Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Gáboríkov gól Los Angeles nestačil, Montreal prvým postupujúcim

Hokejista Los Angeles Kings Slovák Marián Gáborík dáva gól brankárovi San Jose Sharks Anttimu Niemiovi v treťom zápase štvrťfinále play off Západnej konferencie zámorskej NHL Los Angeles Kings - San Jose Sharks v Los Angeles Kings 22. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Canadiens v konferenčnom semifinále narazia na jedného z dvojice Detroit - Boston.

New York 23. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík si otvoril strelecký účet v tohtoročných vyraďovacích bojoch v NHL, ani jeho gól ale nezabránil prehre Los Angeles v treťom zápase 1. kola play off so San Jose 3:4 po predĺžení. Sharks tak vedú v sérii už 3:0 na zápasy a iba jediné víťazstvo ich delí od postupu do semifinále Západnej konferencie. Víťazný gól "žralokov" strelil v 67. minúte kanonier Patrick Marleau.

Králi sa nevzdávajú

O treťom víťazstve Sharks v kalifornskom derby rozhodol šťastným zásahom v 7. minúte predĺženia kanonier Patrick Marleau, ktorý strelil už svoj tretí gól v play off. Kings boli v predĺžení blízko ku gólu, ale z piatich striel neprekonali Anttiho Niemiho. "Žralokom" stačila na víťazstvo v predĺžení jediná strela. Marleau od ľavého kruhu bekhendom len nahodil puk smerom na bránku a obranca Slava Vojnov ho nešťastne tečoval nad lapačku Jonathana Quicka, ktorému nestačilo na víťazstvo ani 36 zásahov. Slovenský útočník Kings Marián Gáborík odohral dobrý duel a nechýbalo veľa, aby sa stal hrdinom svojho tímu. V predĺžení mal dve veľké šance, ale v oboch prípadoch stroskotal na výbornom Fínovi v bránke Sharks. Gáborík skóroval ešte v riadnom čase a v 28. minúte dostal svoj tím do vedenia 2:1. Slovenský krídelník zobral v obrannom pásme puk Andrewovi Desjardinsovi, prešiel s ním cez celé klzisko a fantastickú individuálnu akciu zakončil perfektnou bekhendovou strelou. Bol to jeho prvý gól v play off v drese Kings. Domáci viedli potom 3:2, ale duel poslal do predĺženia v 50. minúte svojim druhým gólom v play off český mladík Tomáš Hertl. Los Angeles prehrávali v sérii play off 0:3 naposledy v roku 2000 s Detroitom a podľahli vtedy nakoniec 0:4. "Určite sa nevzdávame, ale bude to veľmi náročné," uviedol tréner Los Angeles Darryl Sutter. Štvrtý duel je na programe vo štvrtok v noci opäť na ľade Kings.

