Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

NHL: Slováci nebodovali, Devils s Nemcom triumfovali na ľade San Jose

Obranca New Jersey Devils Colin Miller (24) počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL v San Jose, Kalifornia, utorok 27. februára 2024. Foto: TASR/AP

Tampa Bay s Černákom prehrala v dôležitom súboji na ľade Philadelphie 2:6. Flyers rozhodli o svojom víťazstve v tretej tretine, ktorú vyhrali 5:1.

New York 28. februára (TASR) - V dvanástich zápasoch NHL v noci na stredu sa predstavili štyria slovenskí hokejisti, ani jeden z nich nebodoval. Montreal s Jurajom Slafkovským zdolal Arizonu 4:2 a zastavil päťzápasovú sériu prehier. Z víťazstva sa tešili aj Šimon Nemec v drese New Jersey a Martin Pospíšil s Calgary, prehru zaznamenal iba Erik Černák s Tampou Bay.

Slafkovský nebodoval vo štvrtom stretnutí za sebou, inkasoval iba dva dvojminútové tresty za nedovolenú hru so zdvihnutou hokejkou. Počas necelých 18 minút na ľade zaznamenal aj mínusový bod, jednu strelu na bránku a štyri bodyčeky. V jednom striedaní ho tréner "Habs" Martin St. Louis nechal sedieť na lavičke a nasadil namiesto neho Joshuu Roya. Útočníci domácich Joel Armia a Jordan Harris dosiahli zhodne gól a asistenciu. Brankár Sam Montembeault predviedol 36 úspešných zákrokov a výrazne pomohol k triumfu Canadiens. "V zakončení sa nám darilo veľmi dobre. Brankár Montembeault má za sebou fantastický zápas a niekoľkokrát nás výrazne podržal," povedal Harris podľa nhl.com. Coyotes sa trápia, prehrali 13. zápas v rade. "Sme v takomto období. Mali sme 77 percent gólových šancí, držali sme puk v súperovom pásme a hráči predviedli kvalitné strely. Neexistuje dokonalý zápas. Ak sa na to pozrieme celkovo, nemôžeme hráčom v tomto stretnutí vyčítať snahu," uviedol kouč hostí Andre Tourigny.

Calgary si poradilo s Los Angeles rovnako 4:2 a vyhralo štvrtý zápas za sebou. Pospíšil odohral za Flames 16 a pol minúty, s ôsmimi bodyčekmi atakoval svoje osobné maximum z 16. decembra, keď predviedol deväť hitov. Pripísal si aj jeden mínusový bod. O víťazstve "plameňov" rozhodol v 53. minúte Jegor Šarangovič, keď upravil na 3:2. "Myslím si, že kľúčové je hrať ako tím. Bojovať jeden za druhého a nerobiť veľa chýb," konštatoval bieloruský útočník. Za domácich skórovali aj Andrew Mangiapane, Blake Coleman a výsledok upravil strelou do prázdnej bránky kapitán Mikael Backlund. "Je to tím, ktorý naháňame v tabuľke. Naozaj dobré dva body. Ak chceme mať šancu postúpiť do play off, musíme dosiahnuť sériu víťazstiev. Oni sú tesne pred nami a vďaka triumfu sme sa im priblížili o dva body," zdôraznil brankár domácich Jacob Markström, ktorý predviedol 21 zákrokov. Kings prehrali tretí z uplynulých štyroch zápasov. Kevin Fiala zaznamenal gól a asistenciu. "Bude to play off hokej až do konca. Dostali sme sa do tejto pozície a musíme sa s tým vyrovnať," povedal Phillip Danault, strelec úvodného gólu v stretnutí.

