Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Vodca kurdských povstalcov Öcalan vyzval na ukončenie hladoviek

Abdullah Öcalan Foto: TASR/AP

Öcalan, spoluzakladateľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), je od roku 1999 väznený na ostrove Imrali pri pobreží Istanbulu, kde si odpykáva doživotný trest.

Istanbul 26. mája (TASR) - Uväznený vodca kurdských povstalcov Abdullah Öcalan vyzval na ukončenie protestných hladoviek tisícov väznených podporovateľov v Turecku, ktorí takto vyjadrujú nesúhlas s podmienkami jeho zadržiavania. V nedeľu o tom informovali Öcalanovi advokáti.

"Očakávam, že sa táto akcia ukončí, moji dvaja právnici to vysvetlia vo vyhláseniach," uviedol Öcalan v odkaze, ktorý na tlačovej konferencii v tureckom Istanbule prečítala jeho právnička Nevroz Uysalová.

Öcalan, spoluzakladateľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), je od roku 1999 väznený na ostrove Imrali pri pobreží Istanbulu, kde si odpykáva doživotný trest. Tento mesiac mu prvýkrát za osem rokov povolili stretnutia s jeho právnikmi, uviedla tlačová agentúra AFP.

Prvá návšteva sa uskutočnila 2. mája. Keď turecké úrady zrušili zákaz návštev advokátov u Öcalana, dvaja jeho právnici prišli 22. mája na druhé stretnutie.

Počas návštevy 22. mája Öcalan povedal, že protestné hladovky "dosiahli svoj cieľ", a dôrazne vyzval na ukončenie týchto akcií.

"Sme presvedčení, že po tejto výzve protestujúci ľudia s hladovkou prestanú," dodali právnici.

Protestné hladovky drží v rôznych väzniciach okolo 3000 väzňov, oznámila prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá je s nimi solidárna. Aj jej zákonodarkyňa Leyla Güvenová totiž začala hladovať vlani v novembri.

Poslankyňa Güvenová bola práve vo väzbe, keď začala hladovku na protest proti izolovaniu Öcalana od jeho rodiny a právnikov, ale neskôr ju prepustili.

Ostatní zadržiavaní potom na jej hladovku nadviazali.

V tejto súvislosti si dokonca vzalo život osem ľudí, ako uvádza HDP.

Öcalanova PKK je na čiernej listine Ankary a jej západných spojencov uvedená ako teroristická organizácia. PKK vedie od roku 1984 povstanie proti Tureckej republike a za nezávislý kurdský štát na juhovýchode Turecka.

Napriek takmer úplnej izolácii je Öcalan stále kľúčovou postavou kurdského povstania a celého hnutia v regióne.