Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Súhrn vládou prerokovaných ekonomických návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša sumár vládou prerokovaných ekonomických zákonov.

Bratislava 2. mája (TASR) - Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú vo štvrtok schválila vláda.


Bratislava 2. mája (TASR) - Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov, je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií (MF) SR vo štvrtok schválila vláda. Zároveň navrhla Národnej rade (NR) SR prerokovať ju v skrátenom legislatívnom konaní.


Bratislava 2. mája (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) zároveň požiadal Národnú radu SR o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.


Bratislava 2. mája (TASR) - Spoločnosť Meta System Slovakia plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily v Trnave viac ako 126 miliónov eur. Na tento zámer získa štátny investičný stimul 9,25 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý vo štvrtok schválila vláda.


Bratislava 2. mája (TASR) - Kórejská spoločnosť Wia Slovakia plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov. Firma dostane na tento projekt štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda. https://etasr.sk/article/20656859


Bratislava 2. mája (TASR) - Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý vo štvrtok schválila vláda.


Bratislava 2. mája (TASR) - Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027. Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva. Nariadenie vo štvrtok schválil vládny kabinet.


Bratislava 2. mája (TASR) - Obmedzenie celkovej výšky nesplatených záruk a účasti na pôžičkách Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD) by sa malo odstrániť. Vyplýva to z návrhu na schválenie zmeny Dohody o založení IBRD, ktorý vo štvrtok schválila vláda.