Habs sa koncentrujú na ďalšieho súpera

Prvým tímom postupujúcim z 1. kola sa stal Montreal. Canadiens zdolali v noci na stredu v štvrtom súboji štvrťfinále Východnej konferencie Tampu Bay 4:3 a v celej sérii triumfovali hladko 4:0 na zápasy. "Habs" vyhrali prvú sériu play off od roku 2010. Pred Slovákom Petrom Budajom dostal v domácej bránke opäť prednosť Carey Price, ktorý úspešne kryl 20 z 23 striel súpera. O víťazstve 4:3 a postupe rozhodol 42,6 sekundy pred koncom riadneho času kanonier Max Pacioretty, keď v presilovke dorazil puk za chrbát 21-ročného lotyšského náhradného brankára Kristersa Gudlevskisa a strelil svoj prvý gól v play off. Vďaka rýchlemu postupu budú mať Canadiens chvíľu pauzu. "Voľno padne vhod. Od olympiády v Soči bol program hektický a veľmi sme si neoddýchli," povedal strelec víťazného gólu, ktorý na ZOH reprezentoval USA. V zápase poslali rozhodcovia na trestnú lavicu len troch hráčov, to posledné vylúčenie sa však stalo pre "blesky" osudné a Montreal potrestal faul 20-ročného nováčika Cedrica Paquettea. "Cedric bude prvý, koho v šatni objímem. Nechcem, aby sa stal obeťou a hlavným vinníkom našej prehry. Hral výborne v celej sérii a nezaslúžil by si to," povedal tréner John Cooper na adresu mladíka, ktorý zaznamenal v sérii dve asistencie. Slovenský útočník Richard Pánik odohral v sérii len úvodné dva zápasy v Tampe, potom sa už do zostavy nedostal. Montreal vyhral 4:0 na zápasy prvýkrát od roku 1993, keď vyradil Buffalo a nakoniec zavŕšil sezónu ziskom 26. a zatiaľ posledného Stanley Cupu v histórii klubu. V 2. kole sa stretne s víťazom série Boston - Detroit. "Vyšiel nám záver základnej časti a sebavedomie sme si preniesli aj do play off. Hoci sa tri zápasy skončili len jednogólovým rozdielom, v každom sme diktovali tempo a boli sme lepší. Tím má sebavedomie a to je veľmi dôležité," vyznal sa tréner Montrealu Michel Therrien. Všetky štyri víťazstvá Canadiens vychytal Carey Price, Budaj mu kryje chrbát na lavičke. Tampa sa v celej sérii musela zaobísť bez zranenej brankárskej jednotky Bena Bishopa (lakeť). V poslednom zápase zmazala manko 0:2 a 1:3 a vyrovnala na 3:3, v závere však mali viac šťastia domáci. Hráči Lightning sú tak na konci sezóny, v ktorej boli štyri mesiace bez svojho najlepšieho strelca (Stamkos), vymenili ikonu klubu do NY Rangers (St. Louis) a pred play off prišli o brankársku jednotku (Bishop). "Bol to veľmi hektický rok, ale ja to vidím do budúcna pozitívne. V play off debutovalo 12 hráčov, máme mladý tím a som si istý, že na budúcu sezónu budeme oveľa silnejší," povedal na záver tréner Tampy Cooper.

Boston na víťaznej vlne

Canadiens v konferenčnom semifinále narazia na jedného z dvojice Detroit - Boston. V treťom dueli Bruins zvíťazili na ľade Red Wings suverénne 3:0 a prvýkrát v sérii sa ujali vedenia. Svoje prvé góly v play off v kariére strelili Dougie Hamilton a Jordan Caron, pridal sa skúsený Patrice Bergeron, čisté konto vychytal Tuukka Rask a minuloročný finalista vyhráva 2:1 na zápasy. "Medvedi" položili základu úspechu dvomi gólmi v prvej tretine a víťazstvo poistili v závere do prázdnej bránky. "Podali sme presne taký výkon, aký chceme. Boli sme rýchlejší, dôraznejší a nedovolili sme im dostávať sa do brejkov," povedal pre zámorské médiá autor posledného gólu a asistencie Bergeron. Z dvojice slovenských obrancov nastúpil len Zdeno Chára, kapitán Bruins odohral viac ako 25 minút, zaznamenal plusový bod a dve strely. Andrej Meszároš sa do zostavy nedostal a tréner Claude Julien ho nechal na tribúne. Namiesto neho nastúpil Matt Bartkowski. Víťaz Prezidentskej trofeje trestal chyby domácich a využil aj slabší deň brankára Jimmyho Howarda. Ten nemal čisté svedomie najmä po Hamiltonovom otváracom zásahu. "Také góly nemôžeme dostávať. Boli počas celého zápasu od nás lepší, ale prvé dva góly sme im darovali," hneval sa tréner Red Wings Mike Babcock, ktorému pre problémy s chbrtom chýbal veterán Daniel Alfredsson. Slovenskí mladíci v drese Detroitu Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa bodovo nepresadili a obaja zaznamenali po jednom mínusovom bode. Duel v hľadisku Joe Louis Areny sledoval aj bývalý hviezdny ruský útočník Detroitu Sergej Fiodorov. Na Milana Lucica domáci diváci "bučali" pri každom jeho dotyku s pukom, útočník Bostonu totiž v prvom zápase pichol Dannyho DeKeysera a dostal za to pokutu 5000 dolárov. "Nebolo to jednoduché. Mali sme šťastie, že sme v posledných dvoch zápasoch otvorili skóre a potom sa hrá lepšie," povedal tréner Bostonu Julien. Štvrtý duel série je na programe v noci na piatok opäť v Detroite.

