Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Grécka polícia zhabala veľké množstvo ulúpených historických predmetov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky staroveké artefakty nájdené v Grécku, celkovo bohatom na historické predmety a pamiatky, sú pokladané za majetok štátu.

Atény 22. januára (TASR) - Grécka polícia skonfiškovala vyše sto historických predmetov vykopaných údajne vykrádačmi hrobov a zatkla muža podozrivého z pokusu tieto predmety predať. Tlačová agentúra AP to napísala v utorok s odvolaním sa na policajné vyhlásenie.

Podozrivého 46-ročného Gréka zatkli 17. januára policajti v juhogréckom meste Gytheio, keď dostali tip od informátora.

Medzi skonfiškovanými predmetmi v odhadovanej hodnote 600 000 eur bolo napríklad 85 nepoškodených hlinených nádob, ako aj zlaté, mramorové, medené a olovené artefakty pochádzajúce približne z tretieho storočia pred naším letopočtom. Pravdepodobne boli vykopané na starovekom pohrebisku a polícia ich našla v aute spomínaného muža.

Všetky staroveké artefakty nájdené v Grécku, celkovo bohatom na historické predmety a pamiatky, sú pokladané za majetok štátu. Súkromné vlastníctvo je povolené len u registrovaných zberateľov, ktorí môžu kúpiť obmedzené množstvo diel zo starších zbierok. Avšak existuje čierny trh s ilegálne vykopanými historickými predmetmi, väčšinou určenými na vývoz.