Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Veľké víťazstvo, zhodnotil Chára výhru Bostonu nad Columbusom

Na snímke vľavo český útočník Bostonu David Pastrňák strieľa víťazný gól 88 sekúnd pred koncom 5. zápasu semifinále play off Východnej konferencie hokejovej NHL Boston Bruins - Columbus Blue Jackets v noci na 5. mája 2019. Foto: TASR/AP

Boston vyhral len druhýkrát v histórii zápas v play off, v ktorom v tretej tretine stratil viacgólové vedenie.

New York 5. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins zvíťazili v noci na nedeľu v piatom zápase 2. kola play off NHL na domácom ľade nad Columbusom Blue Jackets 4:3 a v sérii vedú 3:2. Slovenský obranca Zdeno Chára si pripísal jeden plusový bod, celkovo odohral takmer 23 minút. Brankár Jaroslav Halák na striedačke kryl chrbát Tuukkovi Raskovi, ktorý zlikvidoval 33 striel súpera. Dvoma gólmi, vrátane víťazného 88 sekúnd pred koncom, sa blysol český útočník David Pastrňák.

Boston viedol po dvoch tretinách 1:0, ale v divokej poslednej dvadsaťminútovke padlo šesť gólov. Bruins viedli 2:0 a 3:1, no Columbus vyrovnal a zdalo sa, že aj do tretice v tejto sérii na ľade Bostonu pôjde duel do predĺženia. V závere však udrel Pastrňák, ktorý presnou strelou premenil únik dvoch proti jednému s Bradom Marchandom. Český útočník dal tri góly v posledných dvoch zápasoch. "Je pekné strieľať góly. Hrali sme dobre celá formácia, pomáhali sme si, dopĺňali sme sa," uviedol pre nhl.com Pastrňák, ktorý v 30 zápasoch play off nazbieral 35 bodov.

Na snímke vľavo brankár Bostonu Tuukka Rask prijíma gratulácie od spoluhráčov po víťazstve v 5. zápase semifinále play off Východnej konferencie hokejovej NHL Boston Bruins - Columbus Blue Jackets v noci na 5. mája 2019.
Foto: TASR/AP


Skóre duelu otvoril v úvode druhej časti David Krejčí a na začiatku tretej zvýšil na 2:0 pre Bruins Marchand. V divokej pasáži potom padli štyri góly v priebehu troch minút a 25 sekúnd. Najskôr Seth Jones znížil na 1:2, ale o necelú minútu vrátil domácim dvojólové vedenie Pastrňák. Reakcia Blues Jackets však bola blesková a Ryan Dzingel s Deanom Kukanom sa postarali o vyrovnanie na 3:3. V posledných sekundách ešte mohol vyrovnať na 4:4 Cam Atkinson, ale zblízka Raska neprekonal. Chára bol druhým najvyťaženejším hráčom Bruins. "Nikdy neviete ako sa zápas môže zvrtnúť. Po dvoch tretinách sa zdalo, že padne málo gólov, ale keď znížili na 1:2, tak zrazu ožili a začali hrať agresívnejšie. Napokon sme to ustáli, strelili sme góly keď sme potrebovali a ubránili sme čo bolo treba. Je to veľké víťazstvo," povedal slovenský kapitán Bostonu pre klubový web.

Boston vyhral len druhýkrát v histórii zápas v play off, v ktorom v tretej tretine stratil viacgólové vedenie. Predtým sa mu to podarilo v roku 1989 proti Buffalu Sabres. Columbus ešte nikdy nevyhral piaty zápas, keď bol stav 2:2. "Všetko má svoju príčinu. Ja som však presvedčený, že sa sem vrátime na siedmy zápas," povedal zámorským médiám tréner Blue Jackets John Tortorella. Debut v NHL absolvoval ruský obranca Vladimir Gavrikov, na ľade bol 14:17 minúty, zaznamenal mínusku a strelu. Columbus hral na siedmich obrancov, do zostavy sa nezmestil mladý francúzsky útočník Alexandre Texier. Šiesty zápas je na programe v noci na utorok v Columbuse.

V piatom súboji semifinále Západnej konferencie domáce San Jose Sharks zvíťazilo nad Coloradom Avalanche 2:1 a v sérii vedie 3:2 na zápasy. Hrdinom stretnutia sa stal český útočník Tomáš Hertl, ktorý strelil oba góly Sharks. Colorado viedlo 1:0 po góle Tysona Josta, ale Hertl dvadsať sekúnd pre koncom druhej tretiny vyrovnal a potom v 47. minúte rozhodol o víťazstve Sharks. "V týchto zápasoch treba ísť od začiatku celých 60 minút naplno. V bránke bol opäť skvelý Martin Jones, previedol skvelé zákroky a s jeho podporou sme tento zápas zobrali pre seba. Musíme sa dobre pripraviť, pretože Colorado bude doma silné," povedal pre nhl.com Hertl, ktorý je s ôsmimi gólmi druhým najlepším strelcom v play off.

V bránke Avalanche podal opäť výborný výkon Phillip Grubauer, ale ani jeho 37 zákrokov tímu nestačilo. "Góly, ktoré som dostal boli trochu šťastné, ale treba uznať, že tlačili doma viac ako u nás. Hrali sme dobrý zápas, škoda, že sme z toho nevyťažili viac," povedal Grubauer. Séria sa sťahuje do Denveru, kde sa v noci na utorok uskutoční šiesty zápas.

2. kolo play off NHL


semifinále Východnej konferencie - 5. zápas:

Boston - Columbus 4:3

/stav série: 3:2/



semifinále Západnej konferencie - 5. zápas:

San Jose - Colorado 2:1

/stav série: 3:2/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:40 0 0 0 +1 0 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/