Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Columbus, Dallas aj Chicago vyrovnali série na 2:2, Hossa asistoval

Gól dallaského útočníka Eakina do bránky Anaheimu, ktorému brankár Andersen už nedokázal zabrániť. Foto: TASR/AP

Pri góle jastrabov na 3:3, ktorý poslal súboj do predĺženia, asistoval slovenský útočník Marián Hossa. V extračase dokázal výhru na stranu obhajcu trofeje priniesť gól Patricka Kanea.

New York 24. apríla (TASR) - Hokejisti Chicaga zvíťazili v štvrtom súboji štvrťfinále play off Západnej konferencie zámorskej NHL, keď v noci na štvrtok zdolali St. Louis 4:3 po predĺžení a vyrovnali sériu na 2:2 na zápasy. Pri góle "jastrabov" na 3:3, ktorý poslal súboj do predĺženia, asistoval slovenský útočník Marián Hossa. V extračase dokázal výhru na stranu obhajcu trofeje priniesť gól Patricka Kanea.

Blackhawks si v druhej tretine vybudovali zásluhou Andrewa Shawa a Patricka Kanea dvojgólový náskok, no ešte v závere dejstva oň prišli, o vyrovnanie sa postarali Vladimir Tarasenko a Maxim Lapierre. Ruský mladík Tarasenko v tretej časti poslal Blues svojím druhým gólom do vedenia, no obhajca Stanleyho pohára kontroval necelé štyri minúty pred treťou sirénou z hokejky Bryana Bickella. Pri jeho góle asistoval aj Marián Hossa a pripísal si tak prvý bod v tohtoročných vyraďovacích bojoch. Dráma vyvrcholila v predĺžení, v ktorom rozhodla situácia zo 72. minúty, keď Patrick Kane zakončil rýchlu akciu po ľavom krídle presnou strelou zápästím a zaistil Chicagu víťazstvo.

"Súperov obranca urobil chybu a dostali sme sa do prečíslenia. Brandon Saad odviedol kusisko roboty, keď zamieril k vzdialenejšej žrdi a uvoľnil mi tak priestor. Snažil som sa strieľať cez obrancu a využiť ho ako clonu," opísal rozhodujúci moment dvojgólový hrdina večera. Séria medzi druhým a tretím tímom Centrálnej divízie je zatiaľ maximálne vyrovnaná, o osude troch zo štyroch súbojov museli rozhodnúť až predĺženia. "Medzi stavom 1:3 a 2:2 je veľký rozdiel. V predĺžení sme si verili, vypracovali sme si množstvo šancí a bolo len otázkou času, kedy sa presadíme," doplnil Kane. Hossa odohral vyše 21 minút a s piatimi strelami patril medzi najaktívnejších hráčov zápasu. Jeho spoluhráč Michal Handzuš strávil na ľade vyše 13 minút, ďalšie dve si odsedel na trestnej lavici. Séria sa teraz sťahuje naspäť do St. Louis, kde sa zápas číslo päť odohrá v noci na sobotu. "Psychická výhoda je teraz na strane súpera, musíme sa ako mužstvo dať dokopy a získať si ju späť. Je to pre nás veľká výzva," uviedol pre zámorské médiá tréner "bluesmanov" Ken Hitchcock.

V šatni sľúbil, na ľade splnil

Columbus zvíťazil v štvrtom zápase 1. kola play off vo Východnej konferencii nad Pittsburghom tiež 4:3 po predĺžení. Vyrovnal tak stav série na 2:2 na zápasy. O prvom domácom triumfe Blue Jackets v play off v 13-ročnej klubovej histórii rozhodol v predĺžení Nick Foligno. Dvadsaťšesťročný krídelník cez tretiu prestávku v šatni pred spoluhráčmi smelo vyhlásil, že skóruje v predĺžení a jeho veštba sa naplnila. "Pravdupovediac, nemyslel som si, že mi to vyjde. Ale stalo sa a ja môžem ďakovať mojim šťastným hviezdam," vyznal sa Foligno. Zaujímavosťou série je fakt, že v každom z prvých troch zápasov mužstvo, ktoré prehralo, prešustrovalo náskok 3:1. V štvrtom dueli "tučniaci" dokonca stratili trojgólové vedenie. "Nemalo by sa to stávať v play off," povzdychol si kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý zatiaľ nie je očakávaným ťahúňom svojho tímu a jeho gólové suchoty trvajú už deväť stretnutí. Séria sa tak sťahuje opäť do Pittsburghu za nerozhodného stavu, piaty zápas je na programe v noci na nedeľu.

