Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V Košiciach otvorili Pamätnú výstavu Sándora Máraia

Slávnostné odovzdanie Pamätnej výstavy Sándora Máraiho v Košiciach 22. januára 2019. Na snímke Sándor Márai v Zürichu okolo roku 1950. Foto: TASR

Zariadenie a vybavenie výstavy bolo zabezpečené prostredníctvom dotácie zo spomínaného maďarského fondu a slovenského Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Košice 22. januára (TASR) - Pamätná výstava Sándora Máraia je v bytovom dome na Mäsiarskej ulici 35 Košiciach, kde prežil podstatnú časť svojho detstva, verejnosti prístupná od utorka. Tento rodák z Košíc patrí k najvýznamnejším a najuznávanejším maďarským i európskym spisovateľom 20. storočia. Ako pre TASR povedal predseda Mestského výboru Csemadoku v Košiciach Szabolcs Köteles, do Košíc sa vrátil aj pôvodný nábytok.

Márai sa narodil v roku 1900 v Košiciach ako Sándor Károly Henrik Groschmid. Mestský výbor Csemadoku v Košiciach s podporou Maďarska odkúpil v roku 2017 väčšiu časť niekdajšieho bytu Grosschmidovcov. Výstava je výsledkom slovensko-maďarskej spolupráce. Rekonštrukcia bola realizovaná vďaka dotácii Fondu Gábora Bethlena.



Zariadenie a vybavenie výstavy bolo zabezpečené prostredníctvom dotácie zo spomínaného maďarského fondu a slovenského Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

"Najdôležitejšia vec je, že sa sem vrátil nábytok, ktorý tu bol a ktorý rodina vlastnila. Pred 86 rokmi byt predali, odsťahovali sa do Miskolca a nábytok sa potom dostal do Budapešti. Teraz sa vrátil na svoje pôvodné miesto," povedal s tým, že výstava pozostáva aj z obrazov či fotografií.

Návštevníkov výstavy usmerňujú Máraiove citáty, ktoré chronologicky a tematicky prezentujú jeho životopis a dielo. Texty sú doplnené aj rôznymi dokumentmi a zväzkami kníh. Súčasťou výstavy je tiež prezentácia spisovateľovej manželky Loly. Od jej rodiny pochádza aj dámsky sekretár z roku 1838.



Mladší brat spisovateľa, filmový režisér Géza Radványi, je na výstave zhmotnený prostredníctvom zvukových nahrávok s príbehmi o Košiciach, o ich rodinnom dome či o škole. K dispozícii sú tiež ukážky z niektorých jeho filmov. Pamätná výstava Sándora Máraia bola otvorená pri príležitosti Dňa maďarskej kultúry.