Louis Blues 6:1. Za presvedčivým víťazstvom zamierili už v úvode zápasu, keď si do 6. minúty vypracovali náskok 3:0. Najvýraznejšou mierou sa na presvedčivom víťazstve "červených krídel" podieľal útočník Alex DeBrincat, ktorý mal bilanciu dva góly a jedna asistencia. Pre Detroit to bolo štvrté víťazstvo za sebou a upevnil si ním pozíciu v najlepšej osmičke Východnej konferencie. Aj v druhom vzájomnom zápase sezóny uštedril "bluesmanom" šesť gólov, v predošlom meraní síl triumfoval u súpera 6:4. Hráči St. Louis prehrali tretí z uplynulých štyroch zápasov a sú o skóre za najlepšou osmičkou Západnej konferencie. Jediný gól Blues strelil v deň svojich 21. narodenín Zachary Bolduc, pre ktorého to bol prvý presný zásah v NHL.

Gustav Forsling rozhodol o víťazstve Floridy nad Washingtonom 3:2 po predĺžení. Capitals viedli po góloch Sonnyho Milana a Toma Wilsona 2:1, ale duel dostal do nadstaveného času Aleksander Barkov, ktorý tri a pol minúty pred koncom vyrovnal na 2:2. Alexander Ovečkin nastúpil ako 41. hráč v histórii na 1400. zápas, ale prvýkrát po desiatich dueloch nebodoval. V drese Panthers chýbal pre zranenie Matthew Tkachuk, Capitals hrali bez dlhodobo zraneného Slováka Martina Fehérváryho.

Ottawa zdolala Vegas 4:3 po samostatných nájazdoch, v ktorých bol jediný úspešný exekútor Tim Stützle. V drese Golden Knights nenastúpil slovenský útočník Jakub Demek, ktorého úradujúci víťaz Stanley Cupu povolal z farmy. Demek bol zdravý náhradník. Senators vyhrali tri z predošlých štyroch zápasov, naopak zraneniami sužovaní Golden Knights ťahali za kratší koniec tretíkrát za sebou a v piatom z predošlých šiestich vystúpení.

V šlágri dvoch popredných tímov Západnej a Východnej konferencie vyhral Vancouver nad Bostonom 3:2, keď obrat z 0:2 dokonal v predĺžení svojim druhým gólom v zápase Brock Boeser. Bruins viedli po zásahoch Jespera Boqvista a Dantona Heinena, ale v 53. minúte znížil Boeser a 71 sekúnd pred koncom vyrovnal pri hre bez brankára obranca Filip Hronek. V predĺžení mal Boston veľa hráčov na ľade a presilovku využil Boeser. Canucks prerušili sériu štyroch prehier. "Neskutočný výkon, ukázali sme odolnosť. Aj keď sme prehrávali, tak na lavičke nevládla panika a verili sme si," povedal tréner Vancouveru Rick Tocchet. Canucks prestrieľali hostí v pomere 39:22, s 82 bodmi sú na čele celej NHL. Bruins získali aspoň bod piatykrát za sebou (2-0-3), ale v riadnom čase vyhrali naposledy 8. februára práve proti Vancouveru.

Hráči Dallasu ukončili sériu štyroch prehier, keď po góloch Jasona Robertsona a Wyatta Johnstona vyhrali na ľade Caroliny 2:1. Jake Oettinger chytil 20 striel, prekonal ho len Sebastian Aho, ktorý skóroval v treťom zápase za sebou. Nashville natiahol víťaznú sériu na štyri zápasy, v San Jose vyhral 4:2. Filip Forsberg (1+1) zaznamenal 567. a 568. bod v drese Predators a osamostatnil sa na druhom mieste v klubovej histórii, keď prekonal zápis Davida Legwanda. Na čele je Roman Josi (633).



NHL - sumáre:



Detroit Red Wings - St. Louis Blues 6:1 (4:0, 2:1, 0:0)

Góly: 1. Kane (Gostisbehere, DeBrincat), 5. Rasmussen (Raymond, Petry), 6. Fabbri, 20. DeBrincat (Seider, Sprong), 37. Compher (Raymond, Rasmussen), 39. DeBrincat (Kane) - 33. Bolduc (Saad, Walker). Brankári: Lyon - Binnington (21. Hofer), strely na bránku: 34:23.



New Jersey Devils – Montreal Canadiens 4:3 (0:0, 2:2, 2:1)

Góly: 26. Meier (Bahl, Toffoli), 38. Palát (NEMEC), 54. Hischier (Toffoli, L. Hughes), 57. Bratt (Meier) - 24. Gallagher (Evans, Anderson), 34. Suzuki (Caufield, Kovacevic), 59. Suzuki (Armia, Matheson). Brankári: Daws - Allen, strely na bránku: 24:26.



