Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Maďarský premiér Viktor Orbán priletel na oficiálnu návštevu Izraela

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán sa vo štvrtok po rokovaniach s izraelským premiérom a prezidentom stretne s izraelskými osobnosťami, ktoré majú väzby na Maďarsko, prípadne maďarský pôvod.

Budapešť 18. júla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s delegáciou priletel v stredu podvečer lietadlom maďarských ozbrojených síl do Tel Avivu na oficiálnu návštevu Izraela.

Podľa agentúry MTI na ceste premiéra sprevádza aj jeho manželka Anikó Lévaiová. Na Medzinárodnom letisku Bena Guriona ich privítal izraelský minister pre vedu, technológie a výskum vesmíru Ofir Akunis. Orbán sa vo štvrtok stretne s premiérom Benjaminom Netanjahuom a prijme ho aj prezident Reuven Rivlin.

Členmi delegácie maďarského ministerského predsedu sú vicepremiér Zsolt Semjén, šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, minister riadiaci kabinet predsedu vlády Antal Rogán a minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

Orbán, ktorý je na návšteve Izraela vo funkcii premiéra prvýkrát, sa vo štvrtok po rokovaniach s izraelským premiérom a prezidentom stretne s izraelskými osobnosťami, ktoré majú väzby na Maďarsko, prípadne maďarský pôvod.

V Jeruzaleme sa maďarský ministerský predseda stretne s hlavným rabínom Izraela Davidom Baruchom Lauom a navštívi pamätník holokaustu Jad va-šem.