Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

WADA nepotrestala Rusko za nedodržanie termínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Exekutíva WADA jednohlasne prijala odporúčanie revíznej komisie. Rusko musí do 30. júna opätovne preskúmať podozrivé vzorky z moskovského laboratória.

Montreal 22. januára (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) nepotrestala v utorok Rusko novými sankciami za nedodržanie termínu na odovzdanie informácií z moskovského laboratória. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) však zostáva pod dohľadom a musí splniť ďalšie podmienky, aby neprišla o spôsobilosť.

WADA obnovila činnosť RUSADA v septembri pod podmienkou sprístupnenia dát do 31. decembra. Pred týmto termínom sa však experti WADA vrátili z Ruska s prázdnymi rukami, ku všetkým informáciám sa dostali s dvojtýždňovým oneskorením. "Viacerí členovia výkonného výboru vyjadrili svoje sklamanie z nedodržania dátumu, ale zhodli sa, že nie je potrebné vyvodiť sankcie," citovala prezidenta WADA Craiga Reedieho tlačová agentúra AFP. "Chcem pogratulovať všetkým športovcom a manažérom, ktorí sa podieľali na tomto rozhodnutí. Môžeme pokračovať v našej práci, ale stále máme povinnosti," povedal šéf RUSADA Jurij Ganus na tlačovej konferencii v Moskve.

Exekutíva WADA jednohlasne prijala odporúčanie revíznej komisie. Rusko musí do 30. júna opätovne preskúmať podozrivé vzorky z moskovského laboratória. "Členov výkonného výboru potešil vývoj pri riešení ruského dopingového prípadu, odkedy sa v septembri obnovila činnosť RUSADA za striktných podmienok. Zozbieranie dát bol kľúčový krok, ktorý nebolo jednoduché dosiahnuť. Ešte nie sme na konci a čaká na nás mnoho práce, ale určite sme ďalej, než by sme boli bez septembrového rozhodnutia. Chceme zaistiť, aby hriešnici neunikli zodpovednosti," zdôraznil Reedie. Zároveň však upozornil, že pokiaľ sa manipulovalo s údajmi, reakcia na seba nenechá dlho čakať. "Ak by sa preukázalo manipulovanie, revízna komisia by to považovala za veľmi vážny problém a odporúčala by WADA najstriktnejšie tresty," povedal šéf revíznej komisie Jonathan Taylor.

Riaditeľ vyšetrovacieho oddelenia WADA Günter Younger uviedol, že jeho tím expertov má k dispozícii forenzný záznam celého centrálneho servera z laboratória. "Je zložité manipulovať jednotlivé dokumenty, ale nie sme naivní. Budeme hľadať akékoľvek náznaky falšovania. Vybrali sme najpodozrivejšie prípady, vieme, čo hľadáme. Teraz zistíme, či sa pôvodné informácie zhodujú s našimi. Vo vzorkách musia byť rovnaké látky ako v dátach. Neprestaneme, kým nepreveríme všetky podozrivé prípady." Generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli označil utorňajší verdikt za veľký posun vpred: "RUSADA sa kompletne zmenila, je to nová organizácia. Všetci potrebujeme funkčný antidopingový systém v Rusku."

Šéf Antidopingovej agentúry USA (USADA) Travis Tygart skritizoval postup WADA: "Rusko je naďalej spôsobilé, hoci nedodržalo termín a dáta ešte nikto nepreveril. Nanešťastie, takéto rozhodnutie bolo očakávané. Musí sa zmeniť celý systém, ktorý tvrdo trestá jednotlivcov, ale umožňuje štátom narúšať olympijské hry a vykonávať obrovské podvody na športovcoch a verejnosti."

Aféra zo štátom podporovaného dopingu v ruskom športe vypukla po správe z júla 2016, v ktorej nezávislý vyšetrovateľ Richard McLaren zahrnul vyše tisíc športovcov v období rokov 2011 až 2015. Ruskí atléti sa v dôsledku nesmeli zúčastniť na OH 2016 v Riu de Janeiro a celá krajina mala dištanc na ZOH 2018 v Pjongčangu. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) umožnila v pondelok 42 Rusom štartovať v roku 2019 pod neutrálnou vlajkou.