Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Hossa prispel gólom k výhre Chicaga, jastrabi vedú v sérii 3:2

Alex Pietrangelo dáva gól brankárovi Chicaga Crawfordovi. Situácii sa prizerá Marián Hossa Foto: TASR/AP

Pre Mariána Hossu to bol premiérový presný zásah v tohtoročnej vyraďovacej fáze zámorskej profiligy.

New York 26. apríla (TASR) - Hokejisti Chicaga sa priblížili k postupu zo štvrťfinále play off Západnej konferencie NHL. Obhajcovia Stanleyho pohára v noci na sobotu zdolali St. Louis 3:2 po predĺžení a v sérii vedú nad "bluesmanmi" 3:2 na zápasy.

Gólom sa pod ich triumf podpísal slovenský krídelník Marián Hossa, pre ktorého to bol premiérový presný zásah v tohtoročnej vyraďovacej fáze zámorskej profiligy. Philadelphia vyrovnala na východe stav série s New Yorkom Rangers na 2:2, keď doma zdolala "jazdcov" 2:1. Anaheim presvedčivo zvíťazil nad Dallasom 6:2, v sérii vedie 3:2 na zápasy a v ďalšom dueli na ľade "hviezd" môže spečatiť postup.

Toews ako správy kapitán

O víťazstve Chicaga na ľade St. Louis rozhodol v 68. minúte kapitán Jonathan Toews, ktorý premenil sólový únik perfektným bekhendovým blafákom. Obhajcovia Stanleyho pohára vyhrali 3:2 a rovnakým skóre vedú aj v sérii, v ktorej prvýkrát neuspel domáci tím. Toews pri útočnej snahe domácich naskočil na ľad a po vyhodení obrancu Duncana Keitha sa dostal do sóla. Blues zle striedali, tesne pred strelou Davida Backesa zišiel z ľadu Roman Polák, ale puk sa rýchlo dostal k Toewsovi tak, že naskakujúci Jay Bouwmeester k nemu už nestačil dokorčuľovať. "Vôbec som nevedel, že tam niekto je. Puk som len vyhodil von a zrazu pristál na Jonathanovej hokejke. Nemohol som tomu uveriť, ale veľmi som sa potešil," povedal Keith, ktorého vyhodenie ešte jemne tečoval časťou výstroja Andrew Shaw. "Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. Naskočil som na ľad, dostal som puk a rútil som sa sám na brankára. Pri oslave gólu som nevedel, či je to realita, alebo snívam," opísal svoje pocity šťastný strelec.

Hossa prelomil streleckú smolu

Po prvých štyroch dueloch mu svietila v kolónke strelených gólov nula a bol preto pod mediálnym tlakom. Slovenský útočník Chicaga Blackhawks Marián Hossa však neprepadal panike, pretože v každom zápase série 1. kola play-off Západnej konferencie proti St. Louis Blues sa dostával do šancí a bol aktívny. Streleckú smolu prelomil 35-ročný krídelník v piatom zápase, v ktorom Chicago vyhralo 3:2 po predĺžení a v sérii vedie pre domácim duelom 3:2 na zápasy.

"Vytvárali sme šance, čo bolo dobré znamenie. Nebolo dôležité kto dával góly, ale kto vyhrával," povedal Hossa pre chicagotribune.com. Slovenský útočník zaznamenal v piatich dueloch celkovo 28 striel na bránku, pričom v každom mal minimálne štyri pokusy. Najviac striel mu štatistici napočítali v druhom zápase, keď brankára Blues Ryana Millera zasypal ôsmimi pokusmi. V poslednom zápase vystrelil sedemkrát a konečne jeden z jeho pokusov skončil v bránke. Hossa v čase 16:11 otvoril skóre. Na otázku aký bol rozdiel v Hossovom výkone oproti prvým štyrom zápasom odpovedal. "Len v tom, že som skóroval. Mojou prioritou je hrať celoplošný hokej. Samozrejme, že sa snažím pomôcť v ofenzíve, ale moja hra sa nemení, či dám gól, alebo nie," povedal slovenský útočník, ktorý patrí k najlepšie brániacim útočníkom v NHL.