New York Islanders - Tampa Bay Lightning 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)

Góly: 54. Lee (Barzal, Dobson), 58. Nelson (Dobson) - 5. Paul (Hagel, Raddysh), 6. Kučerov (Hedman, Perbix), 25. Point (Kučerov, Hedman), 60. Glendening (Hedman, Kučerov). Brankári: Sorokin - Vasilevskij, strely na bránku: 34:21.



Philadelphia Flyers - New York Rangers 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 43. Foerster (Laughton, Sanheim) - 32. Lafreniere (Trocheck, Miller), 47. Rempe (Goodrow, Schneider). Brankári: Ersson - Šesťorkin, strely na bránku: 40:24.



Florida Panthers - Washington Capitals 3:2 pp (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 25. Cousins (Kulikov, Montour), 57. Barkov (Verhaeghe, Montour), 64. Forsling (Bennett) - 39. Milano (Sandin, Pacioretty), 51. Wilson (Strome, Carlson). Brankári: Stolarz - Lindgren, strely na bránku: 29:24.



Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 3:4 (2:1, 0:2, 1:1)

Góly: 3. Lehkonen (MacKinnon, Makar), 12. Cogliano (MacKinnon, Rantanen), 45. Rantanen (MacKinnon, Byram) - 14. Bertuzzi (Marner, Nylander), 35. Bertuzzi (Nylander, Domi), 37. Marner (Knies, Brodie), 58. Bertuzzi (Nylander, Matthews). Brankári: Georgijev - Samsonov, strely na bránku: 29:30.



Ottawa Senators - Vegas Golden Knights 4:3 pp a sn (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 29. Chabot (Joseph, Giroux), 39. Batherson (Tkachuk, Norris), 46. Norris (Chabot, Brannstrom), rozh. náj. Stützle - 6. Marchessault (Karlsson), 24. Stephenson (Theodore, Marchessault), 59. Stephenson (Karlsson, Theodore). Brankári: Forsberg - Thompson, strely na bránku: 33:29.



Vancouver Canucks - Boston Bruins 3:2 pp (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)

Góly: 53. Boeser (Zadorov, Miller), 59. Hronek (Miller, Pettersson), 62. Boeser (Miller, Hughes) - 26. Boqvist (Brazeau), 32. Heinen (Frederic, Geekie). Brankári: Demko - Swayman, strely na bránku: 39:22.



Carolina Hurricanes - Dallas Stars 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Góly: 23. Aho (Fast, Svečnikov) - 17. Robertson (Heiskanen, Pavelski), 29. Johnston (Benn, Heiskanen). Brankári: Kočetkov - Oettinger, strely na bránku: 21:16.



Edmonton Oilers - Calgary Flames 3:6 (1:3, 1:2, 1:1)

Góly: 19. Hyman (McDavid, Bouchard), 25. Hyman (Draisaitl, McDavid), 57. Janmark (Ekholm) - 3. Kadri (Duehr, Hanifin), 10. POSPÍŠIL (Zary, Pachal), 16. Hanifin (Backlund, Huberdeau), 32. Hunt (Huberdeau, Kylington), 35. Hanifin (Zary, Andersson), 53. Coleman (Mangiapane). Brankári: Skinner - Vladař, strely na bránku: 35:31.



San Jose Sharks - Nashville Predators 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)

Góly: 42. Granlund (Emberson), 50. Zadina (Rutta) - 11. Sherwood (McCarron, Josi), 39. Forsberg (Novak, Nyquist), 44. Sherwood (Carrier), 60. Nyquist (Forsberg). Brankári: Kahkonen - Saros, strely na bránku: 25:35.



Seattle Kraken - Minnesota Wild 2:5 (1:2, 0:3, 1:0)

Góly: 1. Dunn (McCann, Beniers), 47. Eberle (Larsson) - 5. Johansson (Zuccarello, Middleton), 14. Kaprizov (Zuccarello, Hartman), 22. Boldy (Kaprizov, Zuccarello), 23. Kaprizov (Eriksson Ek, Faber), 27. Mermis (Zuccarello, Dewar). Brankári: Daccord (23. Grubauer) - Fleury, strely na bránku: 32:31.



Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 16. Fiala (Kempe, Doughty), 35. Doughty (Kempe, Fiala), rozh. náj. Moore - 10. Silfverberg (Strome, Fowler), 30. Carrick (Henrique). Brankári: Rittich - Gibson, strely na bránku: 50:24.



Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 12:24 1 0 1 0 1 0

Šimon Nemec (New Jersey) 16:37 0 1 1 +3 2 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 21:42 0 0 0 +1 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 21:10 0 0 0 +1 1 0

Tomáš Tatar (Seattle) 12:15 0 0 0 -2 0 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/