Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Sedem rysov zo Slovenska našlo nový domov v Nemecku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Okrem nich pôjdu rysy aj do Slovinska a Chorvátska.

Bojnice 16. novembra (TASR) - Nový domov vo voľnej prírode v Biosférickej rezervácii Falcký les v Nemecku našlo už 13 jedincov rysa ostrovida, z toho sedem pochádza zo Slovenska. Národná zoologická záhrada Bojnice spolu s partnermi v rámci projektu LIFE Luchs zaznamenala i viacero odchovov, po aktivite vo Falckom lese pokračuje s partnermi na reštitúcii populácie tejto mačkovitej šelmy aj na území bývalej Juhoslávie v rámci projektu LIFE Lynx. O aktivitách projektov informovala bojnická zoo na piatkovej medzinárodnej konferencii, ktorej súčasťou bola i premiéra dokumentu o reštitúcii rysa ostrovida.

Projekt reštitúcie rysa do Falckého lesa prebieha od roku 2015. "Z národnej zoologickej záhrady sme doposiaľ vypustili sedem rysov. Šesť z nich sme poskytli z rehabilitačnej stanice, kde prišli ako osirelé, hendikepované alebo zranené jedince. Nám sa ich podarilo zachrániť, vyliečiť a úspešne vypustiť do prírody. Jeden rys pochádzal z odchytu z voľnej prírody z Muránskej planiny," pripomenul vedúci zoologického odboru Národnej zoologickej záhrady Bojnice Branislav Tám. Dodal, že projekt zatiaľ prebieha veľmi dobre a v bojnickej zoo sú spokojní s tým, ako sa jedincom darí.

Piatková konferencia priniesla, okrem iného, aj predstavenie projektu opätovnej reštitúcie rysa do Slovinska a Chorvátska, do ktorého sa zapojí aj národná zoo. Slovensko by malo poskytnúť desať jedincov. Zakladateľmi slovinskej populácie rysov boli práve jedince zo Slovenska, a to vďaka reštitúcii v roku 1973. Teraz však populácia potrebuje znovu pomôcť.

"Pred 45 bolo na ich území v bývalej Juhoslávii vypustených len šesť rysov chytených v okolí Slovenského Rudohoria. Keďže boli chytené v relatívne krátkej dobe, je vysoko pravdepodobné, že boli príbuzní. Keďže v tom čase nebola v okolí Slovinska žiadna iná populácia, s ktorou by sa párili ďalej, od istého času sa medzi sebou začali páriť príbuzní. To malo dôsledky v otázke genetiky a zdravia populácie," uviedol člen tímu projektu Life LYNX v Slovinsku Rok Černe s tým, že pokiaľ nebude populácia podporená novými zvieratami, vyhynie.

Preto je podľa Černeho dôležité, aby do Slovinska prišli nové zvieratá z Karpát. "Sme veľmi vďační Slovensku, že nám tieto zvieratá poskytnú. Vypustenie bude zrealizované v slovinských Alpách a v Dinároch na slovinskej, ako aj chorvátskej strane," doplnil.

Vo Falckom lese v Nemecku partneri zoo pred časom potvrdili reprodukciu u troch samíc rysa ostrovida, ktoré majú mať viacero mláďat a ich otcami by mali byť samce pochádzajúce zo Slovenska. Dve mláďatá priviedla na svet ešte vlani aj slovenská samica rysa Kaja, ich otcom je samec Lucky, rovnako zo Slovenska.