Jeho kvality vyzdvihol aj tréner St. Louis Ken Hitchcock. "Hossove najväčšie prednosti nie sú, keď má puk, ale keď je bez neho. Dokáže vytvoriť na hráča taký tlak, ako nikto iný v celej lige. Nepotrebuje streliť gól, aby bol dôležitým hráčom pre svoj tím," chválil Hitchcock slovenského útočníka. Hossa skóroval a Blackhawks vyhrali, slovenský hokejista tak môže byť dvojnásobne spokojný. "Keď vyhráme, tak som spokojný aj keď nedám gól. Vždy však poteší, keď pomôžem aj ofenzívne," dodal Hossa, ktorý má na konte 43 gólov v play-off.

Marián Hossa dáva gól brankárovi St.Louis Ryanovi Millerovi
Foto: TASR/AP
Hossa pri gólovej akcii ukázal svoje silné stránky - techniku a dôraz. Po prihrávke od Briana Bickella sa kľučkou zbavil obrancu a potom dorazil za chrbát Ryana Millera svoju vlastnú strelu. Hossa bol opäť veľmi aktívny a celkovo vyslal na bránku až sedem striel. Bol to jeho 43. gól v kariére v play-off. Bluesmanom sa dvakrát podarilo vyrovnať, na tretí gól však už odpovedať nemohli. Chicago vyhralo tretí zápas po sebe a získalo výhodu na svoju stranu, pretože najbližší duel odohrá na domácom ľade. Séria je veľmi vyrovnaná, o čom svedčí, že až štyri z piatich duelov sa skončili po predĺžení. Podľa štatistického centra Elias Sports Bureau sa len piatykrát v histórii stalo, že sa z prvých piatich duelov skončili štyri po 60 minútach nerozhodne. St. Louis je v podobnej situácii ako pred rokom, keď po domácich dueloch viedlo nad Los Angeles 2:0, ale potom prišli štyri prehry v rade. "Vôbec na to nemyslíme. Chceme vyskočiť opäť na koňa. Postúpi ten čo má štyri víťazstvá. Chicago má tri, my dve, takže sa nič nedeje. Ideme teraz do Chicaga a chceme sériu vrátiť domov," povedal útočník St. Louis Alexander Steen.



Hral už aj Backes

Do zostavy Blues sa po zranení vrátil Backes, ktorého v druhom zápase narazil obranca Brent Seabrook. Ten si už odsedel trojzápasový dištanc a v šiestom zápase môže v nedeľu hrať. Chicago vyhralo v Scottrade Centre prvýkrát od 14. apríla 2013. "V tejto sérii vyhráva ten, kto nespraví chybu. My sme ju dnes urobili a preto sme prehrali. Hrali sme dobre, miestami sme dominovali a myslím, že to bol výkon na hranici našich možností. Prišla však zbytočná chyba a zaplatili sme za ňu," povedal tréner St. Louis Ken Hitchcock. Druhý slovenský útočník Chicaga Michal Handzuš, odohral 9 minút a 43 sekúnd, z toho vyše dve minúty v oslabení. Svoju úlohu defenzívneho centra zvládol dobre.