Lundqvist drží letcov pri zemi

Hokejisti New Yorku Rangers vyhrali vo Philadelphii 4:1 a ujali sa v sérii vedenia 2:1 na zápasy. "Jazdci" mali veľmi dobrý úvod a po góloch Dereka Stepana a Martina St. Louisa viedli v 11. minúte 2:0. Domáci zásluhou obrancu Marka Streita ešte v prvej tretine znížili, ale viac pukov už brankár Henrik Lundqvist za chrbát nepustil a celkovo zaznamenal 31 úspešných zásahov. Víťazstvo hostí potom ešte poistili Dan Girardi a bitkár Daniel Carcillo, ktorý v minulosti obliekol práve dres Flyers. Na záverečných sedem minút sa do bránky Philadelphie postavil Steve Mason a nahradil Raya Emeryho, ktorému duel nevyšiel. Mason sa už dal zdravotne do poriadku a v 4. zápas by mal nastúpiť od začiatku. "Som pripravený," povedal Mason, ktorý čelil v závere trom strelám a neinkasoval.

Galéria: Momentky zo štvrťfinálových zápasov NHL




Canadiens v konferenčnom semifinále narazia na jedného z dvojice Detroit - Boston. V treťom dueli série Bruins zvíťazili na ľade Red Wings suverénne 3:0 a ujali sa vedenia 2:1 na zápasy. Kapitán "medveďov" Zdeno Chára bol s 25:38 min najvyťaženejším korčuliarom na ľade, zaznamenal dva strelecké pokusy a plusový bod. Jeho spoluhráč Andrej Meszároš tentoraz šancu v obrane Bruins nedostal. Domáca útočná dvojica Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa bodovo nepresadila, obaja si zhodne zapísali po mínuske.

V ďalšom súboji NY Rangers vyhrali na ľade Philadelphie 4:1 a v sérii sa ujali vedenia 2:1 na zápasy.



1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie

štvrtý zápas

Montreal - Tampa Bay 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)


Góly: 3. Briere (Weise, Bournival), 16. Eller (Gionta), 26. Gallagher (Plekanec, Gorges), 60. Pacioretty (Vanek, Subban) - 25. Palát, 44. Hedman (Palát, Kostka), 47. Johnson (Brown, Paquette). Brankári: Price - Lindbäck (26. Gudlevskis), strely na bránku: 37:23. Diváci: 21:273.
/konečný stav série: 4:0, Montreal postúpil do semifinále Východnej konferencie/



tretie zápasy

Philadelphia - NY Rangers 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)


Góly: 18. Streit (Voráček, Giroux) - 4. Stepan (Nash, St. Louis), 11. St. Louis (Girardi, Nash), 26. Girardi (Richards, Hagelin), 51. Carcillo (Boyle). Brankári: Emery (53. Mason) - Lundqvist, strely na bránku: 32:23. Diváci: 20.096.
/na zápasy: 1:2/



Detroit - Boston 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)


Góly: 9. Hamilton (Smith, Bergeron), 16. Caron (Thornton, Miller), 59. Bergeron. Brankári: Howard - Rask, strely na bránku: 23:34. Diváci: 20.066.
/na zápasy: 1:2/




štvrťfinále Západnej konferencie

tretí zápas

Los Angeles - San Jose 3:4 pp (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)


Góly: 25. Stoll (Toffoli, Doughty), 28. GÁBORÍK, 41. Carter (Kopitar, Doughty) - 4. Burns (Thornton, Boyle), 30. Nieto (Demers, Marleau), 50. Hertl (Wingels, Vlasic), 67. Marleau (Hannan). Brankári: Quick - Niemi, strely na bránku: 31:40. Diváci: 18.390.
/na zápasy: 0:3/



Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 20:46 1 0 1 +1 3 0
Zdeno Chára (Boston) 25:38 0 0 0 +1 2 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:20 0 0 0 -1 1 2
Tomáš Jurčo (Detroit) 11:43 0 0 0 -1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/