Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Záťažový test izraelských bánk dokázal ich stabilitu a odolnosť

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Centrálna banka uviedla, že výsledky potvrdzujú stabilitu finančných inštitúcií v extrémnej situácii a odrážajú požiadavky voči bankám zameraných na posilnenie ich kapitálu.

Jeruzalem 19. mája (TASR) - Stabilita izraelského bankového systému nie je v ohrození, ak by došlo k lokálnemu makroekonomickému otrasu, napríklad vo forme realitnej krízy. Podľa Bank of Israel by však inštitúcie veľmi pocítili dôsledky.

Centrálna banka vykonala záťažový test, aby zistila, či banky budú schopné absorbovať straty bez toho, aby to ohrozilo ich stabilitu alebo vklady verejnosti. Úlohou testu bolo zistiť odolnosť inštitúcií voči geopolitickým udalostiam, ktoré by mohli viesť k vyšším úrokovým sadzbám v spojení s ťažkou realitnou krízou a kolapsom veľkej spoločnosti.

"Výsledky testu ukazujú, že tento scenár bude mať podstatný vplyv na bankový systém a hoci niektoré inštitúcie zažijú straty, scenár neohrozí stabilitu a odolnosť bankového systému," cituje z vyhlásenia Bank of Israel agentúra Reuters. Podľa nej vlastný kapitál Tier 1 nespadne pod požadované 6,5-percentné minimum stanovené pre extrémne scenáre.

Väčšinu strát zaznamenajú banky v úverovom portfóliu, v priemere 12,2 miliardy šekelov (3,06 miliardy eur) ročne, čiže 1,2 % portfólia. "Rastúca nezamestnanosť, pokles hrubého domáceho produktu a realitná kríza skomplikujú domácnostiam a súkromnému sektoru plniť záväzky, ktoré v bankových úverových portfóliách spôsobia straty a poškodia ich majetok," uviedla Bank of Israel. Straty môže čiastočne zmierniť zvýšenie úrokových sadzieb.

Centrálna banka uviedla, že výsledky potvrdzujú stabilitu finančných inštitúcií v extrémnej situácii a odrážajú požiadavky voči bankám zameraných na posilnenie ich kapitálu.

(1 EUR = 3,9930 ILS)