Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

KĽDR vyhlásila, že svoj jadrový testovací komplex úplne zničila

Na snímke ľudia sledujú na televíznej obrazovke satelitnú snímku jadrového testovacieho komplexu Pchunggje na železničnej stanici v Soule vo štvrtok 24. mája 2018. Severná Kórea zničila vo štvrtok pred zahraničnými novinármi svoj jadrový testovací komplex. Foto: TASR/AP

K demolácii jadrového testovacieho strediska Pchunggje došlo hlboko v horách v riedko obývanej oblasti na severovýchode Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Soul 24. mája (TASR) - Severná Kórea oznámila, že vo štvrtok "úplne" zničila svoj jediný známy jadrový testovací komplex, pričom jeho demontáž označila za dôležitý krok smerom ku globálnemu jadrovému odzbrojovaniu.

Vo vyhlásení Inštitútu jadrových zbraní, ktoré vo štvrtok citovala severeokórejská štátna agentúra KCNA, sa uvádza, že pri demolácii boli v jadrovom testovacom stredisku Pchunggje zničené všetky podzemné tunely a uzavreté všetky vchody do nich.

"Inštitút jadrových zbraní KĽDR vykonal 24. mája slávnostnú úplnú demontáž severnej jadrovej testovacej oblasti," píše sa vo vyhlásení. "Demontáž bola vykonaná tak, že všetky tunely v jadrovom testovacom stredisku boli výbuchmi zničené a úplne sa uzavreli vchody do tunelov. V oblasti súčasne explodovali niektoré strážne zariadenia i stanovištia."

Testovací komplex Pchunggje sa nachádza hlboko v horách v riedko obývanej oblasti na severovýchode Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Na jeho likvidáciu Pchjongjang nepozval inšpektorov Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO).

Podľa agentúry AP, ktorá mala v skupine novinárov svoj televízny štáb, bolo niekoľko hodín počuť sériu explózií. Tie sa sústredili na tri tunely v podzemnom komplexe a viaceré pozorovateľské veže v okolí. Na demoláciu testovacieho komplexu pozvala KĽDR novinárov z Južnej Kórey, USA, Číny, Ruska a Británie.

Plánované uzavretie komplexu oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred svojím očakávaným summitom s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa mal uskutočniť 12. júna v Singapure. Trump ho však vo štvrtok oficiálne zrušil.

Severná Kórea nedávno informovala, že v čase od 23. do 25. mája vyhodí do vzduchu štyri podzemné tunely, uzavrie všetky vchody a odstráni ďalšie zariadenia v komplexe Pchunggje.

Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.