Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Oscara za najlepší film získal Oppenheimer, topherečkou Emma Stoneová

Herci a štáb filmu Oppenheimer si preberá cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film v divadle Dolby Theatre v Los Angeles 10. marca 2024. Foto: TASR/AP

Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stoneová za úlohu vo filme Chudiatko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Los Angeles 11. marca (TASR) - Životopisná dráma Oppenheimer anglického režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stoneová za úlohu vo filme Chudiatko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.
Americká herečka Emma Stoneová získala cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšiiu herečku v hlavnej úlohe vo filme Chudiatko v divadle Dolby Theatre v Los Angeles 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP

Nolan získal za film Oppenheimer aj cenu pre najlepšieho režiséra. Ír Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú úlohu, si odnáša ocenenie pre najlepšieho herca.

Životopisná dráma Oppenheimer vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Galavečer 96. ročníka odovzdávania týchto ocenení sa začal v Dolby Theatre v Los Angeles o 16.00 h miestneho času. Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

Oppenheimer bol na Oscara nominovaný celkovo v 13 kategóriách a podarilo sa mu zvíťaziť v siedmich. Okrem najlepšieho filmu, režiséra a herca triumfoval aj v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde cenu získal Robert Downey Jr, a najlepšia pôvodná filmová hudba, najlepšia kinematografia a najlepší strih.

Štyri sošky Oscara získal americký film Chudiatko (Poor Things), ktorý okrem herečky uspel aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov a najlepšia výprava.

Írsky herec Cillian Murphy získal cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe vo filme Oppenheimer v divadle Dolby Theatre v Los Angeles 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Černov: Oscara by som vymenil za to, aby Rusko nikdy nenapadlo Ukrajinu


Ukrajinský režisér Mstyslav Černov, ktorý získal v nedeľu pre svoju vlasť prvého Oscara, uviedol, že by toto prestížne filmové ocenenie radšej vymenil za to, aby v jeho krajine nebola vojna. Černova ocenili za snímku dokumentujúcu ruské obliehanie mesta Mariupol. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry Reuters.

Černov pracuje ako videoreportér a fotograf pre americkú spravodajskú agentúru The Associated Press. Film 20 dní v Mariupole natáčal na začiatku ruskej invázie v roku 2022, keď spolu s tímom novinárov uviazol v obliehanom Mariupole. V nedeľu získal tento film Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) za najlepší dokumentárny film.

Ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov získal cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší dokumentárny film za dokument 20 dní v Mariupole, v divadle Dolby Theatre v Los Angeles 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP


"Toto je prvý Oscar v dejinách Ukrajiny a ja som poctený," uviedol Černov vo svojej ďakovnej reči. "No budem pravdepodobne prvým režisérom na tomto pódiu, ktorý vyjadrí želanie, aby som tento film nikdy nenatočil. Želal by som si, aby som bol schopný toto (ocenenie) vymeniť za to, že by Rusko nikdy nenapadlo Ukrajinu, nikdy neokupovalo naše mestá... Nedokážem však zmeniť minulosť," vyhlásil.

Mariupol sa stal synonymom vojnových hrôz počas takmer tri mesiace trvajúceho ruského obliehania a ostreľovania. Ruská armáda Mariupol sa pokúšala dobyť mesto od marca 2022 až do mája toho istého roku, keď sa vzdali poslední ukrajinskí obrancovia. Počas obliehania zomrelo v meste 1800 ľudí, či už priamo v dôsledku bojov alebo súvisiacich príčin. Civilisti, ktorí v meste uviazli, boli nútení svojich mŕtvych pochovávať popri cestách.

Koniec vojny na Ukrajine, ktorá premenila mnohé ukrajinské mestá vrátane Mariupolu na ruiny, nie je ani dva roky od jej začiatku na dohľad a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ďalej vyzýva svojich západných spojencov, aby Ukrajine poskytli nevyhnutnú vojenskú pomoc.

"Je to naliehavá humanitárna situácia a záležitosť podpory civilistov, ktorí sú napadaní a zabíjaní... Nie je mojou prácou niekoho o niečom presviedčať. Našou prácou je poskytnúť toľko kontextu a informácií, koľko je len možné," povedal Černov na tlačovej konferencii po odovzdávaní cien.


