Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Čínska inflácia sa v septembri zrýchlila na 3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom bol prudký nárast cien bravčového mäsa, ktoré vyskočili takmer o 70 %, z dôvodu moru ošípaných.

Peking 15. októbra (TASR) - Čínska inflácia sa v septembri zrýchlila. Dôvodom bol prudký nárast cien bravčového mäsa, ktoré vyskočili takmer o 70 %, z dôvodu moru ošípaných.

Index spotrebiteľských cien v septembri medziročne stúpol o 3 %, čo je najviac od novembra 2019, po zvýšení o 2,8 % v auguste, uviedol čínsky štatistický úrad. Analytici počítali so zrýchlením inflácie len na 2,9 %.

Ceny potravín vzrástli o 11,2 %, keď ceny bravčového mäsa vyskočili o 69,3 %. Podľa oficiálnych čínskych štatistík od vypuknutia nákazy moru ošípaných v auguste bolo zabitých už 1 milión ošípaných, pričom vo všeobecnosti sa považuje tento odhad ako nízky. Úrady dokonca uvoľnili bravčové mäso zo štátnych rezerv, aby kontrolovali jeho ceny.

Index cien výrobcov sa v septembri znížil o 1,2 %. Pokles veľkoobchodných cien je odrazom slabého dopytu a môže mať negatívny vplyv na zisky firiem a spomaliť rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Čína zverejní údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) v 3. štvrťroku v piatok (18. 10.). V 2. kvartáli ekonomika expandovala o 6,2 %, čo bola najslabšia expanzia za takmer 30 rokov.