Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Zomrel osemnásobný víťaz Stanleyho pohára

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Bývalý obranca ukončil aktívnu kariéru v roku 1967 vo veku 40 rokov, keď pomohol "javorovým listom" k zisku štvrtého Stanleyho pohára za šesť rokov.

New York 2. mája (TASR) - Bývalý kanadský hokejista Red Kelly zomrel vo štvrtok vo veku 91 rokov. Počas dvadsaťročnej kariéry osemkrát získal v NHL Stanleyho pohár. Štyrikrát triumfoval s Detroitom Red Wings, ďalšie pridal s Torontom Maple Leafs. V tomto smere je najúspešnejší hráč v histórii profiligy, ktorý nikdy nehral za Montreal.

Bývalý obranca ukončil aktívnu kariéru v roku 1967 vo veku 40 rokov, keď pomohol "javorovým listom" k zisku štvrtého Stanleyho pohára za šesť rokov. Kelly patrí k malému počtu hokejistov, ktorých dresy vyradili dva tímy - Detroit v roku 2016, Toronto vo februári 2019. V roku 1969 ho uviedli do Siene slávy, v 2017 ho zaradili medzi sto najlepších hráčov histórie.

"Kelly bol jedným z najlepších v histórii. Skutočne zmenil pohľad na obrancov aj štýl ich hry," povedal na oficiálnom webe NHL generálny manažér Detroitu Steve Yzerman.