Káčeri bez opôr

Na Západe Dallas v American Airlines Center zdolal Anaheim 4:2 a tiež vyrovnal stav série na 2:2 na zápasy. Zápas číslo 5 je na programe v Anaheime, súboj číslo 6 v Dallase. Ducks síce v dueli, v ktorom nastúpili bez opôr kapitána Ryana Getzlafa a Teemu Selänneho, viedli 2:0, ale potom prišli štyri góly domácich. Po záverečnom klaksóne sa ešte strhla hromadná šarvátka, po ktorej rozhodcovia rozdali niekoľko trestov. Séria je tak opäť otvorená. "Po prvých dvoch zápasoch som mal zmiešané pocity, no teraz cítim, že sme zasa v hre a konečne je to tá pravá séria play off," pochvaľoval si tréner dallaských "hviezd" Lindy Ruff.

Cooke dostal za zákrok na Barrieho sedemzápasovú stopku

Hokejista Minnesoty Wild Matt Cooke si nezahrá v najbližších siedmich zápasoch NHL. Tridsaťpäťročný krídelník pyká za faul kolenom na obrancu Tysona Barrieho v treťom dueli 1. kola play off s Coloradom, v ktorom "divosi" zvíťazili doma 1:0 a znížili stav série na 1:2.

Verdikt zverejnila ligová sekcia pre hráčsku bezpečnosť v stredu na oficiálnej webstránke súťaže.

Ku kontaktu koleno na koleno medzi Barriem a Cookeom prišlo na začiatku druhej tretiny na obrannej čiare Colorada. Zadák Avalanche po bolestivom súboji pomaly odkorčuľoval na striedačku a následne zamieril do útrob haly Xcel Energy Center. Podľa posledných správ bude chýbať svojmu tímu 4-6 týždňov.



Cooke obišiel v zápase s menším dvojminútovým trestom za faul kolenom, neskôr mu však ligová disciplinárka vystavila sedemzápasovú stopku. V prípade, že Colorado neodohrá v play off sedem stretnutí, odpyká si previnilec zvyšok trestu na začiatku základnej časti budúcej sezóny. "Prišli sme o nášho najlepšieho ofenzívneho obrancu. Domnievam sa, že to mal byť päťminútový trest plus do konca zápasu. Škoda toho, lebo to bol zlomový okamih zápasu," uviedol pre zámorské médiá tréner Colorada a legenda denverského klubu Patrick Roy.

Momentky zo zápasov NHL





Výsledky 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie - štvrtý zápas:

Columbus - Pittsburgh 4:3 pp (1:3, 1:0, 1:0 – 1:0)


Góly: 17. Jenner (Letestu, Wisniewski), 35. Johansen (Anisimov, Dubinsky), 60. Dubinsky (Johansen, Johnson), 63. Foligno (Umberger, Wisniewski) – 7. Adams (Sutter, Martin), 11. Kunitz (Niskanen, Martin), 12. Neal (Jokinen, Malkin). Brankári: Bobrovskij – Fleury, strely na bránku: 46:25. Diváci: 18.970.
/na zápasy: 2:2/


štvrťfinále Západnej konferencie - štvrté zápasy:

Dallas - Anaheim 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)


Góly: 21. Jamie Benn, 27. Fiddler (Horcoff, Jordie Benn), 47. Eakin (Roussel, Lehtonen), 48. Goligoski (Fiddler, Horcoff) – 13. Allen (Fowler, Cogliano), 19. Maroon (Perreault). Brankári: Lehtonen – Andersen (48. Hiller), strely na bránku: 26:23. Diváci: 18.962.
/na zápasy: 2:2/


Chicago - St. Louis 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 – 1:0)


Góly: 29. Shaw (Toews, Kane), 37. Kane (Oduya, Toews), 57. Bickell (Rozsíval, HOSSA), 72. Kane (Smith) – 39. Tarasenko (Shattenkirk, Sobotka), 40. Lapierre (Ott, Porter), 53. Tarasenko (Pietrangelo). Brankári: Crawford – Miller, strely na bránku: 34:33. Diváci: 22.123.
/na zápasy: 2:2/


Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 13:20 0 0 0 0 0 2
Marián Hossa (Chicago) 21:11 0 1 1 +1 5 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/