Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Agrorezort: Opatrenia proti šíreniu afrického moru sú účinné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na území SR naďalej pokračuje intenzívny lov diviačej zveri.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Veterinárne opatrenia proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO) v SR sú účinné a správne. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Keďže je šírenie AMO, v porovnaní s okolitými krajinami a s ohľadom na charakter tejto nákazy, minimálne, môžeme konštatovať, že zvolené veterinárne opatrenia sú účinné a správne," spresnil.

Na území SR podľa neho naďalej pokračuje intenzívny lov diviačej zveri. Spolupráca s poľovníkmi je na dobrej úrovni, rovnako ako plnenie opatrení. V septembri tohto roku bolo na Slovensku ulovených takmer 7000 kusov (ks) diviakov. Od začiatku sezóny tak poľovníci znížili stavy tejto zveri už o viac ako 37.000 ks, čo je oproti minulému roku viac o 11.000 ks.

Upozornil, že situácia za hranicami Slovenska je však oveľa horšia. V okolitých krajinách len v tomto kalendárnom roku zaznamenali už viac ako 4777 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Poľsku, ide o viac ako 1790 prípadov, a viac ako 1160 prípadov v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie SR. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom. V prípade domácich chovov ošípaných počet pozitívnych prípadov presiahol hranicu 1676 nákaz. Len v tomto roku je tak v okolitých krajinách evidovaných cez 6450 prípadov.

Zdôraznil, že od 21. augusta je zabezpečená distribúcia chladiarenských zariadení pre užívateľov poľovných revírov, za účelom efektívneho plnenia nariadeného intenzívneho lovu diviačej zveri. Po ôsmich týždňoch nepretržitej dodávky tieto boxy dostalo už viac ako 200 poľovných revírov v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance, Košice-mesto, Košice-okolie a Rožňava. Distribúcia začala aj pre okres Rimavská Sobota, Revúca, Gelnica, Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš. Vzhľadom na potrebu plnenia veterinárnych opatrení v nárazníkovej zóne budú chladiarenské zariadenia dodané aj do okresov Snina, Humenné a Vranov nad Topľou, Krupina, Levice.

Hrežík pripomenul, že africký mor ošípaných je na území SR naďalej lokalizovaný v dvoch okresoch (Trebišov a Michalovce). "K dnešnému dňu tak môžeme potvrdiť 19 prípadov u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Väčšinu potvrdených prípadov u diviaka evidujeme pri nálezoch uhynutých jedincov," dodal.