Rozhoduje domáce prostredie

V sérii medzi Anaheimom a Dallas zatiaľ vyhrávajú len domáce tímy. V piatom zápase mali výhodu domáceho prostredia hokejisti Ducks a po víťazstve 6:2 sa ujali v sérii vedenia 3:2. Po jednozápasovej pauze spôsobenej zranením hornej časti tela sa do zostavy "káčerov" úspešne vrátil kapitán Ryan Getzlaf. V prvej tretine síce po jeho hrúbke vyrovnal v oslabení svojim štvrtým gólom v play-off kapitán Stars Jamie Benn, ale potom nazbieral Getzlaf tri kanadské body za gól a dve asistencie. "Rozbiehal som sa pomalšie, ale bolo to stále lepšie a lepšie. Fanúšikovia nás fantasticky hnali vpred, atmosféra bola poriadne napumpovaná. Tribúny nám dodali veľa energie," povedal Getzlaf, ktorý po zásahu do tváre ešte v prvom zápase hrá so špeciálnym chráničom na dolnej časti prilby. Dvadsaťosemročný center sa v štatistike play-off dostal už na 66 bodov, čím o dva prekonal v historických klubových tabuľkách Teemu Selänneho. Lúčiaci sa fínsky veterán bol aj v tomto zápase len zdravý náhradník. Svoj prvý gól v NHL strelil 20-ročný švédsky útočník Rickard Rakell, ktorý neskóroval v 18-tich dueloch základnej časti, ale presadil sa vo svojom druhom zápase v play-off. Ducks stačilo na šesť gólov len 23 striel, päť inkasoval Kari Lehtonen, ktorého potom vystriedal Tim Thomas. Šiesty duel série je na programe v nedeľu v Dallase.

Rozhodol Voráček

Vo Východnej konferencii bol na programe štvrtý duel medzi Philadelphiou a New Yorkom Rangers. "Letci" vyhrali 2:1, keď víťazný gól strelil v 28. minúte český útočník Jakub Voráček. Rangers viedli už v 5. minúte po krásnom góle Dominica Moora, ale domáci o štyri minúty neskôr zásluhou Matta Reada vyrovnali. Vynikajúci výkon podal v bránke Philadelphie Steve Mason, ktorý sa vrátil po zranení a nastúpil v sérii prvýkrát od začiatku.

Dvadsaťšesťročný brankár zaznamenal 37 úspešných zákrokov a vo svojom šiestom zápase v play-off sa tešil z prvého víťazstva. Predtým naposledy vychytal triumf v play-off v roku 2008 ešte ako 19-ročný mladík v drese Kitchener Rangers v juniorskej Ontario Hockey League. "Je to skvelý pocit. Dlho som na víťazstvo v play-off čakal. Jedno víťazstvo však neznamená nič a my chceme dosiahnuť viac," povedal Mason, ktorý predtým odchytal v play-off štyri zápasy v roku 2009 za Columbus, ale Blue Jackets prehrali 0:4 s Detroitom. Flyers dohrávali od 7. minúty druhej tretiny duel len s piatimi obrancami, pretože po náraze na mantinel nedohral duel švédsky zadák Nicklas Grossmann. Piaty duel série je na programe v nedeľu v newyorskej Madison Square Garden.

Momentky zo zápasov NHL





Výsledky 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie, 4. zápas

PHILADELPHIA - NY RANGERS 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly: 9. Read (Akeson, Coburn), 28. Voráček (B. Schenn, Streit) – 5. Moore (Boyle). Brankári: Mason - Lundqvist, strely na bránku: 25:38. Diváci: 20.132.
/na zápasy 2:2/



štvrťfinále Západnej konferencie, 5. zápasy

ST. LOUIS - CHICAGO 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)
Góly: 32. Oshie (Steen, Jackman), 42. Pietrangelo (Schwartz) – 17. HOSSA (Bickell, Hjälmarsson), 38. Smith (Brookbank, Kane), 68. Toews (Shaw, Keith). Brankári: Miller - Crawford, strely na bránku: 29:30. Diváci: 19.796.
/na zápasy 2:3/



ANAHEIM – DALLAS 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)
Góly: 6. Bonino (Getzlaf, Perry), 11. Rakell (Beauchemin, Sbisa), 22. Perreault (Getzlaf, Maroon), 42. Silfverberg (Cogliano, Koivu), 45. Getzlaf (Perry), 47. Perry (Perreault, Fowler) – 10. Jamie Benn, 29. Horcoff (Fiddler, Jordie Benn). Brankári: Andersen - Lehtonen (46. Thomas), strely na bránku: 23:36. Diváci: 17.334.
/na zápasy 3:2/



Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 21:03 1 0 1 -1 7 2
Michal Handzuš (Chicago) 9:43 0 0 0 0 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/