Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

EÚ poskytne humanitárnu pomoc pre ľudí ohrozených konfliktom v Líbyi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Humanitárna pomoc EÚ je zameraná na podporu prístupu obetí konfliktu k základnej zdravotnej starostlivosti, vrátane núdzových vojenských operácií a fyzickej rehabilitácie.

Brusel 21. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok vyčlenila dodatočnú humanitárnu pomoc vo výške dva milióny eur na pomoc najzraniteľnejším kategóriám občanov v Líbyi.

Podľa správy EK sa dodatočná humanitárna pomoc bude týkať zabezpečenia pohotovostných zdravotníckych služieb a ochrany osôb v krajine, kde pokračuje ozbrojený občiansky konflikt, dodávok potravín a podpory živobytia.

"Európska únia sa zaviazala podporovať tie najzraniteľnejšie osoby v Líbyi, ktoré trpia niekoľkoročným konfliktom. Dodatočné financovanie pomôže našim humanitárnym partnerom pokračovať v poskytovaní pomoci v ťažko dostupných oblastiach. Je nevyhnutné, aby túto pomoc rešpektovali všetky strany konfliktu," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis v správe pre médiá. Upozornil, že medzinárodné humanitárne právo umožňuje humanitárnym pracovníkom úplný prístup do všetkých oblastí, aby mohli pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú a zachraňovať životy ohrozených osôb.

Humanitárna pomoc EÚ je zameraná na podporu prístupu obetí konfliktu k základnej zdravotnej starostlivosti, vrátane núdzových vojenských operácií a fyzickej rehabilitácie, na poskytovanie základných liekov, protéz a psychosociálnej podpory. Podpora zo strany EÚ pomáha pri obnove primárnych zdravotníckych služieb v oblastiach postihnutých konfliktom ako aj pri poskytovaní vzdelávania deťom v týchto oblastiach.

Financovanie EÚ sa bude dôkladne monitorovať a usmerňovať prostredníctvom medzinárodných mimovládnych organizácií a Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Od roku 2014 EÚ vyčlenila na humanitárnu pomoc, pre riešenie najnaliehavejších potrieb Líbye, viac ako 46 miliónov eur. Humanitárna pomoc je súčasťou širšej podpory EÚ pre Líbyu na riešenie pretrvávajúcej krízy v tejto krajine. EÚ prostredníctvom svojho núdzového trustového fondu pre Afriku a v rámci bilaterálnej pomoci na ochranu a pomoc migrantom, azylantom a vnútorne vysídleným ľuďom pridelila od roku 2014 ďalších okolo 367,7 milióna eur pre Líbyu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) juh