Oscara pre najlepší dokumentárny film získal 20 dní v Mariupole


Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) za najlepší dokumentárny film získal v noci na pondelok dokument 20 dní v Mariupole, nakrútený počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Režisérom tohto dokumentu je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov a na filme sa produkčne podieľala agentúra AP a relácia Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS.

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je Robert Downey Jr


Američan Robert Downey Jr v noci na pondelok získal Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za rolu vo filme Oppenheimer. TASR správu prevzala z agentúry AFP a DPA.

Downey Jr (58) stvárnil politika a podnikateľa Lewisa Straussa, píše DPA. Je to jeho prvá cena Americkej akadémie. Nominovaný bol aj v rokoch 1993 a 2008, pripomína AP.

Oscara za najlepšie vizuálne efekty získal japonský film Godzilla Minus One, ktorého dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny.
Zľava Robert Downey Jr, víťaz v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Oppenheimer, Da'Vine Joy Randolphová, víťazka v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe za rolu v komédii Zimné prázdniny (The Holdovers), Emma Stoneová, víťazka v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe vo filme Chudiatko a írsky herec Cillian Murphy, víťaz v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Oppenheimer pózujú počas udeľovania cien Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v divadle Dolby Theatre v Los Angeles 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP

Najlepším zahraničným filmom je britská dráma Zóna záujmu


Britský film Zóna záujmu (The Zone of Interest) anglického režiséra Jonathana Glazera získal v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší zahraničný film. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala američanka Da'Vine Joy Randolphová za komédiu Zimné prázdniny (The Holdovers). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Zóna záujmu zachytáva život nacistickej rodiny v dome v susedstve koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, píše AP.

Cenu pre najlepší animovaný film získal japonský Chlapec a volavka (The Boy and the Heron), ktorý režíroval Hajao Mijazaki.

Agentúra AFP to označila za prekvapenie a pripomenula, že tento film predstihol americkú snímku Spider-Man: Across the Spider Verse (USA). Mijazaki Oscara za najlepší animovaný film získal aj v roku 2003.

Americká herečka Da'Vine Joy Randolphová prichádza na slávnostné udeľovanie cien Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v Los Angeles 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP


PREHĽAD VÍŤAZOV: Film Oppenheimer získal sedem Oscarov, Chudiatko štyri


Životopisná dráma Oppenheimer režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v siedmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, režiséra i herca. Americký film Chudiatko získal štyri ceny vrátane najlepšej herečky. TASR prináša prehľad ocenení z 96. ročníka odovzdávania cien AMPAS.

Najlepší film: Oppenheimer (USA/Británia)

Najlepšia réžia: Christopher Nolan (Británia), Oppenheimer

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy (Írsko), Oppenheimer

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stoneová (USA), Chudiatko

Najlepší zahraničný film: Zóna záujmu (The Zone of Interest - Británia)

Najlepší animovaný film: Chlapec a volavka (The Boy and the Heron - Japonsko)

Najlepší krátky animovaný film: War is Over! (režisér Dave Mullins)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Da'Vine Joy Randolphová (USA), Zimné prázdniny (The Holdovers)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr (USA), Oppenheimer

Najlepší make-up a úprava vlasov: Chudiatko (Poor Things - USA)

Najlepšie kostýmy: Chudiatko (Poor Things)

Najlepšia výprava: Chudiatko

Najlepšie vizuálne efekty: Godzilla Minus One (Japonsko)

Najlepší strih: Oppenheimer

Najlepší dokumentárny film: 20 dní v Mariupole (Ukrajina)

Najlepší krátky dokumentárny film: Posledná opravovňa (The Last Repair Shop - USA)

Najlepšia kinematografia: Oppenheimer

Najlepší krátky hraný film: The Wonderful Story of Henry Sugar (USA)

Najlepšia pôvodná filmová hudba: Oppenheimer

Najlepší zvuk: Zóna záujmu (The Zone of Interest - Británia)

Najlepšia filmová pieseň: What Was I Made For z filmu Barbie v podaní americkej speváčky Billie Eilish a jej brata Finneasa O'Connella