Tampa Bay s Černákom prehrala v dôležitom súboji na ľade Philadelphie 2:6. Flyers rozhodli o svojom víťazstve v tretej tretine, ktorú vyhrali 5:1. Bola to ich prvá päťgólová tretina od 5. januára 2023, keď v druhej časti duelu proti Arizone Coyotes (6:2) strelili rovnako päť presných zásahov. "Myslím si, že prvé dve tretiny neboli naše najlepšie, ale držali sme nerozhodný výsledok a boli sme v hre. Nevytvorili sme si veľa šancí a nedostávali sa do predbránkových priestorov. Výkon z tretej časti proti takému kvalitnému tímu nám však pridáva na sebavedomí," uviedol center Morgan Frost, ktorý dosiahol v drese Flyers dve asistencie. Dva body získali aj Travis Sanheim a Noah Cates (zhodne 1+1). Philadelphia odohrala tretí zápas za sebou bez najlepšieho strelca Travisa Konecnyho, ktorý má zranenie v hornej časti tela. Černák v drese Lightning počas 17 a pol minúty predviedol jeden bodyček. "V tretej tretine strelil súper niekoľko rýchlych gólov. Napriek tomu si myslím, že sme odohrali celkom dobrý duel," uviedol kapitán hostí Steven Stamkos, ktorý v 55. minúte znížil na 2:4. Hráči Lightning triumfovali v predchádzajúcich ôsmich zápasoch na ľade Flyers. Stretnutie museli v prvej tretine na desať minút prerušiť pre výpadok elektrického prúdu. "Bolo to zvláštne, ale oba tímy mali rovnaké podmienky. Nemyslím si, že to malo vplyv na zápas," dodal Stamkos.

Hráči New Jersey triumfovali na ľade San Jose 7:2, Nico Hischier prispel k víťazstvu gólom a tromi asistenciami, Jack Hughes mal bilanciu 1+2. Nemec si počas 15:23 min. na ľade pripísal jednu strelu na bránku a plusový bod. Pre slovenského obrancu to bolo nové kariérové minimum. Predošlé bolo 15:54 minúty z 8. februára. Špeciálny duel odohral útočník hostí Timo Meier, švajčiarsky krídelník odohral prvý duel na ľade San Jose a zaznamenal dve asistencie. V drese Sharks pôsobil v predchádzajúcich siedmich sezónach. San Jose vymenilo Meiera do New Jersey 26. februára 2023.

Washington stále bez zraneného obrancu Martina Fehérváryho prehral na ľade Detroitu vysoko 3:8. Red Wings dosiahli šiesty triumf v rade, keď až sedem hráčov dosiahol v stretnutí minimálne dva body. Tri si pripísal Lucas Raymond (1+2), obranca Shayne Gostisbehere zaznamenal dva presné zásahy a Patrick Kane dvoma asistenciami predĺžil svoju bodovú sériu na deväť zápasov. "Myslím si, že začíname zisťovať našu tímovú identitu. Vždy musíme nájsť spôsob, ako získať body. To bude dôležité počas najbližších mesiacov," poznamenal Gostisbehere. Detroit strelil osem gólov v jednom zápase prvýkrát od 15. novembra 2017. Capitals nebodovali po piatich dueloch. Obranca hostí John Carlson dosiahol 30 asistencií už deviatu sezónu, čím sa vyrovnal Mikeovi Gartnerovi na treťom mieste v histórii Capitals. Najlepší v tejto štatistike je Nicklas Bäckström, ktorému sa to podarilo v 14 sezónach.

Jakub Demek si musí počkať na svoj debut v NHL, v súboji jeho Vegas na ľade Toronta figuroval v zápise ako zdravý náhradník. Golden Knights zvíťazili 6:2 aj vďaka dvom gólom a asistencii Jonathana Marchessaulta a zastavili súperovi jeho sedemzápasovú víťaznú sériu. Tri body v stretnutí dosiahol aj Shea Theodore (0+3), William Karlsson zaznamenal gól a asistenciu. "Presne takto chceme hrať počas 60 minút v každom dueli. Naposledy sme proti Torontu neodviedli dostatočne dobrú prácu (prehra 3:7). Myslím si, že sme sa na tento zápas naozaj sústredili, ukázali sme disciplínu a napriek tomu, že nám chýbajú niektorí hráči v našej zostave, vyrovnali sme sa im korčuliarsky," uviedol Bruce Cassidy, kormidelník Vegas.

Nedarí sa Vancouveru, ktorý prehral piaty z uplynulých šiestich duelov. Vedúci tím súťaže nespel proti Pittsburghu (3:4 pp), aj keď viedol 2:0 aj 3:2. O treťom víťazstve v rade pre Penguins rozhodol po 102 sekundách extra času Erik Karlsson. Kapitán hostí Sidney Crosby dosiahol dve asistencie. V 23. minúte sa podieľal na góle Rickarda Rakella a bol to pre neho 1000. bod v hre v rovnovážnom počte hráčov na ľade. Stal sa deviatym hráčom, ktorému sa to podarilo a štvrtým najrýchlejším s touto métou (1246 zápasov). Najlepší je v tejto štatistike Wayne Gretzky (608 stretnutí). "Má za sebou pozoruhodnú kariéru a nevykazuje žiadne známky spomalenia. Je srdcovou záležitosťou nášho tímu, takže keď dosahuje tieto míľniky, neprekvapuje nás to, pretože ich je veľa. Hovorí to o tom, ako konzistentne dobre hrá už tak dlho. Neviem si spomenúť na mnoho chalanov, ktorým sa to podarilo tak ako jemu. Svedčí to o jeho talente, o jeho nadšení a vášni pre hru. Už mi došli superlatívy," konštatoval tréner hostí Mike Sullivan.

