Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

NHL: Boston zvíťazil v Caroline a dvadsiatykrát si zahrá o Stanley Cup

Brankár Boston Bruins Tuukka Rask (40) oslavuje so spoluhráčom Johnom Mooreom. Foto: TASR/AP

Boston uspel v siedmom zápase za sebou.

New York 17. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins postúpili do finále play off NHL. Rozhodli o tom v noci na piatok víťazstvom vo štvrtom zápase 3. kola na ľade Caroliny Hurricanes 4:0 a rovnakým pomerom triumfovali aj v sérii. "Medvede" si zahrajú o Stanley Cup dvadsiatykrát v histórii, z toho tretíkrát z posledných deviatich sezón (2011, 2013). V drese hostí nehral pre nešpecifikované zranenie slovenský obranca Zdeno Chára, brankár Jaroslav Halák bol iba na striedačke.

Kapitán Bostonu Chára vynechal prvý zápas v play off, ale na záver prišiel na ľad v plnom výstroji, aby sa zúčastnil slávnostnej prezentácie Prince of Wales Trophy. Tú Bruins dostali ako víťazi Východnej konferencie. Ako býva zvykom, s trofejou sa hráči odfotili, ale nedotkli sa jej, aby ich neopustilo šťastie.

Boston vo vyraďovacích bojoch uspel v siedmom zápase za sebou. Rozhodujúci duel mal troch hlavných hrdinov - brankár Tuukka Rask si pripísal 24 zákrokov a útočníci Patrice Bergeron (2+1) s Davidom Pastrňákom (1+2) dosiahli tri body. Vo finále sa Bruins stretnú s víťazom série San Jose Sharks - St. Louis Blues, po treťom zápase vedie San Jose 2:1. "Celý rok hráme ako tím a myslím si, že sme to teraz opäť ukázali. Sme nastavení na víťazstvá, každý z hráčov si plní svoje úlohy na sto percent," povedal zámorským médiám Bergeron.

Bruins vyhrali v play off 4:0 na zápasy pätnástykrát v klubovej histórii. Formácia Brad Marchand, Bergeron a Pastrňák získala v play off 22 z 57 bodov Bostonu (38,6 percenta). Brankár Rask má v 17 dueloch play off bilanciu 12-5 s priemerom 1,84 inkasovaných gólov na zápas, úspešnosťou zásahov 94,2 percent a dvoma shutoutami.

V bránke Hurricanes dostal šancu Curtis McElhinney, ale ani táto zmena tímu Roda Brind'Amoura nepomohla. Dvojka českého brankára Petra Mrázeka zaznamenala 19 zákrokov. Carolina v prvom kole vyradila v siedmich dueloch obhajcu trofeje Washington Capitals, potom zmietla v štyroch zápasoch New York Islanders, ale cez Boston neprešla. "Treba uznať, že súper bol v tejto sérii jednoducho lepší. My sme však postúpili medzi štyri najlepšie tímy, čo znamená, že sme dosť dobrí na to, aby sme sa o rok ešte zlepšili, poučili z chýb v tejto sérii a išli ešte ďalej. Teraz to však bolí a ešte chvíľu bude," povedal kapitán Caroliny Justin Williams.

Boston vyradil v siedmich zápasoch Toronto Maple Leafs, potom si poradil v šiestich s Columbusom Blue Jackets. "Som hrdý na chlapcov, najmä za tento výkon. Zaslúžili sme si postup do finále. Zdolali sme tri silné tímy, ale stále sme svoju prácu nedokončili. Sú pred nami ešte štyri kroky," povedal tréner Bruins Bruce Cassidy. Po veľkej expanzii profiligy, ktorá začala v lete 1967, postúpil Boston do finále desiatykrát. Viac sa to podarilo len Montrealu Canadiens (11).

3. kolo play off NHL



4. zápas finále Východnej konferencie:

CAROLINA HURRICANES - BOSTON BRUINS 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Góly: 25. Pastrňák (Marchand, Krug), 39. Bergeron (Pastrňák), 51. Bergeron (Pastrňák), 58. Marchand (Bergeron, Krejčí). Brankári: McElhinney - Rask, strely na bránku: 24:23, 19.041 divákov.

/konečný výsledok série: 0:4, Boston postúpil do finále play off/