Brankárovi Montrealu Canadiens Samovi Montembeaultovi (35) gratulujú spoluhráči k víťazstvu nad Arizonou Coyotes po zápase hokejovej NHL v utorok 27. februára 2024 v Montreale.
Foto: TASR/AP


Florida potvrdila formu, keď zdolala Buffalo 3:2. K triumfu prispel gólom a asistenciou Matthew Tkachuk, ktorý vynechal predchádzajúci duel s Washingtonom pre zranenie v hornej časti tela. Panthers zvíťazili v ôsmom z uplynulých deviatich stretnutí. "Bol to skvelý pocit. Nikdy nemáte radi, keď vynecháte zápas a nikto to nenávidí viac ako ja. Chlapci hrali tvrdo pred Bobrovským a on bol dnes opäť neskutočný," povedal Tkachuk. Brandon Montour dosiahol tri body (1+2). Ruský brankár Sergej Bobrovskij dostal dva alebo menej gólov v deviatich zápasoch v rade, čím vytvoril nový klubový rekord Panthers. V ôsmich dueloch za sebou to dokázali traja brankári: Tomáš Vokoun (2007-08, dvakrát), John Vanbiesbrouck (1995-96 a 1994-95) a Mark Fitzpatrick (1996-97). "Je to pre nás dobré víťazstvo proti tímu, ktorý má veľa zručností. Bola to pre nás dobrá výzva a s výsledkom sme spokojní," vravel Bobrovskij.

Aj Nashvillu sa darí v uplynulom čase a proti Ottawe dosiahol šiesty triumf v rade. Podiel na výsledku 4:1 pre Predators mali hlavne trojbodoví Gustav Nyquist (1+2) a kapitán Roman Josi (2+1). "Myslím si, že hráme veľmi dobre ako tím. Naša presilovka sa ku koncu tripu opäť zlepšila. Všetci sa lepšie zoznamujeme so systémom a aj sa v ňom cítime. To isté platí aj pre mňa. Chceme si udržať tento impulz a pokračovať v rovnakej hre," uviedol švajčiarsky obranca v službách Nashvillu.

V nočnom šlágri Západnej konferencie zvíťazilo Colorado nad Dallasom 5:1. Útočník domácich Nathan MacKinnon zaznamenal gól a asistenciu a bodoval vo všetkých 29 domácich zápasoch sezóny. Rovnakú bilanciu v stretnutí dosiahli aj Andrew Cogliano a Fíni Mikko Rantanen s Artturim Lehkonenom.

NHL - sumáre:



Detroit Red Wings - Washington Capitals 8:3 (2:0, 3:2, 3:1)

Góly: 6. Gostisbehere (Veleno, Perron), 17. Raymond (Compher, Rasmussen), 25. Veleno (Perron), 30. Gostisbehere (Raymond), 40. Compher (Copp, Seider), 45. Fabbri (P. Kane, Sprong), 52. DeBrincat (Larkin, P. Kane), 55. Larkin (Raymond, Määttä) – 23. Lapierre (Ovečkin, Mantha), 37. Sgarbossa (Carlson), 48. Pacioretty. Brankári: Lyon - Lindgren, strely na bránku: 31:21.



Florida Panthers - Buffalo Sabres 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Góly: 13. Bennett (Cousins, Montour), 16. Tkachuk (Verhaeghe, Montour), 50. Montour (Tkachuk, Reinhart) – 10. Cozens (Greenway, Power), 53. Thompson (Dahlin, Tuch). Brankári: Bobrovskij - Luukkonen, strely na bránku: 37:30.



Montreal Canadiens - Arizona Coyotes 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Góly: 8. Armia (Newhook, Roy), 25. Harris, 46. Pearson (Harris, Evans), 60. Suzuki (Armia, Evans) – 28. Kerfoot (Moser, Schmaltz), 55. Bjugstad (Maccelli, Kesselring). Brankári: Montembeault - Ingram, strely na bránku: 21:38.



Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 6:2 (1:0, 0:1, 5:1)

Góly: 3. Brink (Frost, Staal), 41. Foerster (Frost), 44. Sanheim (Cates, Hathaway), 47. Walker (Farabee, Seeler), 56. Cates (Poehling), 58. York (Sanheim) – 25. Paul (Hagel), 55. Stamkos (Point, Kučerov). Brankári: Ersson - Vasilevskij, strely na bránku: 31:22.



Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights 2:6 (0:0, 1:3, 1:3)

Góly: 38. Bertuzzi (McCabe, Nylander), 55. Reaves (Holmberg) – 30. Barbašev (Amadio, Theodore), 33. Morelli (Theodore, Rempal), 40. Karlsson (Marchessault), 51. Marchessault (Karlsson), 59. Marchessault (Pietrangelo), 60. Roy (Theodore, McNabb). Brankári: Samsonov - Hill, strely na bránku: 30:32.



Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Góly: 11. Dewar (Chisholm, Hartman), 20. Brodin (Duhaime, Hartman) – 16. Staal (Martinook, Slavin), 40. Svečnikov (Jarvis, Staal), 52. Noesen (Drury, Teräväinen). Brankári: Gustavsson - Kočetkov, strely na bránku: 30:28.



Nashville Predators - Ottawa Senators 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 4. McCarron (Josi, Smith), 6. Josi (Nyquist, Novak), 39. Josi (Nyquist, McDonagh), 54. Nyquist (F. Forsberg, O'Reilly) – 19. Batherson (Sanderson, Stützle). Brankári: Saros - Korpisalo, strely na bránku: 36:25.



Winnipeg Jets - St. Louis Blues 4:2 (3:1, 0:1, 1:0)

Góly: 9. Monahan (Ehlers, Morrissey), 11. Dillon (Scheifele), 16. Connor (Morrissey), 51. Iafallo (Ehlers, Monahan) – 11. Bučnevič (Scandella, Thomas), 30. Saad. Brankári: Brossoit - Hofer, strely na bránku: 32:38.



Calgary Flames - Los Angeles Kings 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)

Góly: 33. Mangiapane (Hanifin, Markström), 34. Coleman (Huberdeau, Tanev), 53. Šarangovič (Hunt, Pelletier), 59. Backlund (Tanev) – 33. Danault (Fiala, Doughty), 39. Fiala (Kopitar, Byfield). Brankári: Markström - Talbot, strely na bránku: 37:23.



Colorado Avalanche - Dallas Stars 5:1 (2:1, 3:0, 0:0)

Góly: 3. Kiviranta (Cogliano, Toews), 6. Rantanen (MacKinnon), 28. Cogliano (Wagner), 28. MacKinnon (Lehkonen, Makar), 35. Lehkonen (Drouin, Rantanen) – 1. Stankoven (Johnston, Robertson). Brankári: Georgijev - Oettinger, strely na bránku: 27:34.



Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins 3:4 pp (2:0, 1:2, 0:1 - 0:1)

Góly: 11. Höglander (Myers, Michejev), 18. Boeser (J.T. Miller, Hronek), 31. J.T. Miller (E. Pettersson, Demko) – 23. Rakell (Crosby), 30. Rakell (Crosby, Malkin), 50. Eller (Puustinen, Letang), 62. Karlsson (Eller, Smith). Brankári: Demko - Jarry, strely na bránku: 35:40.



San Jose Sharks - New Jersey Devils 2:7 (1:0, 0:3, 1:4)

Góly: 19. Sturm (Barabanov), 53. Bailey (Carpenter, Thrun) – 24. Bratt (Meier, Hischier), 25. J. Hughes, 34. Bahl (Hischier, J. Hughes), 43. Miller (Hischier, Meier), 46. B. Smith (Palát, Tierney), 47. Mercer (J. Hughes, Marino), 48. Hischier (Bratt, Siegenthaler). Brankári: Blackwood (18. Kähkönen) - Daws, strely na bránku: 31:44.

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:34 0 0 0 0 0 0

Martin Pospíšil (Calgary) 16:25 0 0 0 -1 0 0

Šimon Nemec (New Jersey) 15:23 0 0 0 +1 1 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 17:54 0 0 0 -1 